Registre Piso-Siso

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 3736
Mărime: 329.14KB (arhivat)
Publicat de: Beniamin Vasilache
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Paraschiv Matei
Registre PISOSISO am luat nota 10

Cuprins

  1. I. Argument
  2. II. Consideratii teoretice
  3. III. Circuite pentru registre PISO/SISO
  4. IV. Masuratori efectuate
  5. V. Bibliografie
  6. VI. Anexe

Extras din referat

I.

ARGUMENT

In momentul actual al dezvoltarii societatii umane ne îndreptam spre o societate a cunoasterii, sub diverse forme: tehnologica, stiintifica si organizatorica. Cunoasterea este mai mult decât o informatie, este o informatie cu înteles.

Datele organizate sau structurate într-un anumit mod, plasate într-un context devin o informatie cu înteles, cu sens. Informatia digitala structurata este materia prima pentru domeniul atât de cuprinzator si dinamic al tehnologiei informatiei.

Electronica digitala este suportul fizic mai putin vizibil al tehnologiei informatiei, dar este cea care a potentat procesarea digitala a informatiei, punând permanent la dispozitie si generând pentru aceasta un suport tot mai larg si mai performant. Cu toate acestea foarte adesea se aude asertiunea” doar softul conteaza”.

Evolutia tehnologica din ultimele doua decenii pare sa dea dreptate acestei afirmatii. Mai mult, majoritatea aplicatiilor de sisteme necesita o circuistica standard, particularizarea pentru aplicatia respectiva obtinându-se prin „software”. Cu toate acestea la ora actuala performantele superioare pentru un sistem se obtin si prin „croirea” circuisticii, nu numai prin proiectarea softului.

Asadar cunoasterea teoretica si experimentarea în laboratorul de electronica a functionarii dispozitivelor electronice – porti logice, circuite logice combinationale, circuite logice secventiale – precum si interpatrunderea acestei cunoasteri cu cunoasterea circuitelor cu grad mare de complexitate ( UAL, memorii, microprocesoare, microcontrolere ) precum si cunoasterea proiectarii logice este imperios necesara pentru atingerea nivelului profesional actual cerut în activitatea profesionala a specialistului în electronica.

Tema tratata în prezenta lucrare pentru obtinerea certificarii competentelor profesionale în meseria de tehnician tehnica de calcul a fost studiata la disciplina „Electronica digitala”; Materializarea circuitelor electronice se vrea un suport fizic pentru studiul practic si experimental în cadrul orelor de laborator a acestor circuite electronice. In elaborarea formei scrise a prezentei lucrari de specialitate s-au utilizat cunostintele dobândite de-a lungul anilor de liceu in utilizarea aplicatiilor: Word, Excel, Electronic Workbranch 5.12, Multisim 7, Paint care ruleaza în sistemul de operare Windows.

II.

CONSIDERATII TEORETICE

Electronica digitala opereaza cu doua valori logice, si anume:

"0" = zero logic= fals = comutator deschis

si

"1" = unu logic = adevarat = comutator închis.

Cu aceste valori logice se definesc functiile logice. Functiile logice se definesc pe baza a trei operatii fundamentale, si anume:

NU(negare/inversare = NOT

SI = AND

SAU = OR

Acestea, precum si alte functii simple sunt implementate de circuite numite porti. Portile logice alcatuiesc circuite logice Acestea la rândul lor se împart în:

- circuite logice combinationale – CLC -

- circuite logice secventiale – CLS -

CLC sunt circuite logice fara memorie la care starea logica a iesirii este o combinatie logica a starilor logice ale variabilelor de intrarea.

CLS sunt circuite logice la care iesirea (iesirile) are o valoare logica ce depinde de o anumita secventa a semnalelor care s-au manifestat anterior în circuit. Circuitele secventiale prezinta deci posibilitatea stocarii informatiei (memorarii). Din punct de vedere al automaticii CLS sunt automate de ordinul I: ele se obtin din automatele de ordinul 0(CLC), prin introducerea unei reactii ( legaturi inverse. Cu alte cuvinte CLS sunt alcatuite din CLC si elemente de memorare binare. Schema-bloc a unui astfel se circuit este reprezentata in fig.1

Preview document

Registre Piso-Siso - Pagina 1
Registre Piso-Siso - Pagina 2
Registre Piso-Siso - Pagina 3
Registre Piso-Siso - Pagina 4
Registre Piso-Siso - Pagina 5
Registre Piso-Siso - Pagina 6
Registre Piso-Siso - Pagina 7
Registre Piso-Siso - Pagina 8
Registre Piso-Siso - Pagina 9
Registre Piso-Siso - Pagina 10
Registre Piso-Siso - Pagina 11
Registre Piso-Siso - Pagina 12
Registre Piso-Siso - Pagina 13
Registre Piso-Siso - Pagina 14
Registre Piso-Siso - Pagina 15
Registre Piso-Siso - Pagina 16
Registre Piso-Siso - Pagina 17
Registre Piso-Siso - Pagina 18
Registre Piso-Siso - Pagina 19
Registre Piso-Siso - Pagina 20
Registre Piso-Siso - Pagina 21
Registre Piso-Siso - Pagina 22
Registre Piso-Siso - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Registre Piso-Siso.doc

Te-ar putea interesa și

Circuite Integrate Digitale

DIGITALE UTILIZÂND CIRCUIT MAKER 1. INTRODUCERE În momentul actual, evolutia tehnicii de calcul face posibilã utilizarea computerului pentru...

Circuite Integrate Digitale 2

REGISTRE DE DEPLASARE 3.0. Introducere Un registru este format din mai multe bistabile si permite memorarea si / sau deplasarea informatiei la...

Ai nevoie de altceva?