Instalația electrică pentru apartament cu o cameră

Referat
8.7/10 (4 voturi)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6024
Mărime: 317.54KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Apahidean Mircea

Cuprins

  1. Argument 3
  2. Cap. I
  3. Conditii generale privind proiectarea și executarea instalații electrice
  4. 1.1. Executarea unei instalații electrice și schema electrică 5
  5. 1.2. Transpunerea schemei după proiect 5
  6. 1.3. Alegerea materialelor, aparatelor si utilajelor electrice 5
  7. Cap. II
  8. Echipamente specifice instalațiilor electrice interioare
  9. 2.1. Generalități 6
  10. 2.2. Componentele necesare executării instalației 6
  11. 2.2.1. Conductoare 6
  12. 2.2.2. Paturi de cablu și tuburi de protecție din PVC 7
  13. 2.2.3. Aparate de conectare si comanda (întreruptoare, prize și fișe) 8
  14. 2.2.4. Sigurante fuzibile și automate, aparate de protecția instalațiilor 10
  15. 2.2.5. Doze de aparataj și de distributie 12
  16. 2.2.6. Tablou de distributie 14
  17. Cap III
  18. Executarea instalațiilor electrice
  19. 3.1. Trasarea circuitelor electrice si amplasarea dozelor 13
  20. 3.2. Executarea canalelor si a locasurilor pt doze 14
  21. 3.3. Montarea tuburilor de protectie si a dozelor 15
  22. 3.4. Montarea conductorilor electrici si efectuarea legăturilor din doze 16
  23. 3.5. Montarea intreruptoarelor si prizelor 16
  24. 3.6. Montarea corpurilor de iluminat 17
  25. Cap IV
  26. Întreținerea instalațiilor electrice interioare
  27. 4.1. Întreținerea instalațiilor electrice interioare de joasa tensiune 17
  28. 4.2. Intreruperea circuitului electric 17
  29. Cap V
  30. Defecte la instalatiile electrice
  31. 5.1. Defecte la izolatie 18
  32. 5.2. Defecte la tabloul electric 18
  33. 5.3. Defecte la prize si intreruptoare 19
  34. 5.4. Defecte la corpurile de iluminat 19
  35. Cap VI
  36. Norme de protectia muncii 20
  37. Bibliografie 20

Extras din referat

Argument

În această lucrare mi-am propus să prezint realizarea instalației electrice a unui apartament cu o cameră, pentru că oricare ar fi mărimea unei case, instalația electrică asigură minimul de confort necesar.

Construcția de locuințe s-a dezvoltat semnificativ în ultima perioadă. La marginea orașelor, acolo unde înainte erau terenuri virane,acum au apărut o mulțime de case, vile și blocuri.

Având în vedere faptul că și în viitor aceste construcții nu vor înceta să apară, este necesar să cunoaștem cât mai multe despre construirea caselor, despre instalațiile electrice necesare într-o casă.

Ca viitor electrician este important să cunoaștem modul în care se face proiectarea, execuția, întreținerea și verificarea instalațiilor electrice interioare.

Am ales această temă deoarece este o chestiune practică, care îmi va fi de folos și în continuare în viitoarea profesie.

In primul capitol am prezentat condițiile generale privind proiectarea si executarea instalațiilor electrice, transpunerea schemei după proiect dar si alegerea materialelor , aparatelor si utilajelor electrice.

In al doilea capitol am scris despre conductoare , tuburi protective , aparate de conectare si comanda , siguranțe fuzibile si automate , doze de aparataj si distribuție , contorul electric de inducție si despre tabloul de distribuție.

In capitolul trei este vorba despre executarea instalațiilor electrice , adica , trasarea circuitelor electrice si amplasarea dozelor , executarea canalelor si a locasurilor pentru doze , montarea tuburilor de protectie si a dozelor , montarea conductorilor electrici si efectuarea legăturilor din doze , montarea intreruptoarelor si prizelor dar si montarea corpurilor de iluminat.

In capitolul patru este vorba despre întreținerea instalațiilor electrice de joasa tesiune cat si despre intreruperea circuitului electric cauzata de diferite probleme.

Capitolul cinci este bazat pe defectele instalațiilor electrice , cuprinzând defecte la izolație, defecte la tabloul electric , defecte la prize si intrerupatoare cat si defecte la corpurile de iluminat.

