Pe Urmele lui Frankenstein

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Filologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2738
Mărime: 18.03KB (arhivat)
Publicat de: Bianca Cazan
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Simona Dragan
Studiu critic despre romanul "Frankenstein" al lui Mary Shelley Literatura Universala -Faculatetea de Litere- Studii Europene- Universitatea Bucuresti

Extras din referat

Mary Wollstonecraft Shelley s-a nascut in anul 1797 in orasul Somers din Marea Britanie.Fiica a unor parinti foarte cunoscuti , filozoful William Godwin si scriitoarea Mary Wollstonecraft , Mary a avut o copilarie influentata de activitatea culturala a parintilor sai dar si de cea a autorilor Samuel T. Coleridge, Lordul Byron sau Goethe , dezvoltandu-si de mica paisunea spre latura literara

La varsta de saisprezece ani Mary il intalneste pe tanarul poet Percy Bysshe Shelley, un adept al tatalui ei Alaturi de el fuge in Europa continentala de mai multe ori , alaturi de sora ei vitrega , cu toate ca acesta era casatorit.

Prin intermediul sau autoarea ii intalneste pe Byron si pe prietenul sau Polidori , autori care au avut o influenta semnificativa in desavarsirea ei culturala.Lordul Byron a fost cel care a provocat-o sa scrie o poveste cu fantome, rezultatul fiind romanul Frankenstein.

La nouasprezece ani Mary se casatoreste cu Percy dar mariajul lor va dura decat sase ani, deoarece acesta moare inecat in Italia in 1822.De-a lungul casniciei Mary a avut patru copii ,dar numai unul , Percy , a supravietuit.

Frankenstein sau Prometeul Modern este una dintre cele mai originale si mai complexe scrieri ale secolului al XIX-lea.Sursa a celor mai profunde si sincere sentimente , romanul se compune dintr-un amalgam de teme care au rolul de a evidentia maretia existentei fiintelor pe pamant care se afla in robia sentimentelor.

« Cum am putut eu , o fata foarte tanara , sa ma gandesc si sa dezvolt o idee atat de hidoasa ? »

Ideea scrierii romanului i-a venit autoarei in timpul ploioasei veri din 1816, denumit si ‘ Anul fara vara ’ , cand lumea se afla intr-o perioada rece si vulcanica cauzata de eruptia vulcanului Tambora din 1815.In acea perioada Mary Wollstonecraft Godwin, in varsta de optsprezece ani , si iubitul ei Percy Bysshe Shelley l-au vizitat pe Lordul Byron la Vila Diodati , de pe Lacul Geneva , din Elvetia. In acea vara vremea era permanent mult prea rece si mohorata pentru activitatile de vacanta pe care si-i le propusesera.Astfel , in locul plimbarilor , grupul a preferat sa se retraga in intimitatea casei unde stateau si petreceau noptile , pana la ivirea zorilor. Printre subiectele dezbatute in acea perioada , s-a aflat si cel al experimentelor facute de filozoful naturalist si poet Erasmus Darwin (secolul al XVIII-lea) , despre care se spune ca ar fi dat viata materiei moarte , subiect ce a degenerat intr-o discutie despre galvanism si despre posibilitatea readucerii la viata a unui cadavru Stand in jurul unui foc de tabara , tinerii s-au amuzat citind povesti germane cu fantome , situatie ce l-a impins pe Byron sa le propuna fiecaruia sa scrie o poveste supranaturala.

La scurt timp dupa aceasta intamplare , Mary a avut un vis , care a stat la baza compunerii ideii de baza a romanului Frankenstein :

« Am vazut imaginea pala a studentului adept al artei profanate ,ingenunchiand in fata a ceea ce crease. Am vazut fantasma hidoasa a unui om intins pe masa si care, prin pornirea unui motor puternic , dadea semne de viata, si respira cu o rasuflare adanca si greoaie.Era absolut infricosator; pe atat de infricosator cat este efectul stradaniei umane de a imita procesul de Creatie al lumii. »

Astfel autoarea a inceput sa scrie crezand ca se va limita la o poveste scurta. Insa , cu sprijinul lui Percy , aceasta a extins povestea la un roman complex.

Datorita contibutiei foarte mare , au existat supozitii legate de scrierea romanului Frankenstein. In multe situatii pasajele se identifica cu stilul narativ al lui Percy si tocmai de aceea exista teorii care sustin ca romanul nu a fost scris in totalitate de Mary.

