Conceptia religioasa despre lume

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Conceptia religioasa despre lume.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Filosofie

Extras din document

Concepția despre lume este unul din principalele componente ale conștiinței omului, ea reprezintă un fenomen social și spiritual, adică nu se transmite prin eriditate dar se formează pe parcursul vieții omului. Noțiunea de concepție este totalitatea de viziuni sau ansamblu de idei, cunoștințe, convingeri despre lume.

Așadar concepția despre lume este un sistem de cunoștințe generale, o totalitate de principii și convingeri, de opinii și reprezentări ale omului depre lumea înconjurătoare și locul lui în ea.

Concepția religioasă despre lume se bazează pe divizarea lumii în două părți: în lumea pământescă și lumea cerească. Din punct de vedere a religiei, aceste două lumi sunt diferite.

Lumea cerească este o lume veșnică, este lumea forțelor supranaturale. Acestea sunt atotputernice și se amestecă sau chiar dirijează cu mersul lucrărilor din lumea pământească.

Lumea pâmântească este o lume temporară, ea are început și sfârșit, și este dependentă supusă forțelor supranaturale din lumea cerească.

Religia se bazează pe credință, în existența puterilor supranaturale și posibilitatea de a utiliza aceste puteri pentru rezolvarea unor probleme.

Termernul „religie” provine de la cuvântul latin „religio”, care înseamnă „legatura” dintre om și forțele supranaturale (Dumnezeu).

Din punct de vedere al filosofiei, în religie se petrece următorul lucru: se separă esențele de lucruri și fenomene și se consideră pe acestea forțe supranaturale, care sunt cauza apariției fenomenelor.

Credința religioasă a apărut în epoca paleoliticului (secolele de piatră), adică cu 40-50 mii de ani în urmă. Trăsătura principală a concepției religioase despre lume este credința în dogmele religioase. Dogmă - ceea ce este crezut și nu are nevoie de argumentat.

Există două tiputi de credințe religioase:

1. Monoteistă - credința într-o singură divinitate.

2. Politeisă - credința în mai multe divinități.

Sunt un șir de izvoare de concepție religioasă:

1. Izvorul Gnoseologic (al cunoașterii)

2. Izvorul Social

3. Izvorul Psihologic

Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptia religioasa despre lume.docx