Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 4460
Mărime: 6.43MB (arhivat)
Publicat de: Maricica Bodea
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. .Scopul lucrarii
  2. 2.Notiuni de baza
  3. 2.1.Otelurile
  4. 2.2.Cuprul
  5. 2.3.Aliaje ale cuprului
  6. 3. SR EN 1412;1997
  7. 3.1. Introducere
  8. 3.2.Domeniul de aplicare
  9. 3.3.Referinte normative
  10. 3.4.Detalii referitoare la sistem
  11. 3.5.Atribuirea,inregistrarea si gestionarea simbolurilor de material
  12. 4.SR EN 10027-1:2005
  13. 4.1.Obiect si domeniu de aplicare
  14. 4.2.Referinte normative
  15. 4.3.Termeni si definitii
  16. 4.4.Principii
  17. 4.5. Consultare
  18. 4.6.Referire la standardele de produs
  19. 4.7.Clasificarea simbolizarilor alfanumerice
  20. 4.8.Structura simbolizarilor alfanumerice
  21. 5.Proprietati mecanice ale metalelor si aliajelor
  22. 6.Poprietati tehnologice ale metalelor si aliajelor
  23. 7.Domenii de utilizare
  24. 8.Activitati de laborator
  25. 9.Concluzii
  26. 10.Bibliografie

Extras din referat

Scopul lucrarii

Cunoasterea principalelor materiale si aliaje feroase utilizate in industria electrotehnica.Studiul principalelor proprietati fizice si tehnologice ale acestora.

2.Notiuni de baza

In industria electrotehnica se folosesc diferite materiale metalice si nemetalice.Materialele metalice se folosesc pure sau sub forma de aliaje(combinatii chimice sau amestecuri abtinute de regula prin topirea impreuna a doua sau mai multe elemente,dintre care cel putin unul este metal).Astfel , otelul este un aliaj al fierului cu carbonul.

Un aliaj este alcatuit dintr-un element de baza ,care predomina din punct de vedere cantitativ si din componenti de aliere introdusi in mod special cu scopul de a imbunatati proprietatile fizico-chimice ,mecanice si tehnologice ale aliajului.

Metalele si aliajele frecvent utilizate in industrie,numite metale tehnice,sunt standardizate.In standardele referitoare la materiale se dau de regula urmatoarele date:

~ denumirea materialului

~ modul de simbolizare

~ calitatile de materiale care fac parte din categoria respectiva

~ compozitia chimica

~ proprietatile fizico-chimice, mecanice,tehnologice

~ forma de livrare

~ dimensiuni

~ modul de marcare.

Prin standard fiecare calitate de material primeste un simbol conventional

alcatuit din litere si/sau cifre.Literele simbolului sugereaza de obicei denumirea metalului, sau pot fi simbolul chimic ,iar cifrele se refera la compozitia chimica , proprietatile materialului sau o ordine din standard.

In industria constructoare de masini si electrotehnica se foloseste o mare varietate de materiale,foarte diferite ca proprietati si intrebuintari.Aceste materiale se impart in doua categorii: - materiale metalice feroase (sunt materiale lacare proportia masiva a fierului este mai mare decat a oricarui alt element al aliajului)

- materiale metalice neferoase.

2.1.Otelurile sunt aliaje ale fierului cu carbonul ,continand carbon sub 2% .Otelurile se caracterizeaza printr-o variatie in limite foarte mari a proprietatilor mecanice si tehnologice ,ceea ce explica folosirea larga a acestor materiale in industrie.In functie de compozitia chimica ,otelurile se impart in doua mari categorii: oteluri nealiate si oteluri aliate.In functie de principalele caracteristici ale materialului si de utilizarea lor , otelurile se impart in urmatoarele clase de calitate principale:

