Eseu - Doua Concepte despre Libertate

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Eseu - Doua Concepte despre Libertate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: V. Macoviciuc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Filosofie

Extras din document

Sunt foarte multi factori in jurul nostru care ne influenteaza deciziile, de orice natura ar fi acestea. Societatea este fara indoiala in oarecare masura “manipulata” de sistemul politic. Isaiah Berlin afirma ca “stiintele politice sunt strans corelate cu celelalte forme de reflectie filozofica”. Scriitorul si profesorul Douglas Cole sustinea ca “teoria politica este o ramura a filozofiei morale, ca ea incepe cu descoperirea sau transpunerea notiunilor morale in sfera relatiilor politice”, iar ca “discursurile si actiunile politice nu sunt inteligibile decat in contextul problemelor ce divizeaza oamenii preocupati de ele”. Astfel ca, informatia primita in mod involuntar este conceputa in asa fel incat sa se obtina efectul scontat, iar mijloacele prin care se urmareste realizarea obiectivului urmarit nu sunt intotdeauna in corelatie morala cu dreptul persoanei la libertatea de a gandi, de a lua o decizie personala neinfluentabila. Iata ca Berlin a pus punctul pe “i” privind aceasta idee, sustinand in lucrarea sa ca “Problema centrala a stiintelor politice este cea a supunerii si a costrangerii”.

Semnificatiile politice ale libertatii sunt divizate de catre Isaiah Berlin in doua tipuri de libertate : libertate negativa si libertate pozitiva.

Semnificatia “negativa” a libertatii este continuta in raspunsul la intrebarea: “Care este campul in interiorul caruia subiectul – o persoana sau un grup de persoane – este sau ar trebui sa fie lasat sa faca ceea ce este capabil sa faca sau sa fie fara interferenta altor persoane?”. Chiar asa, daca un individ va fi lasat sa faca ceea ce doreste, nu exista garantia ca alegerea sa pentru anumite activitati esti tocmai buna sau morala.Totusi, Berlin afirma ca daca oamenii nu sunt lasati sa traiasca asa cum vor ei, civilizatia nu poate progresa. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca se impune respectarea unei autoritati care sa aiba dreptul de a sanctiona, conform anumitor legi, pe acei indivizi care au trecut peste limita libertatii lor. Aceasta autoritate este statul. Totusi, pot exista discutii referitoare la actiunile statului si la limitele sale.

Unii dintre noi ar fi tentati sa creada ca suprematia statului de drept ar fi posibila în orice tip de societate. Nimic mai fals. Numai o societate liberala este compatibila cu un stat de drept. Restrângerea legislatiei doar la nivelul legilor formale nu face posibila functionarea statului de drept într-o societate centralizata, caci aceasta este nevoita permanent sa adapteze cadrul legislativ la multiplele situatii noi aparute în economie.

Mill a delimitat foarte bine sfera de întelegere a notiunii de libertate, în întelesul de libertate negativa. El încerca sa demonstreze ca nu putem vorbi despre libertate decât daca individul îsi urmareste binele propriu, prin metode si mijloace proprii, bineînteles atâta timp cât nu încearca sa lipseasca pe altii de binele lor sau sa-i împiedice sa-l dobândeasca. În limitele impuse de statul de drept, omenirea nu are decât de câstigat lasând pe fiecare sa traiasca asa cum crede el ca e mai bine decât silind pe fiecare sa traiasca asa cum li se pare celorlalti ca ar fi mai bine.

Fisiere in arhiva (1):

  • Eseu - Doua Concepte despre Libertate.doc

Alte informatii

Un eseu despre cartea lui Isaiah Berlin despre libertate.