Metodologia Antrenamentului Sportiv

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Metodologia Antrenamentului Sportiv.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dumitrascu Laurentiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Extras din document

Succesul în orice arenă sportivă este, de obicei, rezultatul plani-ficării, efortului susţinut şi dăruirii, iar pregătirea sportivă nu face excepţie de la această regulă. Toţi sportivii de succes sunt indi-vizi pregătiţi să exceleze într-o activitate fizică anume şi care au urmat cu regularitate, timp de mai mulţi ani, un program de antre-nament bine conceput, pe termen lung. În sport, antrenamentul este procesul prin care exerciţiile sau lucrul repetitiv şi progresiv determină îmbunătăţirea potenţialului în vederea obţinerii perfor-manţei optime. Pentru sportivi, acest lucru înseamnă programe de pregătire de lungă durată, care le adaptează corpul şi mintea la condiţiile specifice competiţiei şi care duc la excelenţă în performanţă.

Deşi multi dintre antrenori şi instructori ştiu cum să facă programe de pregătire pe sezoane, este esenţial să existe o viziune dincolo de această abordare pe termen scurt şi să se planifice dezvolta-rea sportivului pe o durată mai lungă de timp. Antrenamentul sportiv ar trebui să înceapă încă din copilărie, pentru ca sportivul să se poată dezvolta fizic şi mental în mod progresiv şi sistema-tic, astfel încât să obţină rezultate de excelenţă un timp îndelun-gat, iar nu să se epuizeze într-un interval de timp scurt.

Mult prea adesea, programele sportive pentru copii le imită pe cele ale sportivilor de elită – cei care, prin realizările lor la nivel naţional şi internaţional, au cucerit imaginaţia tinerilor sportivi şi a antrenorilor lor. Asemenea programe sunt copiate deseori până în cele mai mici amănunte, fără a se cântări gradul în care ele servesc interesele tinerilor sportivi. Cei care aplică astfel de pro-grame susţin, de obicei, că ceea ce le-a fost de folos unor sportivi ca Michael Jordan sau Pete Sampras trebuie să meargă şi pentru copiii lor ! Antrenorii uzează, de regulă, de aceste programe fără să acorde prea mare atenţie condiţiilor prealabile necesare şi constituţiei biologice a copiilor, şi fără nici un fel de idei directoa-re, cum sunt principiile pregătirii sportive. Copiii nu sunt pur şi simplu nişte mici adulţi; ei prezintă caracteristici fiziologice com-plexe şi distincte, cărora trebuie să li se acorde atenţie. Acest capitol pune în discuţie patru astfel de linii directoare pentru pregătirea tinerilor sportivi.

Elaborarea unui program de pregătire

pe termen lung

Sunt unii antrenori care, de multă vreme, susţin că practicarea de timpuriu a exerciţiilor sportive specifice constituie cea mai bună cale de dezvoltare a unui program optim de pregătire. Unii fizio-logi sportivi au adoptat acest concept învechit, aplicat de unii an-trenori încă şi azi, şi au făcut din el un principiu de pregătire. Pentru a da rezultate cât mai repede, susţin ei, un program de antrenament trebuie să facă urmatoarele lucruri:

• să solicite sistemul energetic dominant din sportul consi-derat. De exemplu, un sprinter ar trebui să facă numai sprinturi, iar un alergător de distanţă să antreneze numai sistemul aerob;

• să urmărească specificitatea acţiunii motrice, ceea ce înseamnă că sportivii trebuie să selecteze exerciţiile care imită structura acesteia şi care implică numai grupele musculare angrenate în execuţia deprinderii tehnice.

Faptul că cercetarea de laborator demonstrează că pregătirea specifică duce la o adaptare mai rapidă, care determină mai repede creşteri de performanţă, nu înseamnă că antrenorii şi sportivii trebuie să o aplice de la vârstele mici şi până la cea a maturizării fizice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia Antrenamentului Sportiv.doc