Principiile Antrenamentului Sportiv

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Principiile Antrenamentului Sportiv.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nicu Alexe, Septimiu Todea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Extras din document

1. Antrenamentul sportiv: definitie si componente

Una dintre definitiile date antrenamentului sportiv este cea inclusa în Dictionarul terminologic, conform careia antrenamentul sportiv este un proces pedagogic desfasurat sistematic si continuu gradat de adaptare a organismului omenesc la eforturile fizice, tehnico-tactice si psihice intense, in scopul obtinerii rezultatelolor înalte într-una din formele de practicare competitiva a exercitiilor fizice.

Notiunea de antrenament este sinonima cu cea de pregatire sportiva. Conceptul de antrenament are în subordine bazele antrenamentului (ansamblul legilor si principiilor care fundamenteaza si conditioneaza antrenamentul sportiv) stabilite de teoria antrenamentului sportiv (sistem de principii si metode care compun si structureaza antrenamentul sportiv), conform principiilor antrenamentului (idei de baza, de ordin pedagogic, psihologic, fiziologic, igienic si altele care structureaza efectuarea si conducerea procesului de antrenament).

In consecinta, antrenamentul sportiv are mai multe componente:

" pedagogica  prin procesul didactic cu care opereaza;

" biologica  prin efectele obiective în planul dezvoltarii functionale si al nivelului adaptiv al organismului uman;

" psihologica  prin implicatiile caracteriale, morale emotionale ale personalitatii sportivului;

" sociologica  prin raporturile si modul lui de integrare si omogenizare in mediul social, economic si cultural;

" igienica  prin conditiile specifice de alimentatie, odihna si de mediu ambiant in care sportivul se antreneaza si se reface;

" etica  prin idealurile de fair-play, de angajare totala si onesta în pregatire si in concurs;

" estetica  prin frumusetea si rafinamentul gestului motric, prin complexitatea si armonia actiunilor motrice, prin spectacolul provocat de procesul sportiv.

2. Principiile antrenamentului sportiv

Pornind de la premisa ca antrenamentul sportiv este înainte de toate un proces didactic cu implicatii multiple, este necesara diferentierea principiilor antrenamentului sportiv în doua categorii:

" principii generale

" principii specifice.

1. Principii generale

Principiile generale sunt denumite ca atare deoarece se întalnesc în toate genurile de activitate sociala, îndeosebi în sfera educationala. Aceste principii surprind si sintetizeaza realitatea complexa a antrenamentului sportiv, din punct de vedere al procesului pedagogic prin care se prepara performanta sportiva.

Principiile antrenamentului sportiv pot fi formulate dupa o anumita taxonomie a criteriilor, care sa porneasca de la aspectele cele mai generale ale activitatii sportive si de la obiectivele ei, pentru a continua cu continutul, metodele si strategiile adecvate.

Asadar, aceasta taxonomie propusa cuprinde patru categorii de principii:

1 pricipii privind: orientarea pregatirii si dezvoltarii multilaterale a personalitatii si integrarea socio-profesionala a sportivului, eficienta maxima si economicitatea, ca si complementaritatea teoriei cu practica;

2 principii privind obiectivele: maximalizarea capacitatii de performanta, dezvoltarea aptitudinilor motrice, cognitive, afective si emotionale, controlul, obiectivarea si evaluarea activitatii si colaborarii dintre antrenor, sportiv si colectivul de asistenta stiintifica;

3 principii privind: continutul, interdisciplinaritatea, rationalizarea si operationalizarea;

4 principii metodico-strategice: individualizarea, constientizarea, motivatia si efortul voluntar, accesibilitatea, interactiunea mijloacelor verbale cu cele neverbale, suprainvatarea, modelarea, simularea, specializarea si autoreglarea sportivului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Antrenamentului Sportiv.doc