Diagnoza și soluționarea problemelor - argumentarea temei uniunea consensuală vs căsătoria

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2281
Mărime: 20.70KB (arhivat)
Publicat de: Manole Macovei
Puncte necesare: 7
Universitatea AL.I.CUZA.IASI Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice Specializarea Asistenta Sociala

Extras din referat

Societatea moderna este una a schimbarilor continue, a modificarii raporturilor dintre barbat si femeie si chiar de modificarea a modelelor culurale, morale si religioase pe care aceasta le are. Aceste modificari au venit ca urmare a schimbarilor ce au avut loc in intreaga societate. Astazi importante nu sunt valorile culturale sau morale ci cele materiale. Astfel, dezvoltarea economica a dus si la o revolutie a individului, care este tot mai interesat de bunurile materiale, de un nivel cat mai ridicat de trai si de o pozitie sociala cat mai buna.

Insa, pentru a vedea cum a evoluat familia si unde a ajuns ea astazi trebuie sa vedem cum este definita familia si ce reprezinta ea in societatile traditionale. “Familia reprezinta grupul social ai carui membri sunt legati prin raporturi de varsta, casatorie sau adoptie si care traiesc impreuna, coopereaza sub raport economic si au grija de copii.” (Murdock, 1949) Aceasta este definitia clara a familiei din orice societate si din orice perioada istorica. Au existat si exista diferente de la societate la societate si de la o perioada la alta, insa caracteristicile de baza sunt aceleasi. Existenta acestor diferente este surprinsa si in “Dictionar de sociologie” (Bucuresti, 1998, p.234), coordonatori Catalin Zamfir si Lazar Vlasceanu: “Fiecare societate are un anumit sistem familial, adica un sistem de reglementare a relatiilor dintre barbatii si femeile de varsta matura si dintre acestia si copii. Sistemele familiale pot fi foarte diferite de la o societate la alta, dar ele exista peste tot. Sistemele familiale se diferentiaza intre ele dupa gradul de cuprindere a grupului familial, forma de transmitere a mostenirii, modul de stabilire a rezidentei noilor cupluri, modul de exercitare a autoritatii in cadrul familiei.”

Ca institutie ce sta la baza societatii, familia are 4 functii fundamentale pentru viata societatii: functia sexuala, economica, reproductiva si educationala. Dintre acestea, prima si cea de a treia au un rol primordial in perpetuarea speciei, nesatisfacerea acestora ducand la sfarsitul societatii. Functia economica joaca un rol important in dezvoltarea economica a societatilor, iar cea de a patra are rolul de a transmite valorile culturale si religioase ale fiecarei societati mai departe, pentru ca aceasta sa nu se stinga, sa nu isi piarda identitatea culturala. O caracteristica importanta a familiei traditionale este aceea ca in cadrul acesteia barbatul are in primul rand un “rol economic”. Principala sa obligatie, principalul sau rol este acela de a aduce resursele materiale necesare desfasurarii in bune conditii a vietii de familie, in timp ce femeia trebuie sa se ocupe de treburile gospodaresti si de educatia copiilor. Cu toate ca rolul femeii este unul mult mai important, ea avand practic datoria de a avea grija de intreaga familie si de gospodarie, barbatul are o influenta foarte mare deoarece rolul sau economic ii confera o mai mare putere si are in final un cuvant important de spus in luarea deciziilor..

