Aparate Electrice

Imagine preview
(7/10 din 8 voturi)

Acest referat descrie Aparate Electrice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Cuprins

Caracteristici Generale
Functii de Baza
Siguranta Fuzibila
Intreruptorul
Contactorul
Disjunctorul
Releul
Aparate de Masura

Extras din document

Un disjunctor asigura protectia unei instalatii impotriva suprasarcinilor (disjunctorul termic), scurtcircuitelor (disjunctorul electromagnetic), defectelor de izolatie, prin intermediul releelor termice si/sau electromagnetice incorporate.

Pot indeplini si functia de separare.

Aceste aparate stabilesc, suporta si intrerup curenti normali si curenti de scurtcircuit, si sunt de obicei instalate la inceputul unei instalatii electrice. Pe scurt, intr-o instalatie electrica, disjunctoarele au acelasi efect ca si sigurantele fuzibile, cu urmatoarele diferente:

- actionarea nu duce la distrugerea lor;

- in functie de tipul constructiv, pot supraveghea unul sau mai multi parametri;

- sunt mult mai eficiente decat sigurantele din punctul de vedere al protectiei omului;

- pot suporta un timp determinat o suprasarcina.

Principalele caracteristici ale unui disjunctor:

- tensiunea nominala;

- curentul nominal (curentul permanent);

- curentul de regalj - curentul maxim suportat fara a declansa;

- curentul de rupere (curent de functionare) - curentul care provoaca declansarea;

- capacitatea de rupere - cel mai mare curent de scurtcircuit pe care disjunctorul il poate intrerupe, la o tensiune data;

- capacitatea de limitare - capacitatea disjunctorului de a nu lasa sa treaca decat un curent inferior celui de scurtcircuit;

- numarul de poli;

Tipuri de disjunctoare

disjunctor cu releu termic

Principala utilizare: asigurarea protectiei conductoarelor unui circuit contra suprasarcinilor;

Principiul de functionare: curentul traverseaza disjunctorul, un bimetal este incalzit prin efect Joule, iar daca aceasta incalzire este suficient de importanta, bimetalul declanseaza, intrerupand curentul.

Acest sistem este simplu si robust, dar nu suficient de precis, fiind caracterizat de timpi de reactie mari (este lent).

Disjunctorul magnetic

Principala utilizare: protectia echipamentelor electrice contra defectelor (suprasarcina, scurtcircuit, lipsa tensiune,etc.

Principiu de functionare: in regim normal, curentul nominal circula prin bobina disjunctorului fara sa aiba efect asupra aramturei mobile (lamelei); circuitul ramane inchis. Daca apare un defect in circuitul din aval de disjunctor, impedanata circuitului va scadea iar curentul va ccreste pana la valoarea de scurtcircuit. In acest moment, curentul produce magnetizarea armaturei mobile, ceea ce duce la deschiderea crcuitului (intreruperea aliementarii circuitului din aval). Intreruperea este instantanee, ceea ce face ca acest tip de disjunctor sa poate fi folosit cu succes in locul sigurantelor fuzibile pentru protectia la scurtcircuit.

Disjunctor electromagnetic

Inglobeaza cele doua tipuri de disjunctoare amintite mai sus, magnetic pentru protectia la scurtcircuit, termic pentru protectia la suprasarcina.

Disjunctorul diferential (DDR)

Asigura protectia oamenilor contra contactului indirect; poate fi folosit ca protectie suplimentara a echipamentelor contra curentilor de fuga generati de un contact imperfect, de un defect de izolatie, etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aparate Electrice.doc