Ultimul capitol , capitolul sase cuprinde norme de protectie a muncii la utilizarea sculelor si dispozitivelor specific pentru lucrari in instalatiile electrice dar si metode de protectie impotriva incendiilor si stingerea acestora.

Instalatiile de iluminat electric trebuie sa realizeze un anumit cadru de iluminare concomintent cu indeplinirea unor conditii de calitate. In afara de aceasta, instalatiile de iluminat artificiale sau electrice trebuie sa aiba in vedere, pentru a fi economice, o mare adaptabilitate la conditiile variate de functionare, data fiind corelatia cu iluminatul natural.Iluminatul fluorescent este eficient si economic. Eficacitatea luminilor tuturor lampilor fluorescente este ridicata, comparative cu a altor surse de lumina. Culoarea nominala a lampilor TLD creeaza o atmosfera care variaza de la alb cald, la alb rece la lumina zilei. Culoarea nominala este determinate de temperatura culorii lămpii.

Orice instalație electrică se execută după un proiect de executie întocmit de proiectanți de specialitate.

Instalațiile electrice de iluminat sunt alimentate de la tablouri de distributie separate de cele care alimenteaza instalatiile electrice de forta.

Succesiunea tuturor operatiilor necesare pentru executare unei instalatii electrice formeaza procesul tehnologic de executie al instalatiei respective.

Principalele operatii care trebuie executate sunt:

1. trasarea pe tavan si pe peretii incaperilor a instalatiei electrice, indicate pe planul de executie, saparea santurilor in pereti ,a locasurilor pentru doze, dibluri, prize, intrerupatoare si fixarea acestora in montaj aparent sau ingropat;

2. tragerea conductoarelor in tuburile de protectie, executarea legăturilor intre conductoare si izolarea lor;

3. montarea aparatelor de comutare, a consumatorilor de energie electrica si a tablourilor de distributie;

4. verificarea instalatiei.

Procesul tehnologic difera de o lucrare la alta si uneori de la un santier la altul , in functie de materialele si utilajele folosite, de specificul cladirilor in care se executa.

Transpunerea schemei electrice dupa proiect este o operatie importanta, care consta in indentificarea si transpunerea cu precizie pe teren, a continutului planurilor. Cu aceasta ocazie se va insemna locul unde se monteaza corpurile de ilumunat, intreruptoarele, prizele, dozele, masinile electrice, precum si tablourile de distributie, tuburile de protectie si locurile unde se vor executa strapungerile prin ziduri si plansee. Trasarea circuitelor se efectueaza cu ajutorul sforii de trasat, innegrite de negru de fum. a instalatiile ingropate ,circuitele se traseaza pe constructia netencuita.

Trasarea se face cu creta sau carbune, folosindu-se semnele conventionale pentru aparatele respective. Orientarea orizontala a sforii inainte de trasare se verifica cu nivela cu bula de aer, cu metrul sau cu compasul de lemn, masurandu-se la circa 30-50 cm de la tavan. Directia verticala a traseelor se verifica in prealabil cu cu firul de plumb sau cu nivela cu bulă.

Saparea santurilor se executa cu dalta lata, dalta cu varf, si cu ciocanul pneumatic sau masini electrice de gaurit si frezat santuri.

In tavane nu se daltuiesc santuri. Tubul de protectie se monteaza peste planseu. La planseele din prefabricate, gaurile se dau de obicei inainte de montarea elementelor pe plansee la locul lor. Grinzile prefabricate nu se strapung .

Montarea tuburilor de protectie si fixarea acestora este precedata de unele lucrari pregatitoare, in cadrul carora se confectioneaza unele piese care asigura innadirea tuburilor si fixarea lor, se efectueaza unele operatii de taiere si indoire.

Tuburile de protectie IP montate aparent se fixeaza cu ajutorul unor bratari sau scoabe, care sunt prinse la randul lor in dibluri. Cand sunt montate ingropat, tuburile IP se fixeaza in santuri prin agrafe. Fiecare agrafa este confectionata dintr-o bucata de sarma de otel de circa 1mm grosime, legata de capatul unui cui. Cuiul se bate in fundul santului daltuit, in dreptul unui rost dintre doua caramizi, iar apoi capetele sarmei se impletesc.

