Supletea

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Supletea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Extras din document

Argument

Supletea este socotita de multi specialisti a cincea calitate motrica.

Meinel caracterizata supletea astfel: “Supletea exprima existenta unor posibilitati anatomo-fiziologice (miscari in articulatii, elasticitatea musculara, a ligamentelor si tendoanelor, etc.). Este premise fundamentala a unor miscari eficiente, sub aspect calitativ si cantitativ.” Harre il citeaza pe Koriakoviski care priveste supletea “ca o capacitate a omului de a efectua miscari cu mare amplitudine”.

Supletea, considera Meinel, este “o premise fundamentala a unei miscari executate bine, sub aspectul calitativ si cantitativ”.

Dupa parerea lui Harre, Deltov, Rittter, “in cazul in care supletea nu este suficient dezvoltat in antrenamentul sportiv, ne lovim de urmatoarele dificultati si lipsuri:

- se prelungeste timpul necesar insusirii si perfectionarii miscarii;

- accidentele sunt frecvente;

- amplitudinea miscarii este limitata: aceasta are ca urmare, o crestere a contractii musculare care la randul sau influenteaza viteza miscarii si provoaca mai rapid oboseala;

- se inrautateste calitatea executiei miscarii.”

Merica, 1995: “Formele prin care se caracterizeaza supletea sunt urmatoarele:

- supletea generala care defineste mai ales mobilitatea articulara a

corpului in asamblu;

- supletea speciala care se afla in corelare cu structura unor actiuni motrice specifice.”

Capitolul II

2.1. Dezvoltarea supletii

Exercitiile effectuate in vederea dezvoltarii supletii trebuie sa fie: miscarile simple din gimnastica de baza si aplicativa, care actioneaza asupra respectivelor grupei musculare si ale bratelor, trunchiului si ale picioarelor.

Imbunatatirea supletii necesita un numar mare de repetari.

Se recomanda exercitii cat mai variate: individuale. La scara fixa, cu mingea medicinala, cu bastonul, cu corzi, etc, si sa efectueze in fiecare zi. Dupa exercitiile de extensie trebuie sa se efectueze o incalzire foarte buna si organismul trebuie sa fie intr-o stare optima, de odihna.

“Exercitiile pentru dezvoltarea supletii se executa prin dispunerea lor in serii si numar de repetari. Se poate efectua acelasi exercitiu in mai multe serii, sau se aplica in complex de exercitii care solicita in succesiune grupe musculare, segmente si lanturi articulare si care se repeta de mai multe ori.” Merica, A.

2.2. Metode pentru dezvoltarea supletei

2.2.1. Stretchingul

Stretchingul, care trebuie sa fie efectuat lent si fara incordare, intinde muschii cat de mult posibil, pentru a maximaliza supletea lor. Desi unii oamenii considera terapia prin stretching ca un tratament nou, ea se trage, ca si shiatsu, din acele comportamente umane instinctive precum intinderea membrelor, cascatul, frecarea sau holbarea ochilor etc., dimineata la trezire. Toate aceste actiuni sunt de fapt exercitii de incalzire a muschilor si a intregului corp effectuate in mod inconstient.

Sistemul modern de antrenament prin stretching implica mai ales miscari care intind fortele mobile ale muschilor si articulatiilor. Spre deosebire de antrenamentul sportiv de incalzire, care utilizeaza ritmul rapid si destinderea, antrenamentului de stretching intinde partile corpului incet,

Fisiere in arhiva (1):

  • Supletea.doc