Politici sociale - Analiza unei probleme sociale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Politici sociale - Analiza unei probleme sociale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: p ana maria

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Filosofie

Extras din document

1. Natura problemei

Violența domestică sau violența în familie reprezintă, așa cum este definită în legea 217 / 2003 pentru combaterea violenței în familie republicată în anul 2014 , orice acțiune sau inacțiune intenționată, cu excepția acțiunilor de autoapărare , manifestată fizică sau verbal, săvârșită de către un membru al familiei împotriva altui membru al aceleiași familii, care provoaca sau poate cauza un prejudiciu sau suferințe fizice , psihice , sexuale, emoționale ori psihologice , inclusiv amenințarea cu asemenea acte , constrângerea sau privarea arbitrară de libertate.

Violența în cadrul familiei nu include numai violență fizică (omor , vătămare , lovire )ci și cea sexuală ( violul marital), psihologică ( șantaj , denigrare , umilire , izgonire , abandon , izolare) și cea economică ( privare de mijloace și bunuri vitale)

FRA - Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene a dat publicității în martie 2014 rezultatele celui mai cuprinzător studiu din lume.Dacă în medie în Europa 55% dintre femei au trăit o formă de hărțuire sexuală, în România doar 11% dintre respondente au recunoscut că au suferit hărțuire sexuală. În ce privește hărțuirea (stalking) adesea asociată de separarea de partener, media la nivel european este 18%, în timp ce în România 8% dintre respondente au afirmat că ar fi fost supuse la acest tratament. Rezultatele studiului arată că tocmai această încredere lipsește femeilor din România. 77% dintre femeile din România cred ca violența împotriva femeilor este răspândită și foarte răspândită. 28% dintre femei cunosc victime ale violenței în cercul de rude și prieteni. Cu toate acestea, doar 47% dintre femei știu de existența unei legi care protejează femeile împotriva violenței domestice in România. 74% dintre femei nu cunoșteau niciun serviciu de suport specializat. Doar 17% dintre respondente au afirmat că au apelat la poliție în urma celui mai sever incident de violență suferit vreodată și doar 1% la serviciile sociale, în timp ce media de adresare către poliție si servicii de suport la nivel european este de 33%.

Studii mai recente din anul 2016 arată cum este împărțită țara noastra pe județe la capitolul violență

Grupurile vulnerabile - violența de gen este manifestarea cea mai brutală a inegalității existente la nivelul țării noastre. Victimele acestui fenomen sunt femeile pentru simplul fapt că agresorii lor nu le recunosc drepturile minime de libertate, respect și capacitate de decizie.

În cadrul conferinței celei de a IV - a a Conferinței Mondiale a Femeilor din 1995,ONU a recuoscut că violența asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalității , a dezvoltării și a păcii și că încalcă și aduce atingere drepturilor omului și libertăților fundamentale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politici sociale - Analiza unei probleme sociale.docx