Dezvoltarea societii a avut o mare influenta si asupra familiei. Cu toate acestea, pe parcursul istoriei, pana la jumatatea anilor 1900, familia traditionala nu a cunoscut modificari majore. Sotul in continuare este cel care se ocupa de partea financiara, in timp ce femeia nu poate trece dincolo de rolul de sotie si mama. Insa, in anii 1900 incepe si emanciparea femeii. Aceasta doreste sa treaca peste barierele sociale existente si doreste tot mai mult sa se implice mai mult in viata sociala si economica a comunitatii sau societatii din care face parte. De fapt, putem spune ca acesta este momentul in care familia incepe sa cunoasca tot mai multe modificari, deoarece femeia nu mai poate acorda acelasi timp menajului, implicandu-se tot mai mult si in alte activitati. Acum tot mai multe femeii incep sa lucreze, sa contribuie si ele la veniturile familiei. Insa, acest lucru a avut, in conceptia unora, o influenta negativa asupra familiei si a educatiei copiilor. Aceasta a provocat o emancipare a femeii atat in plan social cat si familial. Dorinta de egalitate cu barbatul modifica structura de autoritate si de roluri in cadrul familiei. Astfel incepe sa se dezvolte idea existentei familiilor bazate pe dialog si parteneriat si incheierea etapei in care familia era condusa prin autoritatea barbatului si doar a lui. Principala urmare a acestei emancipari a fost faptul ca tot mai multe femei fac o cariera iar acest lucru a dus la trecerea pe planul secund a preocuparilor pentru familie si pentru cresterea copiilor. Din aceasta cauza foarte multi au fost cei care s-au opus acestui nou mod de viata adoptat de tot mai multe femei.

Dezvoltarea societatii si emanciparea femeii a dus si la modificarea intelesului pe care familia il avea pana atunci. Incepand cu anii 1970 au inceput sa se extinda tot mai mult si alte alternative de viata, alternative la casatorie. Dintre aceste alternative putem aminti: celibatul, coabitarea consensuala, familiile fara copii sau chiar familiile monoparentale. Astfel, acum dispare acea conceptie potrivit careia familia sta la baza existentei si dezvoltarii societatilor. Acum, chiar si cele patru functii care pana acum erau atribuite familiei, sunt acum impartite intre aceasta si alte institutii sau sunt realizate si inafara familiei. In societatile moderne functia educationala si de transmitere a culturii este impartita intre familie si scoala, insa rolul celei de a doua institutie este tot mai mare. Functia de reproducere nu mai este realizata doar in cadrul familiei. Numarul copiilor care se nasc intr-un cuplu care nu este casatorit este tot mai mare, la fel fiind si numarul femeilor care apeleaza la diferite tehnici medicale de a ramane insarcinata. Nu in ultimul rand, functia sexuala nu mai este realizata doar de membri cuplului casatorit. Este bine cunoscut faptul ca in societatile moderne sexualitatea nu mai este un subiect tabu iar relatiile sexuale nu se mai desfasoara doar in cadrul unei familii.

Preview document

Diagnoza și soluționarea problemelor - argumentarea temei uniunea consensuală vs căsătoria - Pagina 1
Diagnoza și soluționarea problemelor - argumentarea temei uniunea consensuală vs căsătoria - Pagina 2
Diagnoza și soluționarea problemelor - argumentarea temei uniunea consensuală vs căsătoria - Pagina 3
Diagnoza și soluționarea problemelor - argumentarea temei uniunea consensuală vs căsătoria - Pagina 4
Diagnoza și soluționarea problemelor - argumentarea temei uniunea consensuală vs căsătoria - Pagina 5
Diagnoza și soluționarea problemelor - argumentarea temei uniunea consensuală vs căsătoria - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Diagnoza si Solutionarea Problemelor - Argumentarea Temei Uniunea Consensuala vs Casatoria.docx

Alții au mai descărcat și

Eseu - două concepte despre libertate

Sunt foarte multi factori in jurul nostru care ne influenteaza deciziile, de orice natura ar fi acestea. Societatea este fara indoiala in oarecare...

Generalități despre politică

Ceea ce este si mai grav este sfidarea opiniei publice prin prezentarea denaturata a realitatii. In acest domeniu descrierea realitatii este un...

Adevăr și Cunoaștere

Sfântul Apostol Pavel nu evita sa vorbeasca despre cunoastere. Dimpotriva, el cere aceasta lui Dumnezeu pentru neofitii sai ( cf. Efes. 1, 17 – 18;...

Ai nevoie de altceva?