a) oteluri nealiate de uz general sunt oteluri produse prin procedee de elaborare obijnuite ,nu au impuse conditii particulare pentru niciun element de aliere ,cu exceptia manganului si siliciului si nu necesita o tehnologie de fabricare speciala.Acestea servesc la constructia pieselor de uz general putand fi utilizate la confectionarea unor piese destinate unor domenii foarte diferite .Oteluri de uz general pentru constructii (STAS 500/2-80 oteluri de uz general pentru constructii.Marci), cunoscute si sub forma de oteluri carbon obisnuite ,sunt otelurile cele mai ieftine si cele mai utilizate,fiind produse in masa si utilizate in mod frecvent).Notarea marcilor de otel de uz general se face prin simbolul OL urmat de doua cifre care indica valoarea rezistentei minime la rupere la tractiune .Marcile de otel de uz general sunt:OL30,OL32,OL34,OL37,OL42,OL44,OL50,OL52,OL60,OL70. Principalele domenii de utilizare a otelurilor de uz general sunt:suruburi,piulite , flanse,piese ambutisate,arbori,etc.

b) oteluri nealiate de calitate sunt marci de otel care nu au impuse conditii pentru o comportare precisa la tratament termic sau pentru puritate in ceea ce priveste incluziunile nemetalice.Marci si conditii tehnice de calitate sunt:OLC8,OLC10,OLC15,OLC20,OLC25,OLC30,OLC35,OLC40,OLC45,OLC50,OLC55,OLC60.Notarea marcilor de otel carbon de calitate se face prin simbolul OLC urmat de doua cifre , care reprezinta aproximativ continutul mediu de carbon,in sutimi de procent.In cazul OLC de calitate superioara dupa simbolul marcii urmeaza litera “x”,iar pentru oteluri cu continut controlat de sulf se alauga litera “s”.Principalele domenii de utilizare ale acestor oteluri sunt:pene de ghidare,bucse,bolturi,butoane,arbori,flanse,coroane si roti dintate,etc.

c) oteluri nealiate speciale –au o puritate superioara a otelurilor nealiate de calitate prin continutul scazut de incluziuni nemetalice.In majoritatea cazurilor,aceste oteluri sunt destinate tratamentului termic de calire-revenire sau durificarii superficiale.Notarea marcilor se face printr-un simbol format din cifre si litere ,in care litera “o”provine de la “otel” ,litera “s”de la”scule” si litera “c” de la “carbon”;cifrele care urmeaza indica continutul de carbon in zecimi de procente.In cazul otelului cu continut ridicat de mangan se adauga si litera “m”.Standardul STAS 1700-90 prevede urmatoarele marci:OSC7, OSC8 ,OSC 8M ,OSC 10,OSC 11,OSC 12.

Otelurile aliate se impart conform SR EN10020 in:

a)oteluri aliate de calitate ,care se subimpart astfel: - oteluri de canstructie cu granulatie fina sudabile, utilizabile pentru recipiente sub presiune si tevi;

- oteluri pentru electrotehnica continand ca elemente de aliere numai siliciul sau siliciul si aluminiul, in scopul satisfacerii prescriptiilor referitoare la pierderile magnetice sau lavalori minime pentru inductia magnetica ,polarizatie sau permeabilitate.

- oteluri aliate pentru sina,armature in mina;

- oteluri la care singurul element de aliere prescris este cuprul.

d) oteluri aliate speciale sunt caracterizate prin verificarea riguroasaa compozitiei chimice ,prin conditiile speciale de fabricatie si de control.Aceasta clasa include oteluri inoxidabile ,oteluri refractabile,oteluri pentru rulmenti sau scule,oteluri pentru constructii de masini.Marcile si conditiile tehnice generale de calitate prevede marcile: Rp1 , Rp2 , Rp3 , Rp4 , Rp5 , Rp9 , Rp10 , Rp11 utilizate pentru executarea cutitelor pentru freze, burghie,scule pentru decupat, alezoare.Marci si conditii tehnice generale de calitate, prevede 20 de marci utilizate in constructia de scule pentru masini unelte.

Elaborarea otelurilor se poate face in cuptoare electrice cu arc sau cu inductie, in cuptoare Siemens-Martin sau in convertizoare Bessemer. Ca materii prime se utilizeaza: fier vechi, deseuri de otel, fonta de prima fuziune, feroaliaje. Elaborarea otelului cuprinde urmatoarele etape: incarcarea, topirea, afânarea, dezoxidarea si alierea. Incarcarea si topirea sunt doua etape deosebit de importante din punct de vedere economic si metalurgic. Desfasurarea proceselor in cursul acestor etape influenteaza atât calitatea otelului cât si durata de elaborare a sarjei. Afânarea se refera la decarburarea baii metalice, care trebuie sa se desfasoare cu viteza mare pentru a realiza o buna degazificare a metalului. Dezoxidarea baii metalice se face prin difuziune, proces care are la baza reactia de trecere in zgura a oxigenului dizolvat in otel pe baza legii repartitiei.

