Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4944
Mărime: 38.31KB (arhivat)
Publicat de: Timotei Farkas
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Constantin Argetoianu. Pe scurt : doctor în medicină, licenţiat în drept şi litere la Paris, ministru de Justiţie (1918), ministru de Finanţe (1920), ministru al Agriculturii (1927-1928), ministru de Interne (1931-1932), ministru al Industriei şi Comerţului (1938), consilier regal (1938), prim-ministru (1938). Mort la Sighet. Insa personalitatea acestuia inseamna pentru spatiu romanesc, pentru gandirea politica romaneasca si pentru istorie mult mai mut decat cateva date biografice.

Constantin Argetoianu, politician roman ce a reusit sa se afirme in prima jumatate a secolului XX, reprezinta o personalitate a politicii romanesti foarte controversata, hulita de unii si laudata de multi altii.

Mare boier, dupa ce isi termina studiile, Constantin Argetoianu decide la 42 de ani sa intre in politica, iar ca orice boier alege Partidul Conservator. Insa, cu trecerea timpului, incepe sa regrete alegerea facuta. Constantin Argetoianu nu s-a facut remarcat in spatiul romanesc numai prin activitatea sa politica, ci si ca medic prestigios, dar si ca veritabil scriitor ce a oglindit relitatea romaneasca din prima jumatate a secolului XX, una dintre cartile sale ce reprezinta stalpul de temelie al operei sale fiind ‘Memorii. Pentru cei de maine amintiri din vremea celor de ieri’.

1.CARIERA.

Dupa opt ani de studii la Paris, debuteaza in viata publica de timpuriu, in atasat, secretar, prim-secretar, consilier la Constantinopol, Roma, Viena, Paris. La 42 de ani se apuca de politica, marturisind mai tarziu ca toate ii pareau luminoase si era increzator, dar cu timpul a ajuns sa regrete alegerea facuta. Ca orice boier, intra in Partidul Conservator. Revenirea din diplomatie coincide cu momentul recasatoririi cu Valentina Boamba, dupa decesul primei sotii, contesa Talievici. Pentru ca era instarit, nu a facut politica pentru bani, de aceea era ai temut. Era un politician controversat, caci, fiind in toate guvernele, a fost adesea atacat ca oportunist.

Argetoianu de fapt intrebuinta partidele pentru ideile lui, mai ales idei din domeniul agrar. Studiile sale economice arata cat de actuala e politica lui economica. "Argetoianu este un om care, de-ar fi trait astazi, ar fi fost de mare folos tarii prin teoriile lui economice si prin nationalismul sau. A fost un adevarat boier’¹, intareste Georges Niculescu, casatorit cu Yvonne Orovea-nu, nepoata lui Argetoianu.

Preview document

Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 1
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 2
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 3
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 4
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 5
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 6
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 7
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 8
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 9
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 10
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 11
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 12
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 13
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 14
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 15
Constantin Argetoianu - Viata, Activitate și Idei Politice - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Constantin Argetoianu - Viata, Activitate si Idei Politice.doc

Ai nevoie de altceva?