Informatie, Limbaj si Discurs Filosofic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Informatie, Limbaj si Discurs Filosofic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ciorna Alexandru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Filosofie

Extras din document

Ce filosofia?

“Filosofia” este termen din limba greaca si este rezultatul îmbinarii cuvintelor phileo care înseamna “a cauta”, “a iubi” si “Sophia” ce însemna iubire. Prin urmare, sensul etimologic al conceptului de “filosofie” este iubirea de întelepciune.

O lunga perioada de timp filosofia a definit prin orice efort al spiritului omenesc de a dobândii cunostinte noi si de a formula principii si cauzele ultime ale existentei. Rând pe rând ea a fost înteleasa ca o suma de învataturi, ca o stiinta sau ca o arta, ca stiinta adevarului sau ca o cunostere de sine a omului. Filosofia ocupa un loc distinct în viata spirituala a societatii, ea propunând demersuri metodologice, interpretari teoretice si standarde de evaluare care deschid perspective unor abordari totalizatoare a lumii si a conditiei umane.

Daca am dori deci sa explicam conceptul de filosofie corect si stiintific, ar trebui sa-i urmarim întreaga evolutie istorica, ceea ce ne-ar pune în fata dificultatii de a lua în considerare întregul context care a determinat aceste încercari de elaborare a conceptului de filosofie. Opiniile privind sensul si scopul filosofie, ca si cele privind întelegerea obiectelor si metodelor ei sunt întotdeauna legate de conceptia globala a autorilor sau curentelor de gândire respective.

În primul rând reprezentarile filosofice încearca sa discearna supozitiile care stau la baza unor conceptii de ansamblu asupra existentei naturale, sociale si umane.

În al doilea rând, din filosofie s-au desprins, foarte curnând de la constituirea sa, si o serie de teoretizari ale cunoasterii umane. Asa se face ca una din directiile importante ale investigatiei filosofice a reprezentat-o gnoseologia sau teoria cunosterii. Cele doua componente ale cunosterii principale ale reflexivitatii se împletesc si se întrepatrund în argumentare, sprijinindu-se reciproc acolo unde acest lucru este posibil.

În al treilea rând, ca process de comunicare intelectuala, filosofia cuprinde si o reflectie metodica asupra experientelor umane. Din acest punct de vedere ea propune un ansamblu de criterii appreciative si judecati de valoare fata de reprezentarile omului asupra lumii.

Ce este informatia?

Informatia reprezinta o notiune centrala a teoriei comunicatiilor si a ciberneticii referitoare la structura unui mesaj si la eficacitatea sau la semnificatia unui semnal.

Informati filosofica este folosita în caracterizarea oridinii si a organizarii specifice în studiul procesului de reflectare, în termodinamica si evolutionism. Se poata vorbii de o stiinta care se ocupa de metodele naturale sau articiale de prelucrare.

Ce este limbajul?

Limbajul este un sistem de semne care mijloceste fixarea, prelucrarea si comunicarea informatiilor despre lumea exterioara, precum si exprimarea starilor psihice. Limbajul mai poate fi considerat si un fenomen psihic, specific oamenilor, ce se formeaza în copilarie, pe baza perceperii auditive si rostirii sunetelor articulate ca mijloc de comunicare a gândurilor si a starilor lor afective.

Textele filosofice se remarca printr-un limbaj specific ce cuprinde termeni si concepte de maxima generalitate. Mai mult, unii filosofi ajung sa foloseasca cuvinte create de ei, iar în alte cazuri, scoli de gândire filosofica recurg la o terminologie proprie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Informatie, Limbaj si Discurs Filosofic.doc