Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3385
Mărime: 82.58KB (arhivat)
Publicat de: Agnos Nicoară
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Argument 2
  2. Capitolul I
  3. 1.1. Istoria fotbalului 3
  4. 1.2. Fotbalul ca fenomen social 4
  5. Capitolul II
  6. 2.1. UEFA 5
  7. 2.1.1. Competiții pentru echipele naționale 5
  8. 2.1.2.Competiții pentru echipe de club 7
  9. 2.2. FIFA 7
  10. 2.2.1. Structura 8
  11. 2.2.2.Competiții 8
  12. Capitolul III
  13. 3.1. UEFA Europa League. 9
  14. 3.1.1.Înființarea ligii 9
  15. 3.1.2. Format 10
  16. 3.1.3.Premii 12
  17. 3.1.4.Performanțe ale echipelor românești 12
  18. 3.1.5.Impact economic 13
  19. 3.1.6.Sponsori 13
  20. Concluzii 14
  21. Bibliografie 15

Extras din referat

Argument

Am ales tema Particularități organizatorice ale unei competiții sportive-UEFA Europa League, deoarece fotbalul este unul dintre sporturile mele preferate. Fotbalul este un joc de mare atractivitate și spectaculozitate, fiind urmărit și practicat de persoane de toate vârstele din întreaga lume.

Scopul aceste lucrări este acela de a vă prezenta pe scurt modul în care este organizată o competitie de talie europeană. În primul capitol am realizat un scurt istoric al fotbalului și ceea ce reprezintă acest sport pentru societate. În cea de-a doua parte a lucrării, am prezentat structurile care patronează fotbalul, și anume UEFA, respectiv FIFA. Cel de-al treilea capitol este constituit din istoricul și modul de organizare a competiției UEFA Europa League.

Capitolul I

1.1. Istoria fotbalului

Fotbalul este sportul care îmbină forţă, inteligența, curajul; îndrăzneală şi eleganța mişcărilor atrăgând în jurul sau copii de la cea mai fragedă vârsta care încearcă să-şi imite idolii din arenă şi care rămân extaziași şi fericiţi că au reuşit să descopere frumuseţile jocului de fotbal.

Acest joc sportiv constituie unul din fenomenele epocii noastre şi se poate afirma faptul că istoria va consemna că acest sport este iubit de milioane de copii, tineri şi adulţi. Prima dovadă istorică care atestă jocul cu mingea se afla în cronicile engleze din anul 1175. În Franţa , în sec XIV se practica ceva asemănător şi anume “La soule”, iar în Italia “Îl giuoco del calico” (jocul cu piciorul).

La 26 octombrie 1863 a luat fiinţă în Anglia prima asociaţie de fotbal şi primul regulament de joc care cuprindea 13 articole. În anul 1904 a fost creată “Federaţia Internaţională de Fotbal-Asociaţie”, F.I.F.A, care aduce o serie de modificări în regulile de desfăşurare a acestui joc. În 1930 F.I.F.A a inițializat organizarea campionatului mondial, a cărei ediţie s-a desfăşurat în Uruguay.

În ţară noastră, jocul de fotbal a început să se practice din anul 1903, iar în 1905 s-a constituit primul club de fotbal – Olimpia. Primul meci internaţional s-a desfăşurat în 1911, românii având ca adversar echipa Galatasarai din Constantinopol. În 1912 s-a înfiinţat Federaţia Societăţilor Sportive din România, care avea o comisie central de fotbal. În anul 1934 s-a organizat pentru prima dată în România o competiţie eliminatorie, sub denumirea de Cupa României.

După eliberarea ţării la 23 August 1944, în cadrul măsurilor de democratizare a sportului, s-a reorganizat şi fotbalul, înființându-se şi O.S.P. ( Organizaţia Sportului Popular), prima organizaţie democratică de coordonare a activităţii sportive, care a marcat şi etapa de restructurare a activităţii fotbalistice, bazată pe echipe de întreprinderi.

1.2. Fotbalul ca fenomen social.

Fotbalul este o activitate socială cu valenţe identitare, educative sau de divertisment, ce are un mare impact în România. Globarizarea acestei practici face că fotbalul să devină o activitate tot mai importantă în deceniile care vor veni. Fotbalul poate genera violență sau corupţie în mediile sociale, dar el poate promova și valori importante. Poate contribui la integrarea socială, la întărirea legăturilor sociale, respectarea regulilor şi promovarea unor valori colective.

Ca fenomen social, în evoluţia sa istorică, fotbalul a trecut prin diferite stadii, făcând salturi calitative determinate de cerinţele mereu crescânde cu privire la practicarea unui joc din ce în ce mai organizat , mai dinamic, mai spectaculos şi mai competitiv. De la o etapă la altă, în conţinutul jocului propriu-zis, s-au produs modificări datorită complexităţii problemelor pe care le îmbracă fotbalul, metode de antrenament din ce în ce mai judicioase, mai perfecţionate, inovaţii aduse de antrenori şi jucători în tehnică şi tactica jocului, toate acestea producând schimbări în dinamică jocului, care au dat o mai mare spectaculozitate meciurilor, mai ales la nivel internaţional.

Preview document

Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 1
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 2
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 3
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 4
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 5
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 6
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 7
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 8
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 9
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 10
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 11
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 12
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 13
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 14
Particularități organizatorice ale unei competiții sportive - UEFA Europa League - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Particularitati Organizatorice ale unei Competitii Sportive - UEFA Europa League.docx

Alții au mai descărcat și

Studiul privind locul și importanța antrenamentului individual și individualizat în pregătirea jucătorilor de fotbal la nivelul juniorilor I (16-18 ani)

Capitolul 1 INTRODUCERE MOTTO: “Fotbalistul nu se naşte, el se formează şi perfecţionează prin exerciţiu şi studiu perseverent. Este deci...

Structuri Sportive Internaționale

Cadru general Sportul are o valoare socială şi continuă să ocupe un loc privilegiat de care se bucură astăzi doar pentru că este sursă a...

Fotbalul

ISTORIC Fotbalul este "sportul sporturilor", este sportul miraj, care imbina forta, inteligenta, curajul; indrazneala si eleganta miscarilor, cu...

Atletism Specializare

Alergare de viteza Caracterul natural al celor mai multe probe atletice face ca baza generalaa a miscarilor sa fie cunoscuta înca înainte de a lua...

Reeducarea Psihomotrica

Reeducarea psihomotrica este o terapie originala, neurofiziologica si psihofiziologica prin tehnica sa, psihologica si scopul sau, destinata sa...

Pregătirea fizică în volei. mijloacele utilizate pentru dezvoltarea calităților motrice în volei

Pregătirea fizică reprezintă ansamblul organizat şi ierarhizat al procedurilor de antrenament care vizează dezvoltarea şi utilizarea calităţilor...

Ai nevoie de altceva?