Optimizare Celule Fotovoltaice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Optimizare Celule Fotovoltaice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popescu M.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Extras din document

O celulă fotovoltaica poate fi asimilata cu o dioda fotosensibila, functionarea ei bazandu-se pe proprietatile materialelor semiconductoare.

Celula fotovoltaica permite conversia directa a energiei luminoase in energie electrica.

Principiul de functionare se bazează pe efectul fotoelectric.

De fapt, o celula este constituita din doua straturi subtiri de material semiconductor.

Cele doua straturi sunt dopate diferit:

pentru stratul n, aport de electroni periferici;

pentru stratul p, deficit de electroni.

Monocristalele- se obtin sub forma de bagheta prin turnarea siliciului pur; aceste baghete se taie in placi foarte subtiri care se utilizeaza la fabricatia celulelor fotovoltaice. Reprezinta cel mai costisitor mod de a avea celule fotovoltaice cu eficienta mare.

Policristalele-se obtin din turnarea siliciului pur in blocuri; aceste blocuri se taie in placi subtiri. In procesul de solidificare se formeaza cristale de diferite dimensiuni si forme, iar la marginea acestor scristale apar defecte de structura. Reprezinta un mod putin mai ieftin decat cel cu monocristale.

Structuri amorfe-se obtin din depunerea unui film extrem de subtire de siliciu pe o suprafata de sticla, sau pe un substrat realizat din alt material; solidificarea atomilor se face sub forma unei retele atomice cu dispunere neregulata. Avand numeroase defecte care-i diminueaza performantele electrice ale materialului. Costurile de fabricatie ale siliciului amorf sunt foarte reduse, utilizarea lor se face la echipamente cu putere redusa( ceasuri, calculatoare de buzunar).

Fisiere in arhiva (1):

  • Optimizare Celule Fotovoltaice.pptx