Reeducarea Psihomotrica

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Reeducarea Psihomotrica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Cuprins

1. Introducere
2. Context
2.1. Reeducarea
2.2. Tulburarile psihomotrice
2.2.1. Tulburari
2.2.2. Perturbari
3. Activitati fizice propuse
3.1. Stapanirea corpului in spatiu
3.2. Stapanirea corpului in raport cu obiectul
3.3. Stapanirea corpului in raport cu celelalte persoane
4. Metodele reeducarii psihomotrice
4.1. Metode legate de educatia fizica
4.1.1. Ginmastica suedeza
4.1.2. Metoda Demeny
4.1.3. Metoda Herbert
4.1.4. Metoda germana
4.2. Conditionarea psihomotrica
5. Concluzii

Extras din document

Reeducarea psihomotrica este o terapie originala, neurofiziologica si psihofiziologica prin tehnica sa, psihologica si scopul sau, destinata sa actioneze prin intermediul corpului asupra functiilor mentale si comportamentale perturbate.

Acest scurt expozeu are ca scop de a-i sensibiliza pe medicii practicieni la principiile si indicatiile privind reeducarea psihomotrica (R.P.M.). Aceasta specialitatea, rezultat al unor curente multiple, avand ca pionieri medici sportivi neuropsihiatri , psihopedegogi de profesorii J. de Ajuriaguerra, Heuyer, L. Michaux, J. Lublineau de la IREPS din Paris, condusa atunci de P. Chailley Bert, a inceput primele incercari de reeducare psihomotrica aplicand legile punerii in conditie fizica. Toti aveau ideea ca se puteau utilizatehnici corporale pentru a reeduca psihismul.

Astfel, plecand de la „versantul” motric si corporal de acces mai facil, reeducarea psihomotrica isi propune sa amelioreze tulburarile mentale si sa faciliteze adaptarea subiectului la mediu.

2. Context :

2.1. Reeducarea nu se poate face decat intr-un context afectiv si relational de buna calitate. „Dialogul” se instaureaza la nivelul corpului. Astfel se exprima mai usor problemele afective care pot fi atunci solutionate, ceea ce permite o dinamica si a motivatiilor favorabile realizarii invatarii esentiale si adaptarii necesare dezvoltarii si vietii.

Atitudinea, modul expresiv, modul reactiv sunt dependente de tipul de integrare psihoafectiv, de factorii timici referitor la comportamentul exterior al individului si structura morfotipologica, proprie fiecarui individ. Exista relatii foarte stranse intre dezvoltarea verbala, gest si atitudinea motrica.

Va trebui sa noasca ne tanarul normal pentru a decela la cel suspect anomalii neurologice sau o intarziere psihomotrica. Copilului recunoscut patologic i se va reorganiza motricitatea, permitandu-i-se sa dobandeasca, la o viteza adesea foarte mica, performantele copilului normal in ordinea lor cronologica si acesta va fi pricipiul educarii motrice de tip global

Fisiere in arhiva (1):

  • Reeducarea Psihomotrica.doc