Selecția echipei de fotbal efectuată prin prisma modelului de jucător pe post

Referat
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1468
Mărime: 13.10KB (arhivat)
Publicat de: Gheorghe Udrea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristescu Sorin
UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT MASTER IN EDUCATIE FIZICA SI ANTRENAMENT SPORTIV

Extras din referat

In efectuarea acestui referat cu tema “Selectia echpei de fotbal efectuata prin prisma modelului de jucator de post” consider ca reprezinta o tema de actualitate cu privire la activitatea forbalului romanesc, dar si datorita faptului ca in plan profesional aceasta reprezinta o provocare intrucat din vara acestui an (2009) sunt propus ca profesor – ajutor antrenor la Liceul cu program sportive din Galati sub indrumarea marelui fost fotbalist, actualmente renumit antrenor de copii si juniori, profesorul Ioan Nicu.

Date privind aparitia si evolutia jocului de fotbal

In anul 1865 a fost creata prima federatie romana de fotbal din lume, cea engleza, sub denumirea de „the football association”, moment in care s-a elaborat si primul regulament cu 13 articole. In anul 1881 apare in mod oficial arbitrul de teren. In anul 1938 s-a conceput regulamentul de fotbal in 17 articole, asemanator celui din zilele noastre.

Primul sistem de joc folosit a fost cel pe care simbolic il putem nota: 1 – 10, echipa compunandu-se dintr-un portar si zece atacanti ce se repezeau la minge, incercand sa o conduca spre poarta adversa. Inca de la inceputuri, golul a reprezentat cea mai mare atractie pentru practicantii fotbalului. Evident, in aceasta structura a jocului ( aparare si atac), raportul dintre compartimente era net favorabil inaintasilor. Competitia se desfasura conform principiului Kink and rush ( loveste si fugi), in cat de o tactica propriuzisa nici nu putea fi vorba.

In anul 1872, la prima intanlire oficiala dintre Anglia si Scotia, desfasurata in prezenta a 4000 de spectatori la Glasgow, formulele de joc ale celor doua echipa evoluasera, scotienii in formula de joc 1-2-2-6 iar englezii, 1-1-1-8. beneficiind de o plasare mai judicioasa a jucatorilor pe teren, scotienii si-au surprins adverasrul desi mai bine pregatit fizic si tehnic, au fost nevoiti sa se multumeasca cu un rezultat de egalitate de 0-0.

Desprindem cateva concluzii importante din analiza acestei partide:

a. Rolul major pe care il detine formula de joc adoptata. Astfel echipa engleza preluand formula scotiana a reusit sa-i invinga in anul urmator, cu scorul de 4-2 pe ambitiosii scotieni.

b. Jocul si-a modificat insasi structura, a devenit triadica, odata cu aparitia unei noi functii: mijlocasii ( halfii), ce alcatuiau linia intermediara dintre aparare si atac.

Dupa acest scurt istoric al asa numitului ”rege al sportului” trecem la abordarea temei si anume “Selectia echpei de fotbal efectuata prin prisma modelului de jucator de post”

Selectia reprezinta preocuparea permanenta a profesorilor/antrenorilor in vederea depistarii tinerilor cu aptitudini corespunzatoare pentru practicarea jocului de fotbal, si se desfasoara pe baza unor criterii bio-psiho-motrice.

Predispozitiile si aptitudinile favorizante jocului de fotbal sunt: talie medie-inalta, armonie corporala, pasiune (patima), rapiditatea actelor motrice, capacitate anaeroba, detenta picioarelor, indemanare si inventivitate, combativitate si echilibru afectiv, capacitatea de invatare capacitatea de colaborare, temperament vioi si caracter deschis.

Pentru selectia jucatorului de fotbal din prisma modelului de jucator pe post trebuiesc trecute o serie de controale medicale amanuntite si criterii generale, dintre care mentionam:

- Criterii medico-biologice – care stabilesc starea de sanatate si principalele date referitoare la dezvoltarea somato-functionala a organismului sportivului. Controlul medical al sportivilor are loc din sase in sase luni sau de cate ori este nevoie, prin trecerea urmatoarelor teste: sange, aparatul cardio-vascular, respirator, digestiv, renal, locomotor, explorarea cresterii si dezvoltarii fizice ( antropometria), sistemul endocrin, organelor de simt, sistemului nervos si explorarea capacitatii de efort.

- Criterii somatice – care stabilesc nivelul de dezvoltare fizica generala si parametri ce favorizeaza obtinerea viitoarelor performante in fotbal.

Pe baza particularitatilor de dezvoltare a staturii, greutatii si a cerintelor impuse de modelul jucatorului senior, se stabilesc urmatoarele valori cu caracter orientativ ce se regasesc in tabelul urmator, pe diferite categorii de varsta.

Preview document

Selecția echipei de fotbal efectuată prin prisma modelului de jucător pe post - Pagina 1
Selecția echipei de fotbal efectuată prin prisma modelului de jucător pe post - Pagina 2
Selecția echipei de fotbal efectuată prin prisma modelului de jucător pe post - Pagina 3
Selecția echipei de fotbal efectuată prin prisma modelului de jucător pe post - Pagina 4
Selecția echipei de fotbal efectuată prin prisma modelului de jucător pe post - Pagina 5
Selecția echipei de fotbal efectuată prin prisma modelului de jucător pe post - Pagina 6
Selecția echipei de fotbal efectuată prin prisma modelului de jucător pe post - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Selectia Echipei de Fotbal Efectuata prin Prisma Modelului de Jucator pe Post.doc

Alții au mai descărcat și

Argumentarea Folosirii Mijloacelor din Atletism pentru Dezvoltarea Vitezei la Fotbaliștii de 12-14 Ani

INTRODUCERE Actualitatea. Perfectionarea procesului instructiv-educativ la nivelul copiilor si juniorilor a constituit o preocupare importanta...

Etapizarea procesului de selecție și pregătire în handbal

CAPITOLUL I Handbalul este incadrat in grupa ramurilor sportive care cer indeosebi viteza si viteza – forta, alaturi de celelalte jocuri sportive,...

Plan săptămânal de pregătire în jocul de fotbal în perioada competițională

Dupa ce, ca urmare a unei ample si amanuntite pregatiri, s-a obtinut forma sportiva, devin necesare pastrarea si foloSirea ei pentru obtinerea unor...

Particularitățile refacerii organismului după efort

Particularitatile refacerii organismului dupa efort 1. Refacerea specifica sportului În timpul antrenamentelor si competitiei, sistemele se pot...

Istoria Sportului - Originea Hocheiului

Cuvantul hochei deriva din termenul englezesc ‘’hoocked ‘’ (curbat). Multa vreme, o serie de specialisti au crezut ca ‘’hockey’’ ar proveni din...

Protejarea și Conducerea Mingii în Jocul de Fotbal

I. PROTEJAREA MINGII Protejarea mingii este elementul tehnic cu ajutorul caruia un jucator aflat in posesia mingii incearca sa ramana in posesia...

Atletism Specializare

Alergare de viteza Caracterul natural al celor mai multe probe atletice face ca baza generalaa a miscarilor sa fie cunoscuta înca înainte de a lua...

Reeducarea Psihomotrica

Reeducarea psihomotrica este o terapie originala, neurofiziologica si psihofiziologica prin tehnica sa, psihologica si scopul sau, destinata sa...

Ai nevoie de altceva?