Relee

Imagine preview
(8/10 din 12 voturi)

Acest referat descrie Relee.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 35 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tanasescu Bogdan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Electronica

Cuprins

CAPITOLUL I. : Generalitati, clasificarea si caracteristicile releelor.
CAPITOLUL II. : Tipuri de relee.
CAPITOLUL III. : Principii de functionare ale releelor.
CAPITOLUL IV. : Sisteme de protectie prin relee.
Anexe si bibliografie.

Extras din document

O data cu dezvoltarea instalatiilor electrice protejate si a sistemelor energetice a avut loc perfectionarea tehnicii protectiei prin relee, elaborarea unor noi principii de functionare a protectiilor si a unor noi tipuri de relee, care sa satisfaca cerintele impuse de noul stadiu de dezvoltare a instalatiilor protejate.

Protectia prin relee a unei instalatii electrice este formata din totalitatea aparatelor si dispozitivelor destinate sa asigure în mod automat deconectarea instalatiei în cazul aparitiei unui defect sau a unui regim anormal de functionare, periculos pentru instalatie; în cazul defectelor si regimurilor anormale care nu prezinta un pericol imediat, protectia prin relee nu comanda deconectarea instalatiei, ci semnalizeaza aparitia regimului anormal.

Pentru lichidarea optima a defectelor, functionarea protectiilor prin relee trebuie sa satisfaca o serie de performante ca: rapiditatea, selectivitatea, siguranta, sensibilitateasi independenta fata de conditiile exploatarii.

În structura sistemelor automate se întâlneste o mare varietate de elemente electrice si electronice de comutatie, utilizate la comutarea circuitelor electrice în scopul realizarii comenzilor si a stabilirii, respectiv întreruperii curentului electric în circuitele energetice.

CAPITOLUL I.

GENERALITATI, CLASIFICAREA SI CARACETISTICELE RELEELOR

Releul este un aparat care comuta, sub actiunea marimii de intrare, unul sau mai multe elemente de comutatie de mica putere în scopul comenzii altor elemente. Releele de protectie pot realiza contacte electrice ducând la întreruperea instalatiei cu energie electrica, deci la protectia acesteia.

Cele mai simple relee se compun dintr-un element de intrare I, denumit uneori si element sensibil, un element comparator K si un element de executie E cu una sau mai multe iesiri (anexa 1 fig.1).

1.1.Clasificarea releelor

Releele folosite în sistemele electrice functioneaza dupa aceleasi principii ca si aparatele de masurat; de aceea ele pot fi clasificate, în general, dupa aceleasi criterii.

a) Dupa principiul de functionare, releele pot fii: electromagnetice (magnetoelectrice, de inductie, magnetice,electrodinamice, termice) si electronice.

b) Dupa felul parametrului la care actioneaza, releele pot fii: de curent, de tensiune, de putere, de temperatura, etc.

c) Dupa valoarea marimii de intrare la care actioneaza, releele pot fii: maximale, a caror actionare are loc când valoarea marimii de intrare devine egala sau depaseste o anumita valoare maxima, dinainte stabilita; minimale, care actioneaza în momentul când valoarea marimii de intrare devine egala sau mai mica decât o anumita valoare minima, dinainte stabilita si relee diferentiale, a caror actionare are loc când diferenta valorilor a doua marimi aplicate la intrare devine, în valoare absoluta, mai mare decât o valoare dinainte stabilita.

d) O clasificare specifica a releelor se obtine daca se ia în consideratie modul conectarii în circuitul elementului protejat, deosebindu-se: relee primare si relee secundare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Relee.doc