Problema libertății - Thomas Nagel

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1262
Mărime: 28.66KB (arhivat)
Publicat de: Larisa N.
Puncte necesare: 7

Extras din referat

INTRODUCERE

Thomas Nagel este un filosof american, ale cărui principale domenii de interes filosofic sunt filosofia juridică, filosofia politică și etica.

În acest text, scris de Thomas Nagel, se pune problema voinței libere, dacă libertatea este, sau nu este constrânsă de determinism.

Libertatea este un concept filosofic, a cărui semnificație ar putea fi rezumată prin sintagma „lipsa constrângerilor”.

Determinismul afirmă că toate evenimentele viitoare au fost deja predeterminate de anumiți factori anteriori și vor avea loc în mod obligatoriu, iar voința liberă devine o iluzie.

SCOPUL AUTORULUI

În textul dat autorul pune la îndoială veridicitatea practică a conceptului de determinism, ridicând problemele morale și implicațiile psihologice care vin odată cu acceptarea faptului că alegerile noastre sunt decise dinainte de factori dinafară controlului nostru.

IDEILE PREZENTATE IN TEXT

În prima faza ne este prezentată dilema deciziei prin alegoria tortului și a piersicii, că mai apoi să ridice problema gândirii retrospective „ce-ar fi fost dacă”.

Sunt prezentate bazele filosofiei determinste în care se poate rezolva această disonanță cognitivă.

Cu toate acestea sunt prezentate și implicațiile de natură morală care vin odată cu acceptarea ideii determinismului.

IMPORTANȚA TEXTULUI

Textul descrie o manieră de a gândi propriile alegeri, anume determinismul, care deși atrăgătoare la prima vedere, datorită eliberării de vinovăție, aduce și implicații negative din punct de vedere a libertății noastre că oameni și a capacității noastre de a lua decizii de care să fim responsabili.

Textul este important deoarece prezintă problematica libertății noastre de decizie și dacă a face o alegere înseamnă a fi liber.

Preview document

Problema libertății - Thomas Nagel - Pagina 1
Problema libertății - Thomas Nagel - Pagina 2
Problema libertății - Thomas Nagel - Pagina 3
Problema libertății - Thomas Nagel - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Problema libertatii - Thomas Nagel.docx

Alții au mai descărcat și

Eseu - două concepte despre libertate

Sunt foarte multi factori in jurul nostru care ne influenteaza deciziile, de orice natura ar fi acestea. Societatea este fara indoiala in oarecare...

Generalități despre politică

Ceea ce este si mai grav este sfidarea opiniei publice prin prezentarea denaturata a realitatii. In acest domeniu descrierea realitatii este un...

Adevăr și Cunoaștere

Sfântul Apostol Pavel nu evita sa vorbeasca despre cunoastere. Dimpotriva, el cere aceasta lui Dumnezeu pentru neofitii sai ( cf. Efes. 1, 17 – 18;...

Te-ar putea interesa și

Problema libertății, Thomas Nagel - analiză pe text - Filosof

Înainte de a citi și comenta pe marginea textului lui Nagel în care tratează problema libertății, mi-am propus să clarific (fără nicio altă...

Ai nevoie de altceva?