Doina si semnul crucii - cuvinte reprezentative pentru poporul roman

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Doina si semnul crucii - cuvinte reprezentative pentru poporul roman.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Busuioc Ionela-Cristina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Filologie

Extras din document

Cuvinte reprezentative pentru poporul roman

Prof.inv.primar Ciobanu Ionela-Cristina(Busuioc)

Printre cuvintele nemuritoare si piloni ai spiritualitatii neamului romanesc se numara doina, iar un altul care intareste idea spiritualitatii poporului roman este semnul crucii, simbol al crestinatatii. Primul termen- doina- reprezinta comuniunea omului cu natura, iar cel de-al doilea termen- semnul crucii- reprezinta comuniunea omului cu divinitatea. Acesti termeni sunt simbolurile vietii spirituale nemuritoare, asemenea Coloanei Infinitului si au rolul de a inalta spiritul romanilor spre cele mai inalte trepte ale spiritualitatii.

Am sa incep cu simbolul crestinatatii, Sfanta Cruce, care potrivit Sinodului al saptelea ecumenic de la Niceea, in anul 787, a stabilit ca modul de cinstire al Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea Sfintelor Icoane, ea reprezentand semnul distinctiv si plin de putere al credintei si evlaviei crestine. Bisericile crestine traditionale sunt construite in forma de cruce si poarta crucea in varf, ca semn distinctiv si sfintitor. Semnul crucii se regaseste si in stemele multor tari. Credinciosii obisnuiesc sa poarte crucea la gat, iar mormintele crestine sunt marcate cu cruci.

Potrivit dictionarului explicativ al limbii romane, cuvantul cruce, cruci, s. f. I. 1 inseamna- obiect format din doua bucati de lemn, de piatra, de metale pretioase etc. asezate perpendicular si simetric una peste alta si care constituie principalul simbol al religiei crestine, reprezentand jertfa de rascumparare pentru oameni a lui Isus Hristos. Printre expresiile/ sintagmele in componenta carora se gaseste cuvantul ,,cruce,, mentionez: a pune cruce cuiva (sau la ceva) = a considera ca mort, definitiv lichidat, pierdut; a fi cu crucea-n san = a fi (sau a se preface) evlavios. Cruce rosie = semn distinctiv al spitalelor, ambulantelor, centrelor de asistenta medicala, de prim ajutor etc. A-si face cruce= a) a executa simbolul crucii (I 1); b) a se minuna, a se mira tare. Drumul crucii = suita de 14 popasuri, marcate prin picturi sau sculpturi, reprezentand patimile lui Hristos de la judecata lui Pilat pana la rastignire; calvar, drumul Golgotei. A-si purta crucea = a indura o suferinta mare.

Crucea este un vechi simbol cosmic, dar si instrument de supliciu. Crucea este considerata un vechi simbol cosmic (mult anterior aparitiei crestinismului) care reprezenta soarele si armonia contrariilor. Punctul de intretaiere a bratelor ei simboliza centrul universului. Cele 4 brate indicau cele 4 puncte cardinale. Inca din trecut legatura omului cu Dumnezeu era considerata singura cale de iesire din unele probleme, iar orice impas era solutionat prin rugaciune si mult sacrificiu in numele Domnului.,,Cruce" vine de la cuvantul latin crux,-ucis. Termenii stauros (in greaca) si crux (in latina) inseamnau insa numai stalpul vertical (crux simplex) de lemn, pe care multi condamnati la moarte erau rastigniti. ,,Cuvantul grec pentru cruce, stavros, insemna in sens propriu tot un stalp vertical sau un element al unui gard, de care se putea atarna vreun lucru oarecare, sau care se putea folosi pentru a imprejmui o bucata de pamant. (...) Si la romani termenul crux (din care deriva cuvantul <<cruce>>) pare sa fi avut la origine sensul de stalp vertical" (The Imperial Bible Dictionary). Romanii au preluat metoda executiei pe cruce de la cartaginezi.

In concluzie eu consider ca simbolul Sfintei Cruci reprezinta iubire, iubirea dumnezeiasca fata de noi. Iubirii nemarginite ii urmeaza viata. Asa cum viata se naste din iubire, din cruce se naste o noua viata, INVIEREA. Crucea , in locul instrumentului de pacat, ocara si chin, din pricina celor osanditi si a unei lumi nedrepte, devine prin rastignitul lui Iisus pe ea instrumentul de inaltare, lumina si viata. Devine simbol si putere de iubire, credinta, nadejde, rabdare, bunatate, bucurie si biruinta a raului, din puterea celui ce a biruit pacatul si moartea.

Eu consider ca Sfanta Cruce este un cuvant reprezentativ pentru poporul roman prin prisma acceptiunilor simbolice atribuite acestui semn, care reprezinta unul din multitudinea de sentimente reprezentative acestui popor - IUBIREA fata de oameni si fata de Dumnezeu.

Urmatorul cuvant reprezentativ pentru intregul neam romanesc si ale carui trasaturi elocvente si relationare cu romanii il voi dezvalui in urmatoarele randuri este doina.

Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romane cuvantul doina reprezinta- s. f. poezie lirica specifica folclorului romanesc, care exprima un sentiment de dor, de jale, de revolta, de dragoste etc., fiind insotita, de obicei, de o melodie adecvata; specie muzicala a creatiei folclorice romanesti, avand caracteristicile de mai sus. - Et. nec. Dupa cum constatam acest cuvant are doua acceptiuni: una folclorica si cealata literara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Doina si semnul crucii - cuvinte reprezentative pentru poporul roman.docx