Registre Piso-Siso

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Registre Piso-Siso.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Paraschiv Matei

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Electronica

Cuprins

I. Argument
II. Consideratii teoretice
III. Circuite pentru registre PISO/SISO
IV. Masuratori efectuate
V. Bibliografie
VI. Anexe

Extras din document

I.

ARGUMENT

In momentul actual al dezvoltarii societatii umane ne îndreptam spre o societate a cunoasterii, sub diverse forme: tehnologica, stiintifica si organizatorica. Cunoasterea este mai mult decât o informatie, este o informatie cu înteles.

Datele organizate sau structurate într-un anumit mod, plasate într-un context devin o informatie cu înteles, cu sens. Informatia digitala structurata este materia prima pentru domeniul atât de cuprinzator si dinamic al tehnologiei informatiei.

Electronica digitala este suportul fizic mai putin vizibil al tehnologiei informatiei, dar este cea care a potentat procesarea digitala a informatiei, punând permanent la dispozitie si generând pentru aceasta un suport tot mai larg si mai performant. Cu toate acestea foarte adesea se aude asertiunea” doar softul conteaza”.

Evolutia tehnologica din ultimele doua decenii pare sa dea dreptate acestei afirmatii. Mai mult, majoritatea aplicatiilor de sisteme necesita o circuistica standard, particularizarea pentru aplicatia respectiva obtinându-se prin „software”. Cu toate acestea la ora actuala performantele superioare pentru un sistem se obtin si prin „croirea” circuisticii, nu numai prin proiectarea softului.

Asadar cunoasterea teoretica si experimentarea în laboratorul de electronica a functionarii dispozitivelor electronice – porti logice, circuite logice combinationale, circuite logice secventiale – precum si interpatrunderea acestei cunoasteri cu cunoasterea circuitelor cu grad mare de complexitate ( UAL, memorii, microprocesoare, microcontrolere ) precum si cunoasterea proiectarii logice este imperios necesara pentru atingerea nivelului profesional actual cerut în activitatea profesionala a specialistului în electronica.

Tema tratata în prezenta lucrare pentru obtinerea certificarii competentelor profesionale în meseria de tehnician tehnica de calcul a fost studiata la disciplina „Electronica digitala”; Materializarea circuitelor electronice se vrea un suport fizic pentru studiul practic si experimental în cadrul orelor de laborator a acestor circuite electronice. In elaborarea formei scrise a prezentei lucrari de specialitate s-au utilizat cunostintele dobândite de-a lungul anilor de liceu in utilizarea aplicatiilor: Word, Excel, Electronic Workbranch 5.12, Multisim 7, Paint care ruleaza în sistemul de operare Windows.

II.

CONSIDERATII TEORETICE

Electronica digitala opereaza cu doua valori logice, si anume:

"0" = zero logic= fals = comutator deschis

si

"1" = unu logic = adevarat = comutator închis.

Cu aceste valori logice se definesc functiile logice. Functiile logice se definesc pe baza a trei operatii fundamentale, si anume:

NU(negare/inversare = NOT

SI = AND

SAU = OR

Acestea, precum si alte functii simple sunt implementate de circuite numite porti. Portile logice alcatuiesc circuite logice Acestea la rândul lor se împart în:

- circuite logice combinationale – CLC -

- circuite logice secventiale – CLS -

CLC sunt circuite logice fara memorie la care starea logica a iesirii este o combinatie logica a starilor logice ale variabilelor de intrarea.

CLS sunt circuite logice la care iesirea (iesirile) are o valoare logica ce depinde de o anumita secventa a semnalelor care s-au manifestat anterior în circuit. Circuitele secventiale prezinta deci posibilitatea stocarii informatiei (memorarii). Din punct de vedere al automaticii CLS sunt automate de ordinul I: ele se obtin din automatele de ordinul 0(CLC), prin introducerea unei reactii ( legaturi inverse. Cu alte cuvinte CLS sunt alcatuite din CLC si elemente de memorare binare. Schema-bloc a unui astfel se circuit este reprezentata in fig.1

Fisiere in arhiva (1):

  • Registre Piso-Siso.doc

Alte informatii

Registre PISOSISO am luat nota 10