Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4649
Mărime: 28.03KB (arhivat)
Publicat de: Sava Dicu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adrian N
Referat prezentat in cadrul masteratului Stiinta Sportului de la Facultatea de Educatie Fizica, Univ. Babes - Bolyai

Extras din referat

Abstract si introducere

Abstract

Istoric: batranii cu probleme de sanatate au adesea boli cornice, ca si osteo-artrita, hipertensiune, diabet si circulatie periferica precara, pentru are exercitiile fizice s-au dovedit un mod de a avea beneficii nonfarmaceutice, chiar si la o varsta avansata. Execitiile fizice s-au dovedit a imbunatatii calitatea vietii pentru acesti batrani.

Metode : o revizuire a literaturii de specialiate a exercitiilor aplicate batranilor si modul de viata a fost concluzionat, catalogat si revizuit cu profesorii de specialitate.

Rezultate si concluzii : exercitiile continua a fi un mijloc terapeutic putin utilizat de catre batrani, ca rezultat al barierelor create chiar de catre pacienti, de catre ingrijitorii personali si de catre terapeutii lor. Medicii de familie pot trece aceste bariere prin prescrierea unor exercitii potrivite si caracteristice tipului de boala sau preferintelor pacientului. Prescrierea exercitiilor pentru batrani este bazata pe o strategie pragmatic ace face exercitiile terapeutice atat sigure cat si accesibile. O asemenea strategie incorporeaza elementele motivationale si cunostintele beneficiilor acestor exercitii.

Introducere

Aceasta lucrare reaminteste de ce exercitiile pentru batrani ar tribui considerate atat o imbunatatire a modului de viata general cat si o strategie si un mod de a sesiza si intervini asupra activitatii fizice a pacientilor.

Inactivitatea creste odata cu imbatranirea desi jumatate din populatie declara ca efectueaza activitati fizice de rutina, doar 30 % a celor de 65 de ani si peste declara ca fac exercitii. Aceasta inactivitate e intr-un contrast complet cu recomandarile curente a 30 de minute de activitate fizica in majoritatea zilelor saptamanii. Incurajarea activitatii fizice a fost un element important al revistelor de specialitate, care a sperat sa implementeze o viata sanatoasa populatiei. Unul dintre obiectivele tinta a acestei initiative a fost ca 50% din principalii terapeuti si doctori de families sa-si consilieze pacientii inspre o activitate fizica. Aceasta problema nu este importanta doar pentru cei de varsta a doua, ea aplicandu-se si batranilor cu probleme de sanatate la care s-a vazut o imbunatatire dramatica in rezultatele obtinute in urma activitatii fizice chiar si la o varsta inaintata. Aceste beneficii includ cresterea masei musculare, rezistenta cardio-vasculara, cresterea densitatii osoase, chiar si rezultate indirecte ca si cresterea mobilitatii care este critica pentru calitatea vietii.

In completare la potentialul de imbunatatire a starii generale de sanatate, exercitiile fizice pot fi un mijloc terapeutic specific la multe boli cornice ale batranilor. Aceste boli include osteo-artrita, diabetul, circulatie periferica precara, boli de inima, infarcturi, obezitate si depresie. Exercitiile specifice pentru aceste boli sunt recomandate atat pentru populatia mai tanara cat si pentru batrani cu probleme de sanatate.

Desi s-a produs o schimbare in viziunea ca exercitiile sunt doar pentru atleti si pentru cei ce participa la competitii, cat si folosirea acestora in imbunatatirea starii de sanatate generale, doctorii de familie intalnesc bariere motivationale la batranii cu probleme de sanatate. Acestor persoane li s-a redus starea de functionalitate ca rezultat a una sau mai multe boli cronice iar exercitiile sunt recomandate de catre medicii de familie sau ei insisi. Aceste bariere motivationale includ o lipsa de cunostinta a proprietatilor exercitiilor recomdate pentru batrani, atitudini gresite si factori inconjuratori ce nu incurajeaza exercitiile fizice. Intelegerea si constientizarea ca trebuie trecute aceste bariere sunt cheia mobilizarii pacientilor batrani. Doctorii de familie si specialistii vor trebui sa evalueze capacitatile pacientilor si sa recomande exercitii corespunzatoare si care sa-i motiveze.

Prescrierea exercitiilor pentru batrani

Metode : o cautare detaliata in literature de specialitate a fost efectuata folosind cuvinte cheie ca: beneficiile exercitiilor, motivatia efectuarii exercitiilor, modificare stilului de viata si batrani cu probleme de sanatate. Rezultatul a fost insumat si revizuit pentru uz clinic si implementare practica.

