Instalații de forță

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2628
Mărime: 137.98KB (arhivat)
Publicat de: Petronela Neagu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Anisoara

Cuprins

  1. ARGUMENT 3
  2. CAPITOLUL I
  3. NOTIUNI GENERALE 4
  4. CAPITOLUL II
  5. ETAPE DE EXECUŢIE A UNEI INSTALAŢII ELECTRICE DE FORŢA 6
  6. 2.1 Intocmirea schemei si planului instalaţiei 6
  7. 2.2 Transpunerea in planuri a schemelor elaborate 9
  8. CAPITOLUL III
  9. DIMENSIONAREA ELEMENTELOR INSTALAŢIEI ELECTRICE DE FORTA
  10. 3.1. Calculul circuitului pentru pornirea directa a motorului 10
  11. 3.2 Calculul coloanelor secundare cuprinde 11
  12. 3.2.2 Determinarea sectiunilor conductorilor de faza si a tubului de protectie.11
  13. 3.2.3 Alegerea întrerupatorului 12
  14. 3.2.4 Alegerea siguranţei fuzibile 12
  15. CAPITOLUL IV
  16. NORME DE PROTECŢIE A MUNCII SPECIFICE 13
  17. 4.1 Lucrari la motoare si generatoare electrice 13
  18. 4.2 Mijioace individuale de protectie 13
  19. 4.3 Mijloace si scule electroizolante 14
  20. BIBLIOGRAFIE 16

Extras din referat

ARGUMENT

Continutul acestei lucrari se refera la problemele teoretice si practice ale instalatiei de distributie la consumatorii, industriali, de joasa tensiune, ale iluminatului electric. Prin instalatie de forta se intelege instalatia electrica care serveste pentru alimentarea diferitelor receptoare electrice de puteri mari, ca motoare si cuptoare electrice,aparate de sudat.

Sistemul de alimentare cu energie electrica a utilajelor si receptoarelor unui consumator cuprinde, in principal sistemul extern si sistemul intern.

Sistemul extern este reprezentat de reteaua zonala a SEE, printr-un nod al retelei ( retele de IT, MT sau JT, in functie de puterea ceruta de consumator). Apartine furnizorului.

Statia de primire ( sau statiile de primire, in cazul marilor consumatori) este materializata (in functie de puterea solicitata de consumator) prin: statii de conexiuni (fara transformatoare) sau tablouri de distributie. Poate apartine fie furnizorului, fie consumatorului( conform contractului încheiat). Sistemul intern apartinand consumatorului contine: retele de distributie interne (in JT,MT si/sau IT, in functie de consumator) cu puncte de distributie, prin care energia electrica este dirijata in diferite directii si spre diferite elemente alimentate: statii de transformare, statii de conexiuni, tablouri de distributie, bare de distributie. Instalatia electrica este ansamblul de echipament electric interconectat in cadrul unui spatiu dat sau al unei zone precizate.

Localizarea si interconectarea intr-un anumit scop functional constitue cele doua criterii inseparabile pentru delimitarea unei instalatii. Instalatia electrica are deci doua componente de baza: echipamente electrice, cu o anumita destinatie functional canale conductoare (linii), care servesc pentru dirijarea energiei electrice si pentru interconectarea echipamentelor: reteaua electrica, care contine echipamentele electrice interconectate, in amonte fata de ultimul receptor sau de la ultima unitate functionala, si care servesc pentru alimentarea cu energie electrica a receptorului sau unitarii respective linii de conexiune in interiorul echipamentelor sau unitatilor functionale.

CAPITOLUL I

NOTIUNI GENERALE

Definiţii si tehnologie

Prin instalaţie electrica interioara se înţelege întreaga instalaţie electrica a unui consumator, situata in aval de punctul de delimitare cu furnizorul, ce serveşte la alimentarea cu energie electrica a tuturor receptoarelor electrice.

Prin receptor electric se înţelege ansamblul electric care absoarbe energia electrica si o transforma in alte forme de energie (luminoasa, termica sau mecanica ) folosite in scopuri utilitare.

Prin puterea instalata a unui receptor se înţelege puterea nominala a unui receptor electric.

Prin putere instalata a unui consumator se înţelege suma puterilor instalate ale receptoarelor consumatorului respectiv.

Prin putere maxima absorbita de un consumator se înţelege cea mai mare valoare a puterii medii de durata intr-o perioada considerata si intr-un interval de timp de 15-30 sau 60 minute, in funcţie de caracteristicile sarcinii.

Prin tabloul de distribuţie al abonatului se înţelege tabloul electric care primeşte energia electrica direct din reţeaua furnizorului si din care se distribuie energia pe circuitele receptoarelor electrice.

Prin circuit electric se înţelege ansamblul elementelor conductoarele curent care alimentează receptoarele electrice. Din tabloul de distribuţie al abonatului se ramifica circuite separate pentru iluminat si separat pentru prize, dimensionate in funcţie de numărul de corpuri de iluminat si de prizele montate in locuinţa abonatului.

Prin curent admisibil in conductor se înţelege valoarea permanenta a intensităţii curentului pe care o poate suporta un conductor, fără ca de temperatura sa de regim permanent sa depăşească o valoare specifica.

Prin curent nominal se înţelege curentul admisibil in conductor pe care este prevăzuta instalaţia electrica.

Prin curent de suprasarcina se înţelege orice curent superior celui nominal, produs intr-un circuit electric fără defect.

Prin curent de scurtcircuit se înţelege supracurentul produs de un defect de impedanţa neglijabila intre puncte aflate la potenţial diferit in funcţionare normala.

Prin curent de defect se înţelege curentul care apare ca urmare a unei străpungeri sau conturnări a izolaţiei.