Preview document

Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 1
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 2
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 3
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 4
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 5
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 6
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 7
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 8
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 9
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 10
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 11
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 12
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 13
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 14
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 15
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 16
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 17
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 18
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 19
Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Metale si Aliaje Utilizate in Ingineria Electrica
    • Cuprins.doc
    • Metale si Aliaje Utilizate in Ingineria Electrica.doc
    • Prima Pagina.doc

Alții au mai descărcat și

Materiale utilizate în instalații electrice cabluri și conducte electrice

Capitolul 1 Cabluri si conducte electrice 1.1. Prezentare generală Pentru transpotrul energiei electrice si pentru distributia acestuia la...

Reglarea Automată a Nivelului

Elemente Arcuitoare Generalitati: Folosirea elementelor arcuitoare în constructia produselor electrotehnice este legata de principiul de...

Automat de Sortat Mere-ASDN

Proiect A.S.D.N. Tema: Realizarea unui automat de sortat mere dupa diametru (diametre între 5,5 si 6 cm si între 7,5 si 8 cm) precum si dupa...

Sistemul de iluminat de siguranță

ARGUMENT Iluminat normal se refera la instalatiile utilizate zilnic,in conditii normale. Iluminatul de siguranta trebuie sa asigure evacuarea...

Lucrarea 2 - metale și aliaje utilizate în industria electrotehnică

1. Notiuni de baza In industria electritehnica, pentru fabricarea masinilor si aparatelor electrice se folosesc diferite meteriale metalice si...

Voltmetre verificatoare și înregistratoare

1. Domeniu de aplicare Norma se refera la verificarea/etalonarea voltmetrelor indicatoare si inregistratoare,destinate masurarilor de tensiuni...

MPT - Laboratoare

1. Noțiuni de bază Prin standardizarea se intelege reglementarea tehnica, unitara, organizata, care stabileste norme si prescriptii privitoare la...

Te-ar putea interesa și

Prelucrări prin Deformare

CAPITOLUL 1: Studiu bibliografic 1.1 Introducere Dezvoltarea impetuoasă a ştiinţei şi tehnicii determină tendinţe noi în prelucrarea metalelor...

Legarea la pământ a instalațiilor electrice - Studiul influenței neutrului asupra calității energiei electrice

Introducere Instalația de legare la pământ este ansamblul de conductoare și electrozi prin care se realizează legătura unor elemente dintr-o...

Influența ionilor clorură și a ionilor fluorură asupra stabilității la coroziune a unui aliaj dentar pe bază de Co și Cr

INTRODUCERE Metalele şi aliajele au fost utilizate în cavitatea orală încă din antichitate, aurul şi aliajele sale fiind materialele preferate...

Deșeuri din cupru

Introducere E necesar sa schimbam mentalitatea actuala conform careia rezolvarea problemelor deseurilor si, implicit, reciclarea lor sunt doar...

Metale și aliaje utilizate în ingineria electrică

Notiuni de baza Prin standardizare se intelege reglementarea termica, unitara, organica care stabileste norme si prescriptii privitoare la...

Metode Fizicochimice de Recuperare a Cuprului

Generalitati Cuprul a fost folosit de multe secole; are o conductivitate termica si electrica foarte mare si esterelativ rezistent la coroziune....

Lucrarea 2 - metale și aliaje utilizate în industria electrotehnică

1. Notiuni de baza In industria electritehnica, pentru fabricarea masinilor si aparatelor electrice se folosesc diferite meteriale metalice si...

Norilsk Nickel

Nume complet: Open Joint Stock Company "Mining and Metallurgical Company "Norilsk Nickel" Nume abreviat: OJSC "MMC "NORILSK NICKEL" Locatie:...

Ai nevoie de altceva?