Stabilizatoare de Tensiune

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Stabilizatoare de Tensiune.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihai Florin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Electronica

Extras din document

Stabilizatoare de tensiune

Un stabilizator de tensiune continua este un cuadripol, care mentine

tensiunea de iesire in limite foarte stranse ( teoretic constanta ),

indiferent de variatia tensiunii de intrare, a curentului prin sarcina,

sau a temperaturii mediului ambiant, in domenii specificate prin

standard sau norme tehnice.

Stabilizatoarele de tensiune continua fac parte din structura surselor de alimentare alaturi de transformator, de blocul redresor si de blocul de filtraj.

Constructia lor se poate realiza in doua moduri :

a) una din cele mai simple metode se bazeaza pe capacitatea unor componente electronice ( diode zener, circuite integrate specializate ) de a mentine intr-un domeniu dat ( domeniu de stabilizare ) tensiunea constanta la bornele lor. Performantele de stabilizare a tensiunii de iesire, asigurate de un stabilizator bazat pe acest principiu, sunt strict determinate de caracteristica tensiune-curent a componentei folosite.

b) o alta metoda de constructie a stabilizatoarelor de tensiune continua consta in utilizarea unei scheme electrice de amplificator de reactie. In acest caz tensiunea de iesire se mentine constanta printr-un proces de reglare automata care se desfasoara in doua faze.

Redresarea ]i stabilizarea

Structura unui alimentator electronic

Producerea si distributia energiei electrice se face cu o tensiune care evolueaza sinusoidal în timp, avînd media zero; frecventa este de 50 de Hz în Europa si de 60 Hz în America de Nord. Alegerea acestei forme este legata de comoditatea producerii dar, mai ales, de posibilitatea utilizarii transformatoarelor pentru modificarea valorii tensiunii si a curentului.

Totusi, aparatura electronica are nevoie de energie electrica furnizata sub forma unei tensiuni continue, care nu-si schimbe polaritatea si care ramîne practic

constanta în timp. Aceasta este produsa de un alimentator, a carui structura generala este prezentata în Fig.2.

Fig. .2. Schema bloc a unui alimentator.

Transformatorul modific` amplitudinea tensiunii sinusoidale de la valoarea de 311 V (corespunzînd tensiunii efective de 220 V) la valoarea convenabila aparatului care trebuie alimentat.

Stabilizatoarele integrate sunt circuite integrate care contin intr-o singura capsula atit partea de comanda cat si partea de putere pentru a obtine efectul de stabilizare, de obicei pentru tensiune, adica tensiunea la iesire este mentinuta constanta pentru aplicarea la intrare a unei tensiuni ce depaseste o valoare minima si nu depaseste o valoare maxima impusa si asta daca nu se depaseste curentul maxim la care este proiectat circuitul.

Stabilizatoarele sunt de diferite tipuri constructive si cu diferite caracteristici electrice.

In principiu se folosesc cele ''liniare'' la care diferenta de tensiune este preluata si disipata de catre circuit sub forma de caldura sau mai nou au aparut circuite ''in comutatie''- cu sau fara elemente externe ajutatoare, la care creste eficienta

Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilizatoare de Tensiune.doc

Alte informatii

Prezentat la atestatul de electronica Energetic iasi