Magneziul, seleniul și vitamina C

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Farmacie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2479
Mărime: 24.07KB (arhivat)
Publicat de: Ducu Paraschiv
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Mineralele sunt substanțe absolut necesare desfășurării normale a vieții.

În organismul uman se găsesc aproape toate elementele chimice din natură, în cantități diferite, în combinații chimice variate și cu roluri bine definite, dar nu întotdeauna cunoscute.

Rolul substanțelor minerale în organism este primordial pentru că intervin în desfășurarea tuturor proceselor metabolice, fiind strict indispensabile întregii activități celulare, componentelor și structurii mediului organic, precum și construcției celulare.

Substanțele minerale, prin elementele și combinațiile lor chimice cu rol de mediatori, de sursă energetică sau ca factori de structură tisulară, sunt menținute, prin mecanisme foarte fine neuro-endocrine, enzimatice și fizico-chimice, într-un echilibru dinamic continuu. Eliminarea lor are loc în mod diferențiat, într-un timp mai scurt sau mai îndelungat, pe cale digestivă, urinară sau cutanată, impunându-se din aceste motive asigurarea aportului lor prin rația alimentară. Aportul neechilibrat peste anumite limite, unele tulburări ale absorbției și metabolismului pot determina afecțiuni grave organismului. Între aportul mineral și celelalte substanțe nutritive există, de asemenea, relații strânse și echilibre bine definite. Astfel, este binecunoscut echilibrul dintre unele substanțe minerale și vitamine, precum și faptul că metabolismul proteic și construcția celulară depind de aportul și rolul plastic al substanțelor minerale.

În raport cu cantitățile conținute de către organism și aportul lor necesar, substanțele minerale se împart în: macroelemente din care fac parte Ca, K, Mg, Na, P, Cl și microelemente cum sunt I, F, Co, Zn, Se etc.

Magneziul.

Date generale. Este cel mai important dintre cationii bivalenți intracelular. Conținutul total de magneziu existent la un adult este reprezentat astfel: 1% extracelular, 32% intracelular, 67% la nivelul oaselor.

În celulă, magneziul se află sub două forme: liber, în echilibru cu cel din plasmă și legat de componentele celulelor organismului, într-o cantitate mai mare. Cantitatea cea mai mare se află în nucleu și mitocondrii.

Totodată, magneziul participă în toate procesele metabolice, în conducerea impulsului nervos, contracția musculară, este cofactor pentru enzimele care implică ATP-ul.

Rolul și funcția în organism: Participă în metabolismul glucidelor și în schimbul de energie. Joacă un rol important în formarea țesutului osos, în metabolismul calciului și al vitaminei C. Participă în structurarea materialului genetic de baza (ADN si ARN). Reglează excitabilitatea neuro-musculară.

Semne de insufuciență: Depresii, apatii, tensiune musculară, convulsii, excitabilitate crescută, hiperactivitate, constipații, sindrom premenstrual, oboseli, crampe musculare.

Surse: Produse din soia, cereale integrale, stridii, ficat, nuci, arahide, banane, cartofi, lapte, legume verzi, miere.

Oligoelementele sunt importante în nutriție, deficitul acestora fiind manifestat abia după perioade relativ lungi de spoliere a rezervelor organismului, susțin nutriționiștii.

„Intervenția este necesară în acel moment când nu se găsește o cauză clară pentru o stare clinică reclamată de către pacient, fiind în primul rând greu identificat un astfel de deficit, un diagnostic este sugerat printr-un sindrom de fragilitate prezent, care poate conduce către o astfel de idee, în măsura în care examenul clinic și investigațiile biochimice uzuale sunt relativ normale”, a declarat, pentru AGERPRES, șeful Departamentului de Diabet Nutriție al SUUMC „Carol Davila”, dr. Ciprian Constantin.

Potrivit acestuia, magneziul este un astfel de oligoelement ce acționează ca factor de creștere, tonic general, este regenerator, echilibrant psihic, antidepresiv și tranchilizant, esențial pentru celula vie, intervine alături de calciu și fosfor în controlul excitabilității musculare, înlesnește metabolismul vitaminei C și al calciului.

Bibliografie

http://www.doctorulzilei.ro/ce-rol-magneziul-organism-si-ce-simptome-aparin-cazul-deficitului/

http://www.sfatulmedicului.ro/Vitamine-si-minerale/tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-vitamina-c_13741

https://sanatatea.com/pub/alimentatie/2337-seleniul-pentru-functionarea-peptidei-glutation.html

https://www.csid.ro/health/sanatate/seleniul-un-mineral-pentru-creier-13161516

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/prea-multa-vitamina-c-este-periculoasa

Preview document

Magneziul, seleniul și vitamina C - Pagina 1
Magneziul, seleniul și vitamina C - Pagina 2
Magneziul, seleniul și vitamina C - Pagina 3
Magneziul, seleniul și vitamina C - Pagina 4
Magneziul, seleniul și vitamina C - Pagina 5
Magneziul, seleniul și vitamina C - Pagina 6
Magneziul, seleniul și vitamina C - Pagina 7
Magneziul, seleniul și vitamina C - Pagina 8
Magneziul, seleniul și vitamina C - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Magneziul, seleniul si vitamina C.doc

Te-ar putea interesa și

Supravegherea nutrițională

SUPRAVEGHEREA NUTRITIONAL-METABOLICA A ANIMALELOR I. INTRODUCERE IMPORTANTA SUPRAVEGHERII NUTRITIONAL-METABOLICE ÎN CRESTEREA SI APARAREA...

Tehnologia preparării bucatelor din fructe de mare

Introducere Pestii si fructele de mare sunt o sursa excelenta de proteine usor de digerat, de vitamine, minerale si acizi grasi esentiali....

Protecția consumatorilor privind legumele și fructele

Introducere Legumele si fructele in stare proaspata sau prelucrata sunt produse indispensabile datorita valorii lor nutritive si gustative...

Proiect Procesarea Uleiului

INTRODUCERE Din momentul in care omul a aparut pe pămant si până astazi produsele au provenit de la plante care au asigurat baza alimentaţiei...

Vitaminele

I. CARACTERE GENERALE Vitaminele, alaturi de enzime si hormoni se gasesc în organism în cantitatate mica si contribuie la reglarea proceselor...

Nutriția adecvată și salubră

Partea I Aspecte actuale și de perspectivă Introducere Din vremuri antice oamenii deja cunoșteau importanța enormă a alimentației pentru...

Molibden

INTRODUCERE Ființele vii sunt adevărate uzine biochimice, a căror funcționalitate se poate realiza în mod optim numai în prezența unor cantități...

Protecția consumatorului - legume și fructe

Introducere Legumele şi fructele în stare proaspătă sau prelucrată sunt produse indispensabile datorită valorii lor nutritive şi gustative...

Ai nevoie de altceva?