Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness

Referat
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7841
Mărime: 399.32KB (arhivat)
Publicat de: Miranda Ivan
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Indrumator Asist .Drd. Dumitru Iulian, Student Mitrea Vasilica

Extras din referat

Fiinţa umană se găseşte în faţa pericolului organic şi funcţional al vieţii moderne cu acumulări de toxine, pradă durerilor de tot felul; maladii ale sedentarismului, afecţiuni circulatorii, îngrăşare, atrofie musculară etc. un lung şir de suferinţe, prea multe pentru a fi enumerate, dar al căror principal vinovat este lipsa de mişcare.

Omul contemporan pare să uite de propriul corp, amintindu-şi de el când este obosit şi bolnav.

Necesarul de mişcare, nevoia de efort, de dezvoltare fizică sau de menţinerea acesteia nu trebuie privită ca pe o povară, ci ca pe o bucurie izvorâtă dintr-o necesitate fundamentală proprie tuturor, ca nevoia de aer, hrană, somn, etc.

Fitness-ul este strâns legat de culturism, fapt ce justifică existenţa unei unice federaţii de specialitate. Trebuie spus de la început că acest sport nu se adresează exclusiv reprezentantelor sexului frumos, deşi acestea sunt mai uşor atrase de ideea tonifierii muşchilor si a arderii caloriilor. Bărbaţii preferă adesea masa musculară si puţină burtică nu-i deranjează. Fiecare este liber să opteze pentru imaginea care consideră el că-l reprezintă cel mai bine. Oricum, culturismul si fitness-ul nu sunt doar compatibile, ci si complementare.

Ce este fitness-ul? Contrar presupunerilor unora, fitness-ul nu este doar un culturism cu greutăţi mai mici şi rezultate pe masură. Folosirea de greutăţi mai mici in antrenamentele de fitness este doar o diferenţă între cele doua tipuri de activităţi sportive, e drept, uşor de observat. Fitness-ul este pentru corpul uman ceea ce reglajul fin este pentru un aparat electronic. El reprezintă o condiţie pentru a arăta şi a ne simţi mai bine. Cum gusturile diferă, doza de subiectivism va fi foarte mare în definirea conceptelor de a "arăta bine" şi "a se simţi bine", motiv pentru care si antrenamentele vor fi diferenţiate în funcţie de caracteristicile individuale ale practicanţilor: vârsta, sexul, greutatea, înălţimea, capacitatea de efort, sănătatea organismului, scopul urmărit. Amintim doar că trăsătura definitorie a fitness-ului este regularitatea exerciţiilor. Dacă faci jogging o dată pe an sau urci pe scări când nu merge liftul nu poţi să spui că faci fitness, acest sport presupunând întâi de toate o activitate durabilă. De asemenea, este foarte importantă şi intensitatea exerciţiilor. Un antrenament de fitness presupune o şedinţă de cel puţin 20 de minute de activitate dinamică, cu pauze mai mici decât în cazul culturismului.

De ce fitness? Vă prezentăm principalele avantaje pe care le prezintă acest sport. Desigur, nu-i nevoie să urmăriţi toate efectele din lista de mai jos pentru a practica acest sport, câteva fiind de ajuns:

- pentru că niciodată nu-i târziu să te apuci de fitness ,

- pentru că antrenamentele nu vă ocupă mult timp şi sunt foarte eficiente ,

- pentru că organismul dumneavoastră va deveni mai viguros şi mai rezistent la boli ,

- pentru că va veţi reduce colesterolul intr-un mod plăcut ,

- pentru că inima şi întreg aparatul circulator nu vor avea decât de caştigat ,

- pentru că veţi da jos kilogramele nedorite fără să muriţi de foame pentru asta ,

- pentru că veţi scăpa de stresul zilnic ,

- pentru că veţi arăta mai bine şi vă veţi simţi mai tineri, ceea ce îi va face pe ceilalţi să vă aprecieze mai mult ,

- pentru că veţi avea mai multă încredere in forţele proprii ,

- pentru că veţi avea mintea mai limpede.

În ceea ce priveşte dezvoltarea mobilităţii articulare în activitatea de fitness, cea mai eficientă metodă este metoda stretching.

De fapt, ce înseamnă „stretching“? În limba română, acest cuvânt englezesc se traduce prin „întindere“, însă a căpătat în sport o semnificaţie mai largă, aceea de complex de exerciţii de întindere, cu capacitatea de a îmbunătăţi flexibilitatea şi mobilitatea organismului. Exerciţiile de stretching sunt mişcări lente ale anumitor segmente, care imbunătaţesc mobilitatea generală prin întinderea anumitor grupe musculare şi printr-o creştere a razei de acţiune motorii a articulaţiilor. Aceste exerciţii fac parte deseori din programe de exerciţii mai complexe, precum yoga sau dansul.

Fiecare dintre noi doreşte să fie permanent sănătos, în formă, să se bucure de o viaţă fără boli şi probleme. Până la urmă, sănătatea este o opţiune personală. Nu este pentru nimeni o noutate că exerciţiul fizic reprezintă un mijloc la îndemână de prevenire a îmbolnăvirilor, mai ales a celor care au drept factor stilul de viaţă modern, caracterizat prin stres, alimentaţie incorectă, sedentarism sau abuzuri diverse.

