Medicamentul - Mod de Administrare si Dozaj

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Medicamentul - Mod de Administrare si Dozaj.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Farmacie

Extras din document

MEDICAMENTUL MOD DE ADMINISTRARE SI DOZAJ

1. MEDICAMENTUL : FORMULARE, FORMA DE PREZENTARE, SI DE CONSERVARE

Conform definitiei agreate de OMS, orice substanta sau produs cu scopul de a modifica sau explora un sistem fiziologic sau o stare patologica in interiorul individului careia ii este administrat se numeste medicament.

Medicamentul este deci o substanta naturala sau sintetica folosita in vindecarea bolilor. Formularea terapiei medicamentoase trebuie sa indeplineasca anumite conditii si anume: substanta medicamentoasa sa aiba drept efect vindecarea bolnavului iar adiminstrarea sa fie facuta tinindu-se seama de varstra si sexul pacientului, si alte criterii ( de exemplu greutate corporala).

Substanta medicamentoasa este acea substanta care prin actiunea ei are capacitatea de a modifica functiile diferitelor celule ceea ce se reflecta asupa intregului organism. De cele mai multe ori asigurarea eficientei terapeutice a substante medicamentoase ( active) depinde de asocierea acestora cu substantele auxiliare (excipienti). Acestea din urma sunt substante inactive din [unct de vedere farmacologic, dar care influenteaza manifestarea efectului framacologic a substante medicamentoase. Formele sub care sunt prelucrate substantele medicamentoase impreuna cu cele auxiliare poarte numele de forme farmaceutice. Medicamentele se prezinta sub diverse forme farmaceutice:

• pulberile se absorb repede din tubul digestiv, datorita marii suprafete de contact. prezinta avantajul ca bolnavul beneficiaza de toti factorii activi din planta sau preparat. Au dezavantajul ca se conserva mai greu datorita descompunerii lor in contact cu aerul si umiditatea.

• capsulele sunt invelisuri folosite pentru acoperirea medicamentelor solide moi sau lichide cu scopul de a le masca gustul sau mirosul neplacut, cat si pentru a dirija actiunea medicamentului. (invelisul rezista la sucurile gastrice si se descompune doar in intestin.

• pilulele sunt forme farmaceutice solide, sferice, cu greutate intre 0.10 si 0.50 grame obtinute din una sau mai multe substante active si cu diferiti excipienti. Se concerva mai bine si actiunea lor poate fi dirijata.

• comprimatele sunt forme farmaceutice de consistenta solida cu aspect de cilindru sau disc. Se adminstreaza oral sau dizolvate intr-o anumita cantitate de apa.

• drajeurile sunt forme farmaceutice solide acoperite de un strat protector pentru a masca gustul si mirosul neplacut al sunstantei active si de-ai dirija actiunea spre intestin.

• solutiile sunt forme medicamentoase active repartizate uniform intr-un lichid (de obicei apa).

• tincturile sunt forme medicamentoase lichide care au ca suport alcoolul, de obicei sunt utilizate la extracte din plante.

Medicamentele se pastreaza in vase de culoare inchisa pentru a fi ferite de lumina si umiditate.

2. ADMINSTRAREA MEDICAMENTELOR

Medicamentele se adiministreaza intr-un loc anume, bine definit, la nivelul tubului digestiv, subcutanat, sau intramuscular etc. dar sunt destinate sa actioneze cel mai adesea in cu totul alt loc decat cel in care a fost administrat (ficat, inima, creier, etc).

Principalele cai de administrare a medicamentelor sunt :

• interna – in vederea absorbtiei din tubul digestiv mai ales in intestin (absorbtie enterala)

• parenterala- adica prin injectare directa in mediul intern (subcutanat, intramuscular, intravenos)

• externa- prin aplicarea pe diferite epitelii (mucoase sau piele).

3. DOZAJUL MEDICAMETULUI

De obicei doza in care se administreaza medicamentul este prescrisa de medicul curant, tot el fiind cel care scrie direct pe reteta denumirea comerciala a preparatului medicamentos. Pe reteta nu este specificat neaparat doza, fiecare denumire comerciala a preparatelor avand doze bine specificate de substanta activa. Dozajul este prescris in functie de afectiune, varstra, sex, greutate corporala. Preparate medicamentoase sunt de obicei dozate in functie de capacitatea de asimilare a organismului.Tot de dozajul medicamentului se leaga si perioada pe care se administraza preparatele medicamentoase, si de durata de administrare si dozaj depinde succesul reusitei tratamentului. Acesta este motivul pentru care nu se recomanda adminstrarea unui medicament fara a consulta medicul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Medicamentul - Mod de Administrare si Dozaj.docx