Personalitati ale farmaciei romanesti

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Personalitati ale farmaciei romanesti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Farmacie

Extras din document

Această lucrare constituie o prezentare a unora dintre cele mai ilustre personalități românești din domeniul farmaceutic și medical, care au slujit profesia nobilă de farmacist în timpul secolului XX.

Faragó Andrei (1886-1965)

În 1886 se naște la Caransebeș Andrei Faragó. El își face studiile farmaceutice la Viena, având și grad de ofițer în armata austro-ungară. La vârsta de 22 de ani, în anul 1908 vine la Orăștie, unde se căsătorește cu fiica lui Josef Graffius, care îi lasă mai departe farmacia „La Leul de Aur" din strada Regina Maria nr. 8.

Încă de la începutul carierei, Andrei Faragó a avut preocupări legate de cultura în sistem organizat și studiul plantelor medicinale și a întrebuințărilor acestora. O scrisoare din 1925 adresată unui partener comercial de la Viena de către Andrei Faragó, are în antet următoarea mențiune: "Primul cultivator de plante medicinale din România. Recoltare, uscare, pulverizare, laborator farmaco-chimic. Farmacistul Andrei Faragó Orăștie. Fondat 1910."

Andrei Faragó și-a câștigat respectul și prețuirea comunității științifice din România și străinătate, având numeroase studii publicate în care prezenta valoarea terapeutică a plantelor medicinale. În laboratorul chimico-farmaceutic, lucra preparate și produse care la acea dată nu se produceau în țară. În cadrul acestui laborator își are originea renumitul preparat „Persicol", preparat ulterior în cadrul Cooperativei Digitalis.

Prestigiul științific de care se bucura Andrei Faragó a făcut ca în 1919 Consiliul Dirigent să îi solicite elaborarea unui studiu privind punerea în valoare a plantelor medicinale. A rezultat în primăvara anului 1920 studiul intitulat „Plantele medicinale. Cultivarea și exploatarea lor; importanța lor în Transilvania", în care Andrei Faragó recomanda cu tărie înființarea unei ramuri agricole pentru cultivarea și industrializarea plantelor medicinale sub îndrumarea Institutului Farmaceutic al Universității din Cluj.

La 10 decembrie 1929, a luat ființă Cooperativa DIGITALIS avându-l ca director executiv pe farmacistul Andrei Faragó, care venea cu o experiență recunoscută de organele oficiale agricole și se bucura de prestigiu și recunoașterea lumii științifice. În cadrul acestei cooperative, farmacistul Faragó introduce în cultură pentru prima oară în România speciile de Digitalis lanata și Digitalis purpurea. Cooperativa DIGITALIS ulterior va deveni compania „Fares” din Orăștie. Datorită rezultatelor avute în domeniul cercetării, farmacistul Andrei Faragó primește în anul 1934 „Meritul Comercial și Industrial - clasa I” prin decret Regal.

Iașinschi Vasile (1892-1978)

S-a născut in satul Burlea-Volovăț din județul Rădăuți, dintr-o familie de harnici agricultori. A urmat școala primară in satul natal, liceul din Suceava și Facultatea de Farmacie din Iași. A fost proprietarul farmaciei „Izvorul sănătății” din Rădăuți, s-a implicat și în viața politică si socială a orașului.

În 1940-1941, a fost numit ministru al Sănătății, Muncii si Prevederilor Sociale, in guvernul instaurat la 6 septembrie 1940. Prin sentința nr. 14 din 15 iunie 1941, a Parchetului Curții Militare de Casație si Justiție din București, a fost condamnat, în lipsă, la muncă silnică pe viață. Refugiat in Germania, i s-a stabilit domiciliu cu regim de lagăr inițial in localitatea Brekenbruck și apoi la Rostock, iar din decembrie 1942 în lagărul de la Buchenwald.

În septembrie 1944, a fost eliberat împreună cu toți legionarii refugiați în Germania și transportat la Viena. S-a stins din viață in 1978, departe de țară, fără a-și putea îndeplini dorința arzătoare de a-și vedea ținuturile și oamenii lui dragi din Bucovina. În memoria urmașilor rămâne ca un mare patriot și ca primul farmacist ministru al Sănătății din secolul XX.

Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitati ale farmaciei romanesti.docx

Bibliografie

Cotrău M., Medicamentul de-a lungul vremii, Ed. Apollonia, Iași, 1995
Gheorghiu E., Pagini din trecutul farmaciei românești, Ed. Medicală, București 1967
Lipan V., Dicționar biografic de farmaciști români, vol. 1, Ed. Farmaceutică, București, 2011
Lipan V., Istoria farmaciei române în date, Ed. Farmaceutică, București, 2009
https://www.gazetadeagricultura.info/plante-medicinale/2114-cooperativa-digitalis.html