Garci Rodriguez de Montalvo

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Filologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2646
Mărime: 14.80KB (arhivat)
Publicat de: Emanuel Niculae
Puncte necesare: 5

Extras din referat

De ce Garci Rodriguez de Montalvo?

Societatea europeană din prima jumătate a mileniului al doilea aproximativ secolele XII-XIV, este caracterizată printr-o evolutie în plan politic, social, economic si cultural. Această evolutie este zugrăvită în multe din operele vremii. Expansiunea legendei arturiene sfârşeşte grandios în Spania, unde sunt traduse în preajma anului 1260 primele trei cărţi din Historia RegumBritanniae în Estoria General a regelui Alfonso al X-lea de Castilia. Spre deosebire de marea majoritate a occidentalilor, spaniolii vor să aibă propriii lor eroi121, astfel

încât dezvoltă poveşti noi: Amadis de Gaula, Tirant lo Blanc, Palmerin.

În literatura spaniolă unul dintre cei ce si-a focalizat atentia asupra nobilimii de curte este Garci Rodriguez de Montalvo. Foarte putin se stie despre acest autor, născut în ultima treime a domni ei lui Juan II. Montalvo este autorul a patru cărti numite Amadis din Galia şi a cincea carte amadisiana din aceeaşi serie, carte numită Esplandián apărută în acel Articol.

Este un truism faptul că, autorul unui lucrări capitale pentru istoria literaturii spaniole este mult mai puţin cunoscut ca de exemplu, Shakespere, Cervantes sau Fernando de Rojas,

Amadis de Gaula este cartea prin care pătrunde în literatura spaniolă romanul cavaleresc, el apărând destul de târziu, odată cu perioada renascentistă.

Text.

În literatura spaniolă romanul cavaleresc îsi face aparitia mult mai târziu, abia la începutul secolului al XVI-lea odată cu aparitia romanului Amadis de Gaula, în anul 1508, roman ce poate fi considerat ca o etapă fundamentală pentru întreaga dezvoltare a literaturii universale datorită modernitătii sale.

Vargas Llosa spune despre acesta că este un roman total, un roman de fictiune, psihologic, realist si mitic in acelasi timp; îmbină armonios obiectivul cu subiectivul, verosimilul si miticu.

Primele pagini ale romanului ni-l aduc în prim plan pe regele Perion si pe regina Elisena în ipostaza unor tineri îndrăgostiti. Această dragoste are ca urmare nasterea în ascuns un fiu, Elisena nefiind căsătorită, iar Perion fiind plecat în căutare de fapte de arme. Acesta este numit Amadis, iar soarta lui este una neagră incă din primele zile de viată.

Pentru a nu fi pedepsită pentru fapta sa si pentru a nu-i fi ucis pruncul încă nenăscut Elisena se izolează intr-o camera a castelului si asteaptă clipa în care va naste. Odată adus pe lume, pruncul este pus intr-o lada si trimis pe râu in speranta ca îl va găsi cineva si nu va murii.

Aceasta primă actiune a romanului ne duce cu gândul la Biblie, mai exact la Moise care pentru a fi salvat de la moarte este assezat intr-o ladă si trimis pe apa. Salvat de la moarte el ajunge un mare profet si un om a lui Dumnezeu. Astfel ascociind viitorul lui Moise cu cel al lui Amadis, ne putem da seamna încâ din paginile incipiente că acestui prunc îi este rezervat un viitor mare.

Amadis este găsit de către un cavaler, Gandalas si sotia sa care născuse de curând, în Mica Bretanie un fiu pe nume Gandalin. Ei botează pruncul găsit cu numele de Feciorul Mării. Cei doi copii vor creste împreună ca fratii.

Gandalas, tatăl celor doi baieti, află în vis ca acel copil pe care l-a gasit pe mare va fi floarea cavalerilor. La vârsta potrivită atât Feciorul Mării cât si Gandalin vor fi trimisi la Regele Languines

Ne este prezentată căsătoria dintre Perion si Elisena si faptul că ei au doi copii o fata si un băiat. Autorul ne mai spune că baiatul a fost furat de către un urias, dus pe o insulă în Leonis si dat in grija unui pustnic.

Odată cu maturizarea copiilor, Feciorul Mării doreste să devină cavaler. Cu ocazia acestui evenimet el primeste cadou de la Urganda Necunoscuta o lance. Acest evenimet este cel ce declanseaza o insiruire de fapte de arme pe care le va înfăptui Feciorul Mării. Placând in căutarea sa de fapte de arme cavalerul va hotărî soarta războiului dintre regele Abies si regele Perion, devăratului său tată, isi va afla identitatea, dar în acealasi timp va afla si ce e dragostea- domnita Oriana îi va fura inima, pentru aceasta el facând cât mai multe fapte eroice.

Aflând ca ele este Amdis de Gaula si că Perion si Elisena sunt părintii săi el află si despre soarta fratelui său mai mic, Galaor care fusese furat de un urias si decide să plece în căutarea lui.

Preview document

Garci Rodriguez de Montalvo - Pagina 1
Garci Rodriguez de Montalvo - Pagina 2
Garci Rodriguez de Montalvo - Pagina 3
Garci Rodriguez de Montalvo - Pagina 4
Garci Rodriguez de Montalvo - Pagina 5
Garci Rodriguez de Montalvo - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Garci Rodriguez de Montalvo.doc

Ai nevoie de altceva?