Obiceiuri și tradiții în spațiul anglo-american

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Engleză
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2670
Mărime: 15.59KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: dumitru ion
obiceiuri si traditii in spatiul anglo-american

Extras din referat

Traditiile si obiceiurile ansamblu de concepţii, de datini şi de credinţe care se statornicesc istoriceşte în cadrul unor grupuri sociale sau naţionale şi care se transmit (prin viu grai) din generaţie în generaţie, constituind pentru fiecare grup social trăsătura lui specifică.

Legenda Halloween - ului

Ajunul zilei de 1 noiembrie este un moment important in lumea catolica si protestanta din SUA si vestul Europei: este sarbatoarea de Halloween. Toamna nu are multe sarbatori, insa seara de Halloween este sarbatorita in toata Europa si America de Nord si chiar in tarile ce au importat aceasta traditie recent. All Hallows' Eve sau seara tuturor sfintilor este cea in care spiritele celor trecuti in lumea de dincolo se intorc pe pamant. Daca este ceva cu adevarat inspaimantator, reiese din felul in care decurge aceasta sarbatoare.

Halloween-ul isi are originea in cultura celtilor, care sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 Noiembrie.

Inca din vremea cand druizii celti efectuau ritualurile magice in regiunea Marii Britanii de azi, a Irlandei si a Frantei se credea in existenta unei alte lumi, unei alte dimensiuni, un locas al spiritelor celor ce parasesc pamantul.

Traditia de Halloween are la baza sarbatoarea anului nou, cand se credea ca timpul si spatiul de "dincolo" isi deschid portile si lumile, iar spiritele se intorc pe pamant. La aceasta data, insa, focurile erau stinse in casa, ca oamenii sa para reci ca mortii si sa nu fie vizitati de spirite. In Anglia medievala, pe aceeasi traditie celtica, se sarbatorea "All Souls Night" - noaptea tuturor sufletelor, cand oamenii saraci cerseau la bogati, de unde si obiceiul copiilor de a cere dulciuri. Ulterior, crestinismul catolic a ales pentru aceasta data sarbatorirea Zilei tuturor sfintilor, pastrand insa substratul pagan al sarbatorii. All Saints Day sau Toussaint la francezi, ziua de dupa Halloween este respectata de credinciosi, care merg la slujba dimineata si apoi la cimitir pentru pomenirea mortilor.

Ficare an nou era celebrat cu un festival, care marca sfarsitul "sezonului soarelui" si inceputul "sezonului intunericului si frigului". Acest festival mai era numit si Samhain si dura trei zile. Oamenii purtau costume din piei si oase. Acesta este Halloween-ul antic.

Dupa ce romanii au invadat Britania au adus cu ei si felurite sarbatori si obiceiuri. Ei celebrau la aceeasi data de 1 noiembrie si "Ziua Pomona" (numit dupa zeita romana a fructelor si gradinilor), iar cele doua sarbatori s-au amestecat devenind o sarbatoare unica.

Initial, sarbatoarea era ceva mai modesta in America. Primul Halloween a fost celebrat in timpurile coloniilor engleze de cateva comunitati. Abia in secolul XIX oamenii au inceput sa se costumeze si sa recurga la tot felul de glume inspaimantatoare.

Lanterna lui Jack - dovleacul luminat - provine din traditiile irlandeze. Se spune ca Jack era un barbat caruia ii placea sa bea si sa glumeasca si ca l-a pacalit pe Satana sa se urce intr-un copac. Dupa ce Satana a urcat in copac, Jack a scrijelit o cruce pe trunchi, astfel ca Cel Rau nu a mai putut cobori din copac.

Pentru ca Jack sa il lase sa coboare l-a pus sa promita ca nu-l ispiteste niciodata. Jack, pacalindu-l pe Satana, dupa moarte nu a mers nici in Rai si nici in Iad, dar Cel Rau i-a oferit un taciune aprins care sa ii lumineze calea, care mai tarziu a luat numele de "Lanterna lui Jack". In zilele noastre, acest taciune aprins este dovleacul luminat, iar in noaptea de Halloween poti da viata oricarui personaj la care visezi.