Mai tarziu Mary a afirmat ca vara petrecuta in Elvetia a reprezenatt pentru ea « momentul in care a calcat pentru prima oara , din copilarie in viata reala «

Frankenstein poate fi considerat si romanul anxietatii nasterii.Victima a unei nasteri premature , Mary a marturisit ca de multe ori s-a gandit la nastere cu groaza :Daca bebelusul meu se va naste deformat ? Il voi putea iubi sau imi voi dori sa fie mort? Daca nu imi voi putea iubi copilul ? Sunt capabila sa cresc un copil normal si sanatos ? Oare va muri copilul meu ? Oare ma va omori el la nastere ? Astfel tema romanului Frankenstein poate fi si o reflectie a celor mai adanci temeri ale autoarei.Aceasta isi exprima ingrijorarea legata de moartea primului sau copil , de capacitatea ei de a-l educa si de faptul ca mama sa murise la nastere.Toate aceste sentimente sunt exprimate in esecul ca parinte al lui Victor Frankenstein.

Mary Shelley a reluat scrierea romanului in mai 1817 si cartea a fost publicata prima oara la 1 ianuarie 1818 in Londra , avand o prefata scrisa de Percy Shelley dedicata nevestei sale.A fost publicata anonim , in doar cinci sute de exemplare , intr-o editie cu trei volume , specifica acelei vremi.

A doua editie a romanului Frankenstein a aparut pe 11 august 1823 , in doua volume , de data aceasta avand ca autor acreditat pe Mary Shelley.

Pe 31 octombrie 1832 , a fost publicata cea de-a treia editie , intr-un singur volum.Aceasta editie a fost revizuita de Mary Shelley si includea o noua prefata , scrisa de ea, in care prezenta geneza romanului.

Frankenstein sau Pometeul Modern prezinta povestea unui tanar student elvetian care descopera secretul animarii materiei neinsufletite si care , asambland parti ale corpului uman , creaza un monstru care , ulterior , se va razbuna pe creatorul sau datorita faptului ca a fost respins de societate.

Preview document

Pe Urmele lui Frankenstein - Pagina 1
Pe Urmele lui Frankenstein - Pagina 2
Pe Urmele lui Frankenstein - Pagina 3
Pe Urmele lui Frankenstein - Pagina 4
Pe Urmele lui Frankenstein - Pagina 5
Pe Urmele lui Frankenstein - Pagina 6
Pe Urmele lui Frankenstein - Pagina 7
Pe Urmele lui Frankenstein - Pagina 8
Pe Urmele lui Frankenstein - Pagina 9
Pe Urmele lui Frankenstein - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Pe Urmele lui Frankenstein.doc

Alții au mai descărcat și

Curentul Latinist

Curentul latinist reprezinta prelungirea si amplificarea ideilor Scolii Ardelene in cursul secolulul al XIX-lea, actiunea lui desfasurandu-se...

Iorgu Iordan - Stilistica limbii române

Iorgu Iordan a fost un erudit, un deschizător de drumuri în ceea ce privește cercetarea numeroaselor domenii lingvistice. Maniera sa savantă...

George Bacovia - Reprezentant al Simbolismului

Simbolismul este un curent literar ce a luat naștere în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în literatura franceză, ca o reacție la retorismul...

Originea și Evoluția Limbii Române

Istoricii antici fixeaza catre mijlocul secolului al VIII-lea i.e.n. (mai precis,in 753)data intemeierii Romei de catre legendarul Ro-mulus. Ne...

Lesson Plan - World Class, Longman

-School : no. 10 Bacau -Teacher Level : beginners -Time : 50’ -Grade : 5th -Textbook: World Class, Longman -Lesson: Following people...

Seminar Lucian Blaga

OBIECTIVE: Principalul obiectiv al cursului constã în (re)familiarizarea studentilor cu opera filosoficã a lui Lucian Blaga, îndeosebi cu acele...

Bazele Agrobiologice ale Mecanizării

Tema: Pedologia ca ştiinţă Subiectele: 1. Obiectivele pedologiei ca ştiinţă. Solul şi factorii de solificare 2. Noţiuni de fertilitate. Tipuri...

Ai nevoie de altceva?