Hegel - Filosofia Istoriei

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Hegel - Filosofia Istoriei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Filosofie

Extras din document

Hegel spunea ca filosofia este diamantul cel mai de pret al culturii si al dezvoltarii intelectuale. Daca vrei sa cunosti cultura unui popor te duci la filosofia acestuia.

Istoria filosofica pune in evidenta drumul parcurs de gandirea umana, informarea constiintei filosofice si a constiintei in general. Ne arata cum s-au format treptat conceptele cu caracter filosofic pentru ca este mai usor sa vezi cum se fac lucrurile incetul cu incetul decat daca le ei gata formate. Istoria filosofica ajuta la intelegerea si interpretarea literaturii.

Hegel a sumarizat foarte mult din sistemul sau filosofic in introducerea catre o serie de lecture ale istoriei lumii.El observa un proces inevitabil care are loc in istorie : chemarea constiintei, pe care el o numeste spirit.Acest cuvant opune mintea persoanei individuale si ceea ce am putea numi mintea epocii, ceea ce este un tot pe care lumea il gandeste si il valorifica, dezvoltat prin cultura ( arta, stiinta, moralitate, religie, filosofie ). Autointelegerea unui astfel de spirit este eliberatoare: in intelegerea noastra ca noi suntem liberi ( sau ca putem fi liberi ) de fapt ne elibereaza. Exact ca progresul unei singure fiinte umane de la copilarie la maturitate, asa crede Hegel ca toate culturile umane au progresat de la ceea ce el numeste Lume Orientala prin experientele grecesti si romane, la Lumea Crestina, referindu-se la Europa medievala si cea moderna.

Intreaga teorie a lui Hegel ignora factorii ce influenteaza in mod fundamental viata, punand la loc de pret spiritul, drept element distinct si esentialmente rupt de realitatea vie.

Acesta, spiritul, este ca un lant foarte lung in continua dezvoltare. Fie ca este vorba de o personalitate, de un filosof sau de o natie ce se distinge si-si marcheaza prezenta in epoca, procesul corespunde metaforic unei adaugari de zala la lant. Urmatoarea, indiferent de forma ori fondul ei, va face in principal acelasi lucru, anume isi va prinde propria zala. Lucrul cu adevarat important ce se produce este ca cea de-a doua a avansat, inaugurand totodata posibilitatea atasariii urmatoarei zale. Pe masura ce zalele se prind de lant, pe atat de mult ne apropiem de binele suprem si ducem la bun sfarsit misiunea divina. Este de la sine inteles ca este de neconceput ca lantului sa-i lipseasca vreo zala ce nu este la extremitati  alfel, el nu ar mai fi unul. Acest spirit este substanta completa a filosofiei, a religiei ori a moralei.

Viziunea lui Hegel cu privire la dezvoltarea lumii spre libertate, ratiune si intelegere a fost un concept incordat in secolul al XIX- lea in Europa.Astazi am putea sa ne intrebam daca, in ciuda unui curent apreciativ diversificat, lumea nu este in mod inevitabil indreptata catre omogenitate, si in cazul in care e asa, daca aceasta omogenitate va intrupa ideile pe care Hegel le-a expus?

Fisiere in arhiva (1):

  • Hegel - Filosofia Istoriei.doc