Civilizațiile neeuropene - continentul negru

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2589
Mărime: 53.02KB (arhivat)
Publicat de: Noris Ioniță
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA AL. I. CUZA IAŞI Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice Relaţii Internaţionale şi Studii Europene

Extras din referat

TRECUTUL

Spatiile

Africa neagra, sau mai bine zis Africile negre sunt aproape inchise intre doua oceane si doua deserturi: vastul desert Sahara , la nord; desertul Kalahari, la sud; Oceanul Atlantic la vest; Oceanul Indian la est. Acestea sunt bariere serioase, cu atat mai mult cu cat Africa tabulara se deschide dificil spre spatiile oceanice vecine: ea nu are porturi bune, nu are fluvii usor accesibile din cauza coastelor abrupte, cataractelor, a faptului ca estuarele sunt pline de nisip,dar aceste bariere nu sunt de netrecut. Africa neagra s-a deschis greu si tarziu spre lumea din exterior.

Africa neagra, asa cum afirma un document al unei comisii a Pietei Comune, este “Africa aflata la sud de Sahara”. Sahara se prelungeste la est de Etiopia prin Eriteea si Somalii, o lunga zona arida si pustie care si ea marcheaza, de asemenea o limita a continentului negru. Spre sud , accidente istorice opresc si vor opri inca multa vreme expansiunea naturala a Africii negre: in secolul al XVII-lea, olandezii dornici sa stabilasca o escala pe ruta Indiilor s-au instalat la extremitatea sudica a continentului; in 1815 englezii au cucerit aceasta pozitie strategic: in curand, colonistii olandezi, burii (taranii), au emigrat spre nord si au cucerit platourile pline cu iarba ale Veldului, creand aici o economie prospera a cresterii animalelor.

Astfel, o Africa alba s-a constituit incetul cu incetul in sud, ca si in nordul continentului. Ea este prospera, imbogatita de minerale de aur si diamante, de industriile sale.

Marea insula a Madagascarului trebuie plasata in afara continentului negru. Populatia sa este formata din doua elemente: negrii bantu( Bantu este o familie de limbi care sunt strans legate si reprezinta cea mai mare familie lingvistica de limbi africane, ei au migrat spre sud in regiunile padurii tropicale din jurul Congo si au migrat spre est in zonele muntoase din Africa de Est, ori de cate ori au migrat, au impus limba lor) si triburile malaieziene, venite in mai multe valuri din est. Amestecul dintre aceste doua elemente a fost puternic, dar partea vestica a insulei este mai degraba bantu, iar cea estica malaieziana. In acest amestec etnic, indonezienii si africanii ar fi in proportie de 1 la 2, predominand elementul african. Diversitatii entice i se opune o puternica unitate culturala si care da avantaj elementului indonezian. Limba malgasa este indoneziana, tehicile agricole si artizanale sunt indoneziene.

Istoria si civilizatia Oceanului Indian sunt cele care si-au anexat marea insula si au smuls-o continentului African. Dar apropierea acestuia contribuie astazi la unirea destinului lui cu cel al tinerei republici Malgase.

Pentru intelegerea lumii negre, geografia primeaza asupra istoriei. Cadrele geografice sunt cele mai semnificative , desi niciodata nu sunt singurele care conteaza.

Climatul explica succesiunea vastelor zone de arbori si stepa care implica moduri de viata obligatoriu diferite. Spre vest, apa ploilor ecuatoriale ramane pe loc, formand masa imensa a padurilor virgine, similare padurilor amazoniene sau indoneziene existente la aceeasi altitudine. Aceasta padure se dezvolta mai mult la nord decat la sud de Ecuator si margineste Golful Guineei pe latura sa septentrionala din Liberia pana in Camerun. Spre est, padurea ecuatoriala se opreste in bazinul Congoului, la poalele reliefului inalt al Africii orientale.

Din punct de vedere al existentei omului, se disting 2 zone: ambele cu perioade alternative de ploi si seceta , prima caracterizata de cresterea animalelor, a doua fara aceasta caracteristica (din cauza mustei tete). La aceasta diviziune rurala a spatiului se suprapune cea a zonelor entice. Melano-africanii se impart in patru grupuri: pigmeii, care sunt o ramasita foarte inapoiata, salbaticita; micile grupuri Khoi-Khoi (hotentoti) si Saan (bosimani); populatiile sudaneze din Dakar pana in Etiopia; din Etiopia pana in Africa australa-populatia bantu.

Cele doua mari grupuri sunt sudanezii si populatia bantu, unul si celalalt unitati lingvistice si culturale. Populatiile bantu, originare din Africa Marilor Lacuri, au pastrat o coeziune mai mare decat sudanezii.

Preview document

Civilizațiile neeuropene - continentul negru - Pagina 1
Civilizațiile neeuropene - continentul negru - Pagina 2
Civilizațiile neeuropene - continentul negru - Pagina 3
Civilizațiile neeuropene - continentul negru - Pagina 4
Civilizațiile neeuropene - continentul negru - Pagina 5
Civilizațiile neeuropene - continentul negru - Pagina 6
Civilizațiile neeuropene - continentul negru - Pagina 7
Civilizațiile neeuropene - continentul negru - Pagina 8
Civilizațiile neeuropene - continentul negru - Pagina 9
Civilizațiile neeuropene - continentul negru - Pagina 10
Civilizațiile neeuropene - continentul negru - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Civilizatiile Neeuropene - Continentul Negru.docx

Ai nevoie de altceva?