Prin curent de defect la pământ se înţelege curentul de defect care se scurge in pământ.

Prin coloana electrica se înţelege partea de branşament prin care se realizează legătura dintre firida de branşament si instalaţia electrica a consumatorului.

Prin branşament electric se înţelege partea dintr-o instalaţie de distribuţie a energiei electrice cuprinsa intre reţeaua electrica si bornele de ieşire ale contorului de decontare a energiei electrice.

Prin racord electric se înţelege partea de branşament cuprinsa intre linia electrica de distribuţie si firida de branşament. Racordul electric poate fi aerian sa subteran.

Prin firida de branşament se înţelege partea de branşament in care se realizează legătura intre racordul electric si coloana electrica si unde se montează elementele de protecţie la suprasarcina si scurtcircuit ale coloanei electrice.

Prin pardoseala izolanta electrica se înţelege pardoseala executata din materiale care prin natura lor sunt izolante (lemn, PVC,PE, cauciuc, linoleum, bachelita,)sau pardoseala executata din materiale izolante montate pe suporturi neizolante.

CAPITOLUL II

ETAPE DE EXECUŢIE A UNEI INSTALAŢII

ELECTRICE DE FORŢA

2.1 ÎNTOCMIREA SCHEMEI SI PLANULUI INSTALAŢIEI

Poziţia in plan a motoarelor electrice este hotărâta de poziţia maşinii sau utilajului pe care-l antrenează. Acestea se amplasează la o distanta suficienta dintre ele, sau intre ele si perete, pentru a permite manevrarea uşoara la montare sau la demontare, pentru a înlesni accesul uşor in timpul verificărilor si întreţinerii.

Preview document

Instalații de forță - Pagina 1
Instalații de forță - Pagina 2
Instalații de forță - Pagina 3
Instalații de forță - Pagina 4
Instalații de forță - Pagina 5
Instalații de forță - Pagina 6
Instalații de forță - Pagina 7
Instalații de forță - Pagina 8
Instalații de forță - Pagina 9
Instalații de forță - Pagina 10
Instalații de forță - Pagina 11
Instalații de forță - Pagina 12
Instalații de forță - Pagina 13
Instalații de forță - Pagina 14
Instalații de forță - Pagina 15
Instalații de forță - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Instalatii de Forta.doc

Alții au mai descărcat și

Instalația electrică de forță a unei hale industriale

Generalități; Determinarea puterii aparente; Alegerea numărului și a puterii posturilor de transformare; Amplasarea postului de transformare;...

Execuția instalației de iluminat și prize

ARGUMENT Tema atestatului: Executia instalatiilor electrice de iluminat si prize Mi-am ales aceasta tema deoarece mi sa parut un subiect...

Instalații electrice - montări, reparații, întreținere

INSTALATII ELECTRICE : MONTARI , REPARATII , INTRETINERE 1. CAPITOLUL I – ARGUMENT Necesitatea si utilitatea instalatiilor electrice ne face sa...

Instalații electrice de curenți slabi

Argument Prin instalatii de curenti slabi, se inteleg, in general, instalatiile electrice care sunt parcurse de curenti de intensitate relativ...

Măsurarea Puterii Electrice

ARGUMENT Măsurările electrice si electronice, in contextul revoluţiei ştiinţifice şi tehnice din lumea contemporană, sunt indispensabile în toate...

Contorul electric de inducție monofazat

Argument Masurarea energiei elecrice se face in diferite puncte:la producere – in centrale,la transport- in statiisi la utilizare-la consumator....

Transformatorul Monofazat

Este o masina electrica statica (fara parti in miscare) prin care se asigura modificarea parametrilor energiei electrice de curent alternativ...

Transportul și distribuția energiei electrice

ARGUMENT Descoperirea electricitatii, cu aplicatiile ei, a revolutionat tehnica industriala si viata oamenilor. Societatea de astazi nu poate fi...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea navei - proiectarea instalației de balast

DESCRIERE GENERALA Clasificare Nava şi echipamentul livrate de constructor vor corespunde cu următoarele reguli şi norme care sunt tipărite şi...

Proiectarea unei instalații de forță pentru un consumator industrial

INTRODUCERE Am ales şi tratat cu multă plăcere şi cu mult interes această temă deopotrivă fundamentală, utilă şi pasionantă pentru teoria şi...

Instalația electrică de forță a unei hale industriale

Generalități; Determinarea puterii aparente; Alegerea numărului și a puterii posturilor de transformare; Amplasarea postului de transformare;...

Proiectarea instalațiilor electrice de iluminat și forță la SC Mobila SA

FOAIE DE TITLU Denumire proiect: Proiectarea instalaţiilor electrice de iluminat şi forţă la S.C. |MOBILA S.A. Tg. Mureş, Jud. Mureş Proiect...

Instalații de iluminat și de forță

Lumina conditioneaza in mare masura activitatea omului. Iluminatul de nivel corespunzator contribuie la marirea productivitatii muncii, la...

Proiectarea instalațiilor electrice de joasă tensiune de iluminat și forță

1.0 Clasificare Instalatiile electrice pentru iluminat dintr-o cladire se clasifica astfel: - instalatia electrica pentru iluminat normal, care...

Instalații Electrice de Forță

Instalaţii electrice de forţă Se vor face referiri numai la instalaţiile electrice pentru alimantarea motoarelor electrice asincrone care sunt...

Valțul pentru porumb - UMP

Destinatia produsului Valtul pentru porumb VPe 625 are urmatoarele destinatii si domenii de utilizare: -macinarea porumbului in morile...

Ai nevoie de altceva?