Plante Medicinale - Boldo

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Farmacie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2309
Mărime: 10.65KB (arhivat)
Publicat de: Daniela C.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Boldo este un arbust pitic, peren, cu o dezvoltare lenta, care creste 6-8 m in inaltime si produce fructe mici, în forma de baca. Florile parfumate ale plantei sunt ori barbatesti ori femeiesti si doar unul din sexe se poate gasi la o planta; de aceea plantele barbatesti si femeiesti trebuie cultivate împreuna, pentru ca planta sa se poata reproduce. Boldo se gaseste în regiunile Anzilor din Chile si Peru, si de asemenea este o planta indigena în anumite parti din Maroc. Se cultiva în Italia, Brazilia si Africa de Nord pentru a satisface cererea frunzelor ei medicinale pe pietele din Europa si Canada unde este larg folosita.

UTILIZARI MEDICINALE TRIBALE SI NATURISTE:

Utilizarile indigene a plantei Boldo au fost larg documentate. Legenda spune ca utilizarile medicinale ale plantei au fost descoperite din întâmplare: un cioban chilian a realizat ca oile lui erau mai sanatoase, si aveau mai putine afectiuni ale ficatului, atunci când pasteau pe pajistile locale populate cu plante Boldo. De la aceasta descoperire, planta a fost folosita de oamenii indigeni din Chile pentru afectiuni ale ficatului, intestinelor si fierei. Este de asemenea larg folosita în medicina populara chiliana pentru a elimina viermii intestinali, in combaterea insomniei, reumatismului, cistitelor, racelilor, hepatitei, constipatiei, balonarii, indigestiei, pietrelor la fiere, durerilor de urechi si este considerat un tonic general. Timp de multi ani de zile, fructul a fost consumat ca si condiment, lemnul a fost folosit pentru carbune, iar coaja pentru tabacitul pieilor. În unele parti din Peru, frunzele de Boldo sunt folosite de triburile indigene împotriva bolilor de ficat, pentru a trata pietrele de fiere si ca si diuretic.

Utilizarile plantei Boldo în alte sisteme medicale traditionale sunt bine documentate. În întreaga lume, planta este folosita în homeopatie si medicina naturista în tratamentul tulburarilor digestive, ca un laxativ, diuretic, si probleme ale ficatului si pentru sporirea productiei de bila în fiere. Frunzele sunt folosite împotriva viermilor intestinali, iar botanistul Dr.James Duke mentioneza folosirea sa trditionala pentru inflamtii uro-genitale, gonoree, sifilis, guta, icter, indigestie, reumatism, raceli si dureri ale urechilor. În sistemul medical naturist brazilian, boldo este folosit pentru o varietate de disfunctii incluzând hepatita, congestia ficatului, constipatie, balonare, ameteala, dureri si crampe stomacale si intestinale, pietre la fiere, insomnie, reumatism si o lipsa de pofta de mâncare. În restul Americii de Sud, boldo este folosit pentru gonoree, la fel ca si pentru ficat, fiere, si tulburari digestive.

Boldo este subiectul unei monografii germane care permite folosirea (ca un medicament din plante) pentru spasme gastro- intestinale lejere si tulburari dispeptice. În Germania, este folosit pentru tulburari ale ficatului si fierei, tulburari gastrice, si pentru a stimula secretiile gastrice (în special productia bilei si secretia în fiere si ficat). De asemenea se foloseste pentru lipsa apetitului si ca un antispasmodic. Este folosit pentru scopuri similare în alte tari din Europa.

În sistemul medical naturist american, boldo este folosit pentru a stimula secretia salivei, a bilei si activitatii ficatului; este mai ales folosita ca un remediu pentru pietrele de fiere, problemele cu ficatul si durerea de fiere.

SUBSTANTELE ACTIVE ALE PLANTEI:

Boldo are multe substante chimice active. Cel putin 17 alkaloizi s-au gasit pâna acum, dintre care multi se cred a fi constituentii activi ai plantei. O mare parte din activiatatea biologica a plantei a fost atribuita unui singur alkaloid numit boldina.

În multe studii de-a lungul anilor, boldina s-a dovedit a proteja ficatul, a stimula productia bilei din ficat, la fel ca si stimularea digestiei, cresterea secretiei de sucuri gastrice, si stimularea productiei de bila si secretia din fiere. În alte teste de laborator, boldina s-a aratat diuretica, anti-piretica, cu proprietati anti-inflamatorii ca si abilitatea de a reduce excesul de acid uric. În studiile pe animale, boldina s-a aratat anti-inflamatorie si antispasmodica, la fel ca si capacitatea de a proteja împotriva leziunilor colonului si inflamatiei în colita la animale. Alte studii asupra boldinei indica faptul ca are un efect celular protectiv si antioxidant puternic în sânge si poate normaliza sangele îngrosat. Recent, în 2002, boldina s-a demonstrat a avea un efect asupra sistemului cardiovascular de asemenea. Cercetatorii au descoperit ca stimuleaza curgerea sângelui coronariana, forta cardiaca scazuta si ritmul inimii, si are efect vasorelaxant.

Majoritatea acestor studii valideaza întrebuintarile traditionale ale pantei pentru multe tipuri de probleme de digestie si eliminare, probleme ale fierei si tulburari ale ficatului. Cu atât de multe studii asupra acestui important alkaloid activ, este de înteles de ce majoritatea medicamentelor boldo pe baza de pante sunt standardizate pentru continutul lor de boldina.

Pe lânga boldina, boldo mai contine si ascaridol, benzaldehid, boldin, boldoglucin, acetat de bornil, 1.8-cineol, coclaurina, coumarin, cuminaldehid, 2-decanon, 6-7 dehydroboldina, diethylphthalate, eugenol, farnesol, fencon, gamma terpinen, 2-heptaone, izoboldina, kaempferols, laurolitsina, laurotetanina, norboldina, norisocorydina, pachycarpina, P-cymol, pro-nuciferina, 2-octanona, reticulina, rhamnoside, sabinena, sinoacutina, terpinolina, thymol, trans- verbenol, 2-tridecanona, 2-undecanona.

Preview document

Plante Medicinale - Boldo - Pagina 1
Plante Medicinale - Boldo - Pagina 2
Plante Medicinale - Boldo - Pagina 3
Plante Medicinale - Boldo - Pagina 4
Plante Medicinale - Boldo - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Plante Medicinale - Boldo.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu Privind Asigurarea Calității Ceaiurilor la SC Laboratoarele Fares Bio Vital SRL Orăștie

Capitolul 1 Introducere În contextul transformărilor profunde din lumea întreagă şi sub influenţa majoră a schimbărilor datorate situaţiei...

Ai nevoie de altceva?