Aflaţi într-un ritm de viaţă alert, stresant şi în mare parte orientat către obţinerea unor beneficii strict materiale, solicitaţi de un program de lucru intens sau alte probleme, suntem predispuşi să uităm că pentru a funcţiona corect, organismul nostru are nevoie de mişcare. Încă n-am ajuns nişte „chestii” cu un cap imens si membre atrofiate, conectaţi la tot felul de dispozitive, asa cum işi imaginează scriitorii de SF, dar suntem pe drumul „bun”: chirciţi ore întregi la un birou, cu ochii in monitor...

E timpul să facem ceva. Dacă ne uităm spre Asia o să vedem parcuri pline cu oameni care vin de plăcere să practice taijiquan, o formă de artă marţială, iar dacă ne uităm spre Occident vom vedea oameni de toate vârstele alergând, mergând pe bicicletă sau pe role, înotând sau antrenându-se în sălile de gimnastică aerobică, fitness sau culturism. Aceste sporturi de masă atrag oamenii în principal prin doua calităţi: nu necesită aptitudini fizice speciale şi sunt uşor de învăţat. Singurul impediment pentru un om foarte ocupat sau obosit este faptul că trebuie să se deplaseze până la o sală, un bazin sau într-un parc. Există o soluţie şi pentru aceştia si ea se numeste „stretching”.

Stretching-ul este o metodă simplă şi la îndemână de „dezmorţire“ după ore întregi de muncă „sedentară“ (de exemplu, cei care lucrează cu computerul). De asemenea, poate fi integrată ca parte a etapei de încălzire înaintea unui antrenament sau a etapei de revenire după efort, indiferent de sportul practicat. Mai presus de acestea, stretching-ul poate fi considerat o metodă de antrenament ca atare, mai ales de către cei care urmăresc să obţină un grad ridicat de flexibilitate.

Stretching-ul se adresează tuturor, indiferent de vârstă sau sex, nivel de pregătire fizică sau de aptitudini speciale pentru sport. Poate fi practicat oricând şi extrem de uşor, iar rezultatele încep să fie vizibile după numai câteva şedinţe de antrenament. Beneficiile stretching-ului se suprapun în parte cu beneficiile oricărui sport, adică starea generală „de bine“, relaxarea fizică şi psihică, reducerea durerilor şi a tensiunii musculare atât în cazul persoanelor sedentare, cât şi după un antrenament sportiv, însă exerciţiile de întindere au şi o serie de calităţi particulare: ameliorează flexibilitatea ţesuturilor, cresc abilitatea de a învăţa sau de a executa diverse mişcări, reduc riscul de apariţie al traumatismelor aparatului locomotor şi determină un nivel mai ridicat de conştientizare a propriului corp.

Preview document

Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 1
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 2
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 3
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 4
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 5
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 6
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 7
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 8
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 9
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 10
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 11
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 12
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 13
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 14
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 15
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 16
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 17
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 18
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 19
Metoda stretching a mobilității articulare în activitatea de fitness - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Metoda Stretching a Mobilitatii Articulare in Activitatea de Fitness.doc

Alții au mai descărcat și

Influențele psihologice în jocul de handbal

INTRODUCERE Handbalul, prin specificul său, presupune derularea acţiunilor de joc în mare viteză, limită de timp şi spaţiu, precum şi un consum...

Modelarea Conținutului Instruirii la Jucătorul de Handbal Specializat pe Postul de Inter

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Jocul de handbal este o disciplină sportivă considerată relative tanără care atrage prin dinamism, prin îmbinarea...

Pregătirea individualizată a grupelor de începători în gimnastică artistică masculină

CAPITOLUL I IMPORTANŢA ŞI ACTUALITATEA TEMEI 1.1. Importanţa introducerii unor căi şi mijloace de individualizare în etapa iniţială de pregatire...

Metodologia educației fizice și sportului

(an şcolar 2004-2005) Şcoala nr. 6, Cl. a VII-a C Profesor : Stan Catalin Semestrul/luna/saptamana/nr de lectie Componentele tematice ale...

Contribuții privind Experimentarea Metodei Stretching în Antrenamentul Jucătorilor de Fotbal

INTRODUCERE În urmǎ cu câtva timp sportul era socotit doar o distracţie pentru copii sau o modalitate de a-şi umple timpul liber pentru adulţii...

Antrenamentul sportiv în gimnastica

1. INTRODUCERE - ARGUMENT Gimnastica în zilele noastre se caracterizează printr-un arsenal bogat de exerciții, ale căror dificultate și...

Orientări și Tendințe în Dezvoltarea Handbalului pe Plan Mondial și Național

CAPITOLUL 1 A. Orientări şi tendinţe în dezvoltarea handbalului pe plan mondial şi naţional Handbalul este un joc sportiv relativ tânăr, în...

Dezvoltarea capacităților motrice aptitudinilor motrice - viteza

I. Generalități I.1. Definiția capacităților motrice Calitățile motrice sunt caracteristici înăscute ale organismului uman, dezvoltându-se de la...

Ai nevoie de altceva?