Conductoarele electrice care compun circuitele instalațiilor electrice au caracter de lunga durata si trebuie protejate prin tuburi protectoare. Cand instalatiile electrice au caracter de scurta durata, conductoarele se monteaza aparent, fixandu-se direct pe pereti sau pe tavan,cu ajutorul rolelor. Trecerea conductoarelor prin perete, prin planseele dintre etaje se face introducându-se conductoarele in tuburi de protectie.

Bibliografie

1. Ing. Traian C., Alexandru I.S. - Tehnologia lucrarilor electrotehnice, editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1983

2. Ing. Isac E. - Masurari electrice si electronice, editura Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti, 1993

3. Hiloghi S., Popescu M. - Instalatii si echipamente, Tehnologia meseriei, editura Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti, 1993

Preview document

Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 1
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 2
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 3
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 4
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 5
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 6
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 7
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 8
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 9
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 10
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 11
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 12
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 13
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 14
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 15
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 16
Instalația electrică pentru apartament cu o cameră - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Instalatia electrica pentru apartament cu o camera.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici de măsurare a rezistivități de suprafață

Introducere În cele ce urmează sunt prezentate metode si tehnici de masurare a rezistivității de suprafață , analizandu-se eficientizarea...

Proiectarea instalațiilor de iluminat și prize la o clădire

CALCULUL FOTOMETRIC AL INSTALAŢIEI DE ILUMINAT Generalităţi Lumina reprezinta o energie emisa sau transmisa sub forma de unda electromagnetica...

Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere

I. CONVERTOARE FOTOELECTRICE 1. Lumina Lumina, cea care a reprezentat o mare necunoscută mii de ani, pentru om reprezintă o permanentă necesitate...

Studiul unui Electromagnet de Curent Continuu

1 Introducere Comisia Internatională de Electrotehnica (C.E.I.) defineşte electromagneţii astfel: "Electromagnetul este un magnet excitat de un...

Evoluția becului spre eco-economie

Becul cu incandescenţă Istoria becului cu incandescenţă Sir Joseph Wilson Swan (n. 31 octombrie 1828 la Bishopwearmouth, Sunderland - d. 27 mai...

Instalații sonore

A. Argument Prin instalaţiile de curenţi slabi, se înţeleg, in general instalaţiile electrice care sunt parcurse de curenţi cu intensitate mica in...

Reglare, comandă și monitorizare pentru încalzirea, ventilarea și răcirea (HVAC) unei clădiri de birouri

Abstract In trecutul apropiat acționările industriale privite ca obiect al sistemelor de conducere automata erau predominante. In prezent domeniul...

Dimensionarea instalației electrice utilizate în instalațiile casnice

1. Argument Civilizaţia nu poate fi concepută în zilele noastre fără folosirea energiei electrice în aproape totalitatea sectoarelor de activitate...

Te-ar putea interesa și

Instalații electrice de curenți slabi

Argument Prin instalatii de curenti slabi, se inteleg, in general, instalatiile electrice care sunt parcurse de curenti de intensitate relativ...

Strategia de dezvoltare la Vatra Dornei

Reteaua de distributie a energiei termice Energia termica pentru încalzirea apartamentelor si producerea apei calde este asigurata de 6 centrale...

Ecoturism în Vatra Dornei

Capitolul I - Introducere Am ales dezvoltarea zonei turistice Vatra Dornei prin ecoturism deoarece aceastã forma de turism a cunoscut un ritm de...

Calitatea Vieții în Mediul Rural

Introducere În lucrarea de faţă mi-am propus să fac o analiză teoretică a ceea ce înseamnă calitatea vieţii în mediul rural din România. Aşadar,...

Plan de Afaceri - SC Best Style SRL

SINTEZA Infiintata din dragoste pentru lucruri frumoase S.C BEST STYLE S.R.L a aparut ca urmare a cerererii crescande pentru amenajarile...

Gestiunea unităților alimentare - Pensiunea Casa Lux, Botoșani

Cap 1. Prezentarea generală a unităţii 1.1 Prezentare Societatea comerciala Lux Auto SRL are ca activitate principală efectuarea de servicii...

Proiectarea, construcția și lansarea unei construcții cu funcție de cazare

INTRODUCERE Proiectul de investiţii supus studiului vizează construirea unei pensiuni turistice rurale, construcţie formată din parter plus...

Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională

0. INFORMAŢII PRIVIND TIPUL ASISTENŢEI FINANCIARE NERAMBURSABILE SOLICITATE Tipul asistenţei comunitare nerambursabile pentru care aplicam este...

Ai nevoie de altceva?