Statii de compresoare a gazelor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Statii de compresoare a gazelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 15 pagini .

Redactat in Republica Moldova

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Energetica

Extras din document

I. INTRODUCERE

Un câmp de gaze naturale produce inițial prin sonde de extracție gaze, la presiuni în general superioare presiunii necesare transportului și de aceea sub aspectul debitelor, presiunilor și factorului final de recuperare este suficientă energia de zăcământ.

După o perioadă de expluatare, în funcție de intensitatea acestuia și de caracteristicile fizico-geologice ale zăcământului, presiunea dinamică de extracție scade sub valoarea necesară transportului către consumatori și se impune comprimarea energiei de zăcământ prin energia de suprăfață, prin energia de compimare a gazelor.

De asemenea, prin efectul comprimării, contrapresiunea la gura sondei scade, fapt ce determină mărirea fluxului respectiv a debitului de gaze, concomitent cu creșterea factorului final de recuperare (de golire) a respectivului zăcământ de gaze.

Inițial, transportul gazelor la consumatori se realizează prin conducte proiectate pentru anumite presiuni inițiale și în punctele finale și pentru debite planificate.

Modificîndu-se în timp unul sau mai mulți parametri, rezultă pentru sistemul de transport necesitatea construirii de conducte paralele și/sau de stații de compresoare.

Stațiile de compresoare în transportul gazelor ralizează presiunile pe conducte și prin creșterea vitezei de curgere a gazelor prin conductele existente este economică și eficientă ca durată, cost de investiții, consum de metal și protecție a mediului.

II. COMPUNEREA STAȚIEI DE COMPRESOARE

Agregatele compresoare se monteaza în cadrul unor instalații tehnologice canplexe numite Statii de compresoare.

Acestea se compun din urmatoarele părți principale:

1. Instalația de separație si filtrare a gazelor naturale;

2. Claviatura tehnologica a stației;

3. Instalația de măsurare a parametrilor tehnologici de bază;

4. Grupuri compesoare;

5. Instalația de răcire a gazelor comprimate;

6. Gospodăria de energie electrică;

7. Gospodăria de ulei;

8. Hala stației de compresoare;

9. Utilități ale stației de compresoare;

Fisiere in arhiva (1):

  • Statii de compresoare a gazelor.docx