Determinarea Metoprololului pe Baza Reacțiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Farmacie
Conține 2 fișiere: doc, rtf
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1418
Mărime: 183.61KB (arhivat)
Publicat de: Marius Ciobotaru
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bratu Ioan

Extras din referat

Rezumat

Studiile în domeniul beta-blocantelor au arÎtat cÎ acestea sunt antagonisti competititvi si reversibili ai receptorilor beta-adrenergici. Gradul de blocare al receptorilor depinde de afinitatea beta-blocantelor fatÎ de receptori, dar si de concentratiiile relative ale agonistilor endogeni, respectiv ale antagonistilor. Având în vedere necesitatea controlului analitic al substantei active în medicament, autorii prezintÎ douÎ metode de dozare spectrofometricÎ UV-VIS a metoprololului prin complexare cu sare Reinecke si cu acid fosfomolibdenic. Aceste metode au fost aplicate pe substanta purÎ si pe comprimate farmaceutice.

Introducere

Metoprololul este un beta-blocant cardioselectiv cu actiune blocantÎ asupra receptorilor b din miocard [1], influentând mai mult receptorii b-1 si mai putin pe cei de tip b-2. Are efecte inhibitoare asupra celor cinci proprietÎti fiziologice fundamentale ale miocardului, cu scÎderea fortei de contractie, a frecventei excitabilitÎtii. Totusi, selectivitatea b-1 nu este absolutÎ deoarece la doze sau concentratii plasmatice mari, metoprolol poate inhiba receptorii b-2, mai ales pe cei localizati la nivelul musculaturii netede bronsice sau vasculare.

Aceasta lucrare descrie o metoda rapida si simpla de determinare a metoprololului din forme farmaceutice (comprimate), prin metode spectrofotometrice în domeniu vizibil. Reactia indicator o reprezinta formarea complecsilor analitilor cu diversi cuplanti.

În acest scop, s-a procedat la complexarea substantei medicamentoase [2] cu sare Reinecke sau cu un heteropoliacid (acidul fosfomolibdenic) si detectarea acestor combinatii complexe prin spectrofotometrie UV-VIS.

Material si metodÎ

Literatura de specialitate [3-5] prezintÎ metode similare de dozare a altor medicamente cardiovasculare. În lucrarea de fatÎ au fost investigate comprimatele de Betaprol furnizate de “Helcor” Baia Mare.

- Aparatura: absorbantele au fost masurate cu un spectrofotometru UV-VIS Jasco 530 în cuve cu drum optic de 5 cm.

- Reactivi si solutii pentru complexarea cu sare Reinecke: solutie de acetat de cupru (II) 10-3 mol/L, sare Reinecke 10-3 mol/L, metoprolol 10-3 mol/L. Toate solutiile au fost preparate proaspat în metanol.

- Mod de lucru: în 8 baloane cotate s-au introdus 0.5, 0.75, 1.00, 1.25, 1.5, 1.75, 2.25 2.5 ml solutie de metoprolol peste care s-au adÎugat 5 ml acetat de cupru 10-3 mol/L si metanol, pâna la 20 ml. Dupa 20 min s-au mai adÎugat în fiecare balon 5 ml solutie de sare Reinecke si s-a lÎsat timp de 1 ora, la temperatura camerei. Complexul astfel format este spectrofotometrat la 520 nm si la 400 nm, folosind ca solutie martor alcoolul metilic.

- Reactivi si solutii pentru complexarea cu acid fosfomolibdenic : s-au utilizat solutii de acid fosfomolibdenic 10-3 mol/L, acid clorhidric 10%, metoprolol 10-3 mol/L. Toate solutiile au fost proaspat preparate în metanol.

- Mod de lucru: în 8 baloane cotate s-au introdus 0.5, 0.75, 1.00, 1.25, 1.5, 1.75, 2.25 2.5 ml solutie de metoprolol peste care se adauga 0.5 ml acid clorhidric 10% si metanol pâna la 20 ml. Dupa 20 min se adauga în fiecare balon câte 5 ml acid fosfomolibdenic si se lasa timp de 30 min. Complexul astfel format este spectrofotometrat la 520 nm folosind ca si solutie martor alcoolul metilic. Solutia din proba de refenta este de preferat sa fie solvent.

Preview document

Determinarea Metoprololului pe Baza Reacțiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice - Pagina 1
Determinarea Metoprololului pe Baza Reacțiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice - Pagina 2
Determinarea Metoprololului pe Baza Reacțiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice - Pagina 3
Determinarea Metoprololului pe Baza Reacțiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice - Pagina 4
Determinarea Metoprololului pe Baza Reacțiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice - Pagina 5
Determinarea Metoprololului pe Baza Reacțiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice - Pagina 6
Determinarea Metoprololului pe Baza Reacțiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice - Pagina 7
Determinarea Metoprololului pe Baza Reacțiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice - Pagina 8
Determinarea Metoprololului pe Baza Reacțiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Determinarea Metoprololului pe Baza Reactiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice.rtf
  • Determinarea Metoprololului pe Baza Reactiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice.doc

Alții au mai descărcat și

Subiecte chimie analitică

Ce este electrodul de referinta? Ce este electrodul indicator? 2. Care sunt metodele cromatografiei plane? 3. Ce este extractia lichid-lichid?...

Alcaloizii Vinca

Informatii generale. Alcaloizii Vinca sunt un grup de substante narcotice ce sunt produse de planta Brebenoc - Catharanthus roseus (de asemeni...

Semânța ca sursă de medicament - semințele de muștar

Muştarul, unul din cele mai vechi condimente, a fost iniţial cultivat în China, după care, din secolul XIII, începe să cucerească Europa. În...

Botanică sem1 anul1

Botanica e stiinta biologica care studiaza plantele, avand drept scop cunoasterea tuturor insusirilor si manifestarilor de viata ale acestora....

Hepatitele Medicamentoase

Medicamentele reprezinta o cauza frecventa a hepatitei acute, mai ales la subiectii in varsta de peste 50 de ani. Ele pot fi toxice in mod direct...

Ai nevoie de altceva?