"Trick or treat"? Diferenta intre cele doua tine de perspectiva. Se pot oferi dulciuri sau se pot face tot felul de scamatorii. In anumite state americane, Halloweenul este supranumit si "Noaptea Cersetorilor".

Halloweenul a fost adus in America de imigrantii irlandezi. De atunci, petrecerea de Halloween inseamna costumarea tuturor in personaje malefice, inspaimantatoare, ca sa reprezinte spiritele rele.

Sub simbolul dovleacului cioplit, traditia s-a raspandit si s-a diversificat, astfel incat a ajuns o sarbatoare foarte apreciata mai ales de copii - carora le place sa se costumeze in fantome, vrajitoare, monstrii si personaje negative din povesti sau din filme si pleaca in grup la colindat. Copiii colinda pe la casele oamenilor cu "trick or treat?" (un fel de "ne dati ori nu de dati"); gazdele au de ales intre a oferi dulciuri sau a li se face o farsa de catre micii colindatori. Fiecare copil trebuie sa aiba o lanterna.

Evident, nu exista petrecere de Halloween fara cel putin un dovleac cioplit in asa fel incat sa para cat mai inspaimantator. Nu lipsesc nici preparatele din dovleac - leguma specifica toamnei.

Nu doar copii se amuza si se simt bine in aceasta seara, ci si adultii. Costumele de Halloween trebuie sa fie cat mai originale si sa se potriveasca cu personalitatea fiecaruia. Nu toti vor sa se costumeze intr-un personaj negativ - gusturile se extind din ce in ce mai mult si la printese, cavaleri si zane din povesti.

Petrecerea de Halloween se poate organiza acasa cu prietenii sau exista varianta iesirii intr-un club care se inspira din tematica zilei si va invita sa participati la un bal mascat. Incet-incet, Halloween-ul a ajuns o sarbatoare in care vizitele si petrecerile sunt obligatorii... cu cat mai multa muzica, galagie si, bineinteles, costume de Halloween cat mai variate si mai tipatoare ca sa alunge spiritele!

Preview document

Obiceiuri și tradiții în spațiul anglo-american - Pagina 1
Obiceiuri și tradiții în spațiul anglo-american - Pagina 2
Obiceiuri și tradiții în spațiul anglo-american - Pagina 3
Obiceiuri și tradiții în spațiul anglo-american - Pagina 4
Obiceiuri și tradiții în spațiul anglo-american - Pagina 5
Obiceiuri și tradiții în spațiul anglo-american - Pagina 6
Obiceiuri și tradiții în spațiul anglo-american - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Obiceiuri si Traditii in Spatiul Anglo-American.doc

Alții au mai descărcat și

Risk Management - A Science Or An Art

Strategies for identifying and measuring risk can help treasury personnel develop a sound diversification policy Before a risk profile can be...

The Evolution of Computer Science

The Evolution Of Computer Science The birth of computers and information technology goes back many centuries. The development of mathematics led...

11th of September 2001

The day of September 11th 2001 will remain as a dark day in history. All people know about this day and what happened at this date. On this day,...

The Tempest

Type of Work - Play Genre - Romance Language - Elizabethan English Time and place written - 16101611; England Tone - Dreamy,...

Test de engleză 3

Part Three: Gapped Text You are going to read a magazine article about a trip to Australia. Seven paragraphs have been removed from the article...

Prezentare a Mediului de Afaceri Argentinian

INTRODUCTION Essential facts about Argentina Geert Hofstede analysis over Argentina and the Latin American countries BUSINESS ETIQUETTE...

Te-ar putea interesa și

Ideologii Culturale Europene

I. ETAPE ALE MODERNITĂŢII ŞI POSTMODERNITĂŢII Apãrutã iniţial în 1985, masiva antologie editatã de Hazard Adams şi Leroy Searle - Critical Theory...

Ai nevoie de altceva?