Securitatea cibernetica in retelele electrice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Securitatea cibernetica in retelele electrice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Iliescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Energetica

Extras din document

1. Introducere

Astăzi producerea, transportul, și distribuția energiei electrice sunt tot mai dependente de sistemele digitale, inclusiv sistemele de informații și rețele de comunicații. Această evoluție introduce noi vulnerabilități in fiabilitatea alimentării cu energie electrică, bazate pe introducerea și expunerea de vulnerabilități în sistemele digitale, și de comunicații . Sistemele de automatizare, protecție și control din stații s-au schimbat în mod semnificativ în ultimul deceniu și continuă să se schimbe ca urmare a progresele tehnologice. Sistemele au devenit mai interconectate oferind utilizatorilor finali informații multiple permițând o fiabilitate mult mai mare și niveluri de control mult mai mari.

2. Caracteristici

Securitatea nu a fost un subiect de îngrijorare când calculatoarele erau în fază incipientă lor, dar acum fiind o parte obișnuită și integrantă a vieții de zi cu zi în societatea noastră a devenit, din păcate, subiectul unor atacuri frecvente rău intenționate și de vandalism electronic. Industria energetică, ca și restul societății, a profitat din plin de imensa putere oferită de calculator și de tehnologia bazată pe microprocesor. Echipamente de protecție și control, SCADA, controlul de la distanță și monitorizare, precum și multe alte aplicații sunt puse în aplicare în mod obișnuit cu această tehnologie. Securitatea cibernetică pentru sisteme de automatizare și control în sectorul energetic a devenit în momentul actual o problemă ce trebuie să ne preocupe din ce in ce mai mult. Alimentarea cu energie electrică este prea important pentru a fi lăsată într-o stare de vulnerabilitate și neglijare . Deși infrastructura complexă oferă capabilități excelente de funcționare, de control, și de analiză, acestea cresc riscurile de securitate, incluzând securitatea informatică amenințările și vulnerabilitățile. Un atac cibernetic asupra sistemelor de calculatoare dintr-un centru de comandă și ccontrol (dispecer zonal, teritorial), ar putea duce la operațiuni de comutare nedorite, care ar conduce la întreruperi de energie electrică pe scară largă. Un alt scenariu de atac cibernetic îl constituie pătrunderea în stațiile de transformare a personalului neautorizat și modificarea setărilor releelor de protecție, ceea ce ar putea duce la acțiuni de comutare nedorite. În prezent, sistemul poate să nu prezinte măsuri puternice împotriva atacurilor cibernetice și, prin urmare, există vulnerabilități. În consecință, există o cerere crescândă de a aborda aceste probleme cibernetice într-un mod cuprinzător și sistematic.

3. Abordari la nivel inalt ale securitatii

Securitatea sistemelor de automatizare, protecție și control din stație trebuie să acopere atât aspectele fizice cât și cele informatice. Protecția fizică include de exemplu, înființarea limitelor fizice, de exemplu, un gard, dulapuri închise sau instalarea de camere video în scopul monitorizării. Atât protecțiile fizice, cât și cele cibernetică sunt necesare, dar în continuare vom pune accentul pe aspectele cibernetice. Orice arhitectură de securitate trebuie să fie adaptată la instalația specifică și trebuie să se bazeze pe o evaluare a riscului de securitate. Orice element mai slab dintr-un sistem de automatizare, protecție și control, trebuie să fie la fel de sigur ca și elementele importante ale sistemului. Un atacator va încerca să găsească elementul cel mai slab, prin urmare, trebuie să se depună eforturi pentru a realiza o rezistență de apărare echilibrată între toate componentele sistemului și vectori de atac.

Unul dintre primii pași ar trebui să fie întotdeauna acela de a face o evaluare a arhitecturii sistemului, care include identificarea componentelor critice si toate conexiunile externe. Un sistem tipic de automatizare, protecție și de control modern dintr-o stație, va avea cel puțin dispozitive la nivel de celulă, care utilizează protocoale de comunicare în timp real și sunt responsabile pentru furnizarea de informații sistemelor de calcul la nivel de stație. Principalele abordări ale securității sistemelor de protecție, automatizare și control împotriva atacurilor cibernetice sunt:

Fisiere in arhiva (1):

  • Securitatea cibernetica in retelele electrice.docx

Bibliografie

[1] http://www.descopera.ro/capcanele-internetului/9627768-traim-in-epoca-ciber-razboaielor
[2] http://intelligence.sri.ro/de-ce-avem-nevoie-de-securitate-cibernetica/
[3] http://www.agir.ro/buletine/2690.pdf