Beneficiile exercitiilor fizice pentru batrani

Multe studii au examinat beneficiile exercitiilor fizice pentru batrani care traiesc in azile specializate unde este usor sa fie condus si evaluat efectul interventiilor asupra unui grup. Aceste persoane institutionalizate, care au adesea nivele diferite de intelegere, pot pune probleme cand se incearca stabilirea motivatiei pentru activitati fizice si crearea de oportunitati pentru formarea si participare in grup. Cateva din rezultatele directe au fost schimbari in mobilitatea functionala si in forta musculara. Rezultate mai indirecte dar mai functionale in urma exercitiilor fizice au fost imbunatatirea somnului, functionalitatii fizice si a starii de bine a participantilor.

Un sudiu major efectuat pe un grup organizat, a folosit exercitii ale mainilor si picioarelor efectuate pe timpul zilei ca mod de imbunatatire a somnului intr-un azil. Cercetatorii au descoperit ca a crescut calitatea si cantitatea somnului cu 40% in timpul noptilor de studiu.

Un alt studiu organizat s-a bazat pe exercitii cu greutati si urcarea scarilor a participantilor din azil cu varsta medie de 87 de ani. Participantii din acest grup au aratat o crestere a mobilitatii generale comparativ cu grupul de control. Acest studiu ofera cel mai bun indiciu ca exercitiile pot produce imbunatatiri pe termen scurt foarte relevante pentru batrani. Intr-un alt azil in care urcatul scarilor a fost considerat peste capacitatea functionala a pacientilor, s-a efectuat un program folosind exercitii de rezistenta pentru extremitatile superioare, ceea ce a imbunatatit activitate spontana a acestora.

Beneficiile exercitiilor fizice pentru batrani neinstitutionalizati

Desi unele dintre rezultate pentru batranii institutionalizati au fost gasite si in studiile aplicate in comunitatile normale de batrani, multe alte exercitii au fost raportate ca benefice in anumite boli. Osteo-artrita este un factor major la batrani, pentru care exercitiile fizice sunt o metoda terapeutica specifica aplicabila. Aplicarea exercitiilor pentru osteo-artrita genunchiului au aratat reduceri semnificative in dizabilitate, folosind exercitii de rezistenta concentrate pe cresterea fortei musculare si minore exercitii aerobice concentrate pe miscare. Efectele positive a amandorura modalitati de exersare, arata ca orice forma de exercitiu poate fi buna daca este sustinuta chiar si pentru putin timp. Mai specific, pentru boli ca osteo-artrita, cresterea mobilitatii articulatiilor bolnave, cand este facuta intr-o maniera sigura a dus la rezultatul scaderii durerii si cresterii mobilitatii ca si in cazul hidroterapiei.

Studiul FAST – fitness and seniors trial – a fost un studiu de baza in compararea efectelor a trei forme de exercitii cu efectele produse de sedentarism pentru patru grupe de adulti cu osteo-artrita. O trasatura importanta a acestui studiu, care a examinat atat durerea si dezabiliatate cat si schimbarile radiologice, este durata de 18 luni. Nici o forma de exercitiu nu a fost clar superioara dar dup ace a fost comparata cu grupul de sedentari toate grupurile de exercitii au aratat imbunatatiri la starea de bine si in simtomele artritei. Un mesaj important din partea acestui studio a fost ca orice forma de paracticare a exercitiilor – activitati aerobice generale, cresterea fortei musculare folosind greutati, diverse activitati de miscare concentrate pe o articulatie afectata – pot produce beneficii terapeutice la populatia batrana.

Preview document

Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 1
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 2
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 3
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 4
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 5
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 6
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 7
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 8
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 9
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 10
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 11
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 12
Prescrierea exercițiilor pentru bătrâni cu probleme de sănătate - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Prescrierea Exercitiilor pentru Batrani cu Probleme de Sanatate.doc

Alții au mai descărcat și

Atletism Specializare

Alergare de viteza Caracterul natural al celor mai multe probe atletice face ca baza generalaa a miscarilor sa fie cunoscuta înca înainte de a lua...

Reeducarea Psihomotrica

Reeducarea psihomotrica este o terapie originala, neurofiziologica si psihofiziologica prin tehnica sa, psihologica si scopul sau, destinata sa...

Pregătirea fizică în volei. mijloacele utilizate pentru dezvoltarea calităților motrice în volei

Pregătirea fizică reprezintă ansamblul organizat şi ierarhizat al procedurilor de antrenament care vizează dezvoltarea şi utilizarea calităţilor...

Te-ar putea interesa și

Asistența Socială a Persoanelor Vârstnice

Demografia populatiei vârstnice Strehler a identificat patru criterii pentru a defini procesul de îmbatrânire si pentru a-l distinge de patologia...

Ai nevoie de altceva?