Tenis de Masa

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Tenis de Masa.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Cuprins

1. Istoric 3
2. Regulamentul si tehnica jocului de tenis de masa 5
3. Echipament de tenis de masa 6
4. Tipuri de prize 6
5. Elemente şi procedee tehnice 7
6. Serviciul 9
7. Preluarea serviciilor 11
8. Jocul de mijloc 11
9. Apărarea 13
10. Obiectivele şi conţinutul pregătirii tehnice 14
11. Bibliografie 16

Extras din document

1. Istoric

1880 – Apare adaptarea tenisului de camp pentru mese.

1890 – Apar primele patente care mentioneaza tenisul de masa. Seturi pentru tenisul de masa includ nume precum Gossima, Indoor Tennis, mentionand ca regulile sunt aceleasi ca si la tenisul pe iarba.

1900- sunt introduse mingile de celuloid care le inlocuiesc pe cele de cauciuc si de pluta. Mingea de celuloid era reflectata de o suprafata aproape perfect, si jocul a devenit un adevarat succes.

1901- Se infiinteaza in Anglia doua asociatii rivale: Asociatia tenisului de masa si Asociatia de Ping Pong (care s-au unit in 1903). Tot acum primele carti despre acest joc (si regulile lui). Jocul este introdus in China.

1904 – Entuziasmul pentru Ping Pong paleste, dar se pastreaza o pasiune aprinsa pentru el in cateva orase din estul Europei.

1922 – In Europa, renaste interesul pentru joc, desi regulile nu erau unice. Se stabilesc in cele din urma regulile de joc pentru tenisul de masa.

1926 – Federatia Internationala de Tenis de Masa (formata la Berlin) organizeaza primul Campionat Mondial de tenis de masa(jucat in Anglia). Se adopta primele reguli standard ale jocului de tenis de masa. Primul presedinte al Federatiei este ales Ivor Montagu(ENG).

1926-1931 – Maria Mednyanszky(Hun) castiga Campionatele Mondiale de 5 ori consecutiv. Mednyanszky castiga 18 medalii de aur de-a lungul carierei.

1903- 1935 – Victor Barna (Hun) castiga Campionatul Mondial de 5 ori consecutiv. Barna a castigat 22 de medalii de aur in decursul carierei de jucator de tenis de masa.

1936 – La cel de-al zecelea Campionat Mondial de Tenis de Masa, a avut loc cel mai lung meci, primul game a durat mai mult de 2 ore.

1950-1955 – Romanca Angelica Rozeanu-Adelstein castiga cele 6 editii consecutive ale Campionantului Mondial de Tenis de Masa, fiind, pana in prezent, ultima castigatoare de origine non-asiatica.

1950-1970 : Era „Sponge Bat” si inceputul dominatiei asiatice.

1952- Editia 19-a a Campionatului Mondial de Tenis de Masa are loc in Bombay(India). Hiroji Satoh (Japonia) este primul jucator de tenis de masa care devine campion mondial folosind o racheta acoperita cu burete dens.

1953 – China participa pentru prima data la Campionatele Mondiale de tenis de masa.

1957 – Campionatul Mondial de Tenis de Masa se va desfasura o data la doi ani.

1971 – Diplomatia Ping-Pong: tenisul de masa a jucat un rol important in diplomatia internationala atunci cand cateva echipe au fost invitate in China pentru o serie de jocuri amicale dupa Campionatul Mondial din 1971. Acest an marcheaza in acelasi timp si inceputul influentei jucatorilor suedezi (Stellan Bengtsson, Kjell Johansson, Mikael Appelgren, Erik Lindh, Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, si Peter Karlsson).

1977 – Federatia Internationala de Tenis de Masa primeste recunoasterea formala din partea Comitetului Olimpic International.

1980- Primul Campionat Mondial de Tenis de masa care este tinut in Hong Kong.

1981 – Campionat Mondial tinut in Nova Sad, Iugoslavia. Triumf total pentru China: reprezentantii ei castiga toate cele sapte medalii. Incepand cu 1981, tenisul de masa este acceptat in programul jocurilor olimpice.

1988 – Primele jocuri de tenis de masa care au loc in cadrul Jocurilor Olimpice (Seoul, Coreea de Sud)

1996 – Inceputul turneelor ITTF Pro, cu evenimente care au loc in jurul lumii

2000 – Dupa jocurile olimpice din Sidney, marimea mingii a crescut la 40mm pentru a putea fi vazuta mai usor atunci cand un joc de tenis de masa este urmarit la televizor.

2001 – Scorul s-a schimbat de la 21 la 11 puncte. Este, de asemenea, a treia oara cand China castiga a treia oara, castigand toate cele sapte medalii de aur.

2004 – In timpul jocurilor olimpice de la Atena, tenisul de masa a fost clasat al 5lea cel mai urmarit sport la televizor.

2008 – Echipa de tenis de masa a Chinei castiga jocurile pe echipa ka Guangzhou si China castiga toate medaliile de aur din cadrul jocurilor olimpice de la Beijing.

2010 – Tenisul de masa face parte din Jocurile Olimpice pentru Tineret.

Este de mentionat faptul ca «recordul» in domeniul «jocului pasiv» il detin romanul Paneth Farkas si polonezul A. Ehrhich, care au jucat timp de 2 ore si 12 minute pentru a face un singur punct.

Este greu de precizat data exacta de când ping-pong-ul se practica în tara noastra. Desi presa vremii nu consemneaza existenta lui înainte de 1926, este de presupus ca era cunoscut, data fiind avalansa informatiilor începând chiar din acest an. Zonele în care patrunsese deja tenisul de masa erau: Transilvania si Banatul, cu deosebire în orasele: Timisoara, Arad, Cluj, Oradea, unde aveau loc si diferite concursuri locale. în 1927, aria raspândirii acestui joc este mult largita. în 1928, în cadrul FSSR se înfiinteaza o Comisie de Ping-Pong, care decide si disputarea primelor CN, desfasurate, dupa toate probabilitatile, la Oradea. Totusi, data exacta a primei editii a CN este controversata (1928 sau 1929). Cei dintâi campioni, desemnati la Arad, în 1929: A. Steiner, M. Lyska, Solomon-Taglicht; Papos-Steiner, Goldstein – juniori; iar dintre echipe se evidentiaza “CA Oradea”.

2. Regulamentul si tehnica jocului de tenis de masa

Masa de tenis este dreptunghiulara, cu suprafata de joc neteda si perfect orizontala, putand fi confectionata din orice material (lemn, plastic etc.).

Mingea este sferica, confectionata din celuloid sau alt material plastic, de culoare alba mata, avand greutatea de 2,40 g – 2,53 g si circumferinta de 37,2 – 38,2 mm. Fileul are o lungime de 183 cm, partea sa superioara fiind la 15,25 cm de la suprafata mesei.

Paleta poate avea orice forma, dimensiune sau greutate; singura cerinta regulamentara se refera la grosimea stratului acoperit care nu poate depasi 4 mm, iar culoarea sa fie inchisa si mata.

Un meci se poate disputa dupa sistemul «2 seturi din 3», sau «3 seturi castigate din 5».

Un set este castigat de catre un jucator care realizeaza primul 11 puncte; cand ambii jucatori au acumulat 10 puncte, sunt necesare pentru victorie 2 puncte diferenta fata de adversar.

Schimbarea serviciului se efectueaza dupa fiecare serie de 2 puncte; de la scorul de 10, schimburile de servici au loc alternativ dupa fiecare punct. Jucatorii schimba terenul dupa fiecare set.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tenis de Masa.doc