Stabilizatoare de putere activă PSS în sistemele electroenergetice

Referat
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2031
Mărime: 1.05MB (arhivat)
Publicat de: Ladislau Niculescu
Puncte necesare: 8
STABILIZATOARE DE PUTERE ACTIVA PSS IN SISTEMELE ELECTROENERGETICE UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI FACULTATEA DE ENERGETICA

Cuprins

  1. I.GENERALITATI
  2. II.CLASIFICARE STABILIZATOARE
  3. III.FUNCTIA DE TRANSFER A STABILIZATORULUI
  4. IV.MODELAREA STABILIZATORULUI
  5. V.AMORTIZAREA OSCILATIILOR
  6. VI.CONCLUZII

Extras din referat

I.GENERALITATI

Scopul pentru care se adauga un stabilizator de putere activa este de a schimba amortizarea, si de a mari limitele puterii de transfer. Natura limitelor PSS este reprezentata de eficienta abaterilor mici in cadrului regimului stationar. Aceste abateri sunt rezultatul sistemului electric amortizat usor si care poate cauza aparitia unor oscilatii spontane.

Schimbarea amortizarii este necesara atunci cand exista o conditie slaba de transmisie concomitent cu un tranfer greu de sarcina.

Un PSS functioneaza in imbinare cu sistemul de excitare al masinii sincrone pentru a putea modifica unghiul de inclinare al axei crescand astfel amortizarea. Reglarea PSS-ului poate fi completa numai dupa ce sistemul de excitatie a fost reglat si calibrat.

Intr-un echipament PSS poate fi incorporat software in regulatoare digitale de voltaj automat AVR(automatic voltage regulators). AVR-uri si current measurements sunt folosite pentru a estima puterea de acceleratie si viteza aparenta. Intr-un proiect de investitii costul unui PSS poate fi mic daca este necesara folosirea acestuia in centrala.

Pentru a preveni principalele dezavantaje ale PSS-urilor uzuale, numeroase tehnici au fost propuse in literatura de specialitate.

Folosirea PSS-urilor a devenit din ce in ce mai importanta in asigurarea unei stabilitati imbunatatite a sistemului. Aceste PSS-uri sunt folosite in cadrul generatoarelor de 35MW sau al unui grup de masini de 75MW dintr-o centrala si sunt conectate la sistemul de transmisie.

Stabilizatorul de putere activa asigura faptul ca un sistem de putere individual poate si separat in timpul unui accident prin separarea linei care pune in legatura un numar de sisteme de putere pentru a forma un sistem de putere de mari proportii. Acestea PSS includ statii de putere ca de exemplu centrale de putere si substatii de transformare. O unitate a procesului aritmetic simplificat al stabilizatorului determina un proces aritmetic cu ajutorul unei ecuatii diferentiale liniare folosind o frecventa de iesire.

II.CLASIFICARE STABILIZATOARE

Un stabilizator detecteaza schimbarea puterii de iesire a unui generator si controleaza valoarea de excitatie. Tipul de stabilizator necesar este identificat prin detectarea semnalului. Cel mai simplu si uzual tip este tipul de intrare . Stabilizatorul a adoptat recent un alt tip si anume cel de intrare .

III.FUNCTIA DE TRANSFER A STABILIZATORULUI

Relatia schimbarii dintre puterea mecanica, puterea electrica, puterea de acceleratie si rotor poate fi ilustrata in figura urmatoare, de la ecuatia de oscilatie unde integrala puterii de acceleratie este egala cu viteza rotorului.

Prin urmare integrala puterii mecanice se deriveaza conform urmatoarei ecuatii a puterii electrice masurate si a vitezei rotorului (sau frecventei): .

Diagrama blocului rezultat al detectarii semnalului de intrare poate fi ilustrata ca in figura 2. Prin urmare semnalul de intrare este echivalent cu viteza rotorului.

Preview document

Stabilizatoare de putere activă PSS în sistemele electroenergetice - Pagina 1
Stabilizatoare de putere activă PSS în sistemele electroenergetice - Pagina 2
Stabilizatoare de putere activă PSS în sistemele electroenergetice - Pagina 3
Stabilizatoare de putere activă PSS în sistemele electroenergetice - Pagina 4
Stabilizatoare de putere activă PSS în sistemele electroenergetice - Pagina 5
Stabilizatoare de putere activă PSS în sistemele electroenergetice - Pagina 6
Stabilizatoare de putere activă PSS în sistemele electroenergetice - Pagina 7
Stabilizatoare de putere activă PSS în sistemele electroenergetice - Pagina 8
Stabilizatoare de putere activă PSS în sistemele electroenergetice - Pagina 9
Stabilizatoare de putere activă PSS în sistemele electroenergetice - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Stabilizatoare de Putere Activa Pss in Sistemele Electroenergetice.doc

Alții au mai descărcat și

Energetică

Scopul reţelei de transport este să conecteze centralele şi centrele de sarcină pentru a alimenta sarcina cu o fiabilitate cerută şi eficienţă...

Aplicație FACTS

Introducere Scopul reţelei de transport este să conecteze centrele de sarcină pentru a alimenta sarcina cu o fiabilitate cerută şi eficienţă...

Curbă zilnică de sarcină

Curba zilnica de sarcina -este o reprezentare grafica a modului de variatie a puterii electrice consummate pe parcursul unei zile Forma curbei de...

Selectarea și Dimensionarea Transformatoarelor

La transformatoarele de putere, principala consecinta a curentilor armonici este cresterea pierderilor, în principal în înfasurari, datorita...

Mărimi și unități de măsură

AMPER (A) - unitate (fundamentala) de intensitate a curentului electric - Amperul este intensitatea unui curent electric constant, care mentinut in...

Studiul principiului de funcționare al dispozitivului de reanclanșare automată rapidă (DRAR)

Scopul lucrării: Studiul principiului de funcţionare al dispozitivului de reanclanşare automată rapidă (DRAR), ajustarea lui cu protecţia prin...

Ai nevoie de altceva?