Spațiul mioritic

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2940
Mărime: 12.67KB (arhivat)
Publicat de: Roza Toth
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marga Andrei

Extras din referat

Hegel afirma ca “omul este sub spirit” si se poate spune mai simplu si mai putin riscant ca este sub suflarea unei comunitati,a unei limbi,a unei culturi si pana la urma a ratiunii sale de om.

Se spune ca definitia omului trebuie sa tina seama de trupul si sufletul acestuia,caci,in definitiv, omul nu este trup de o parte si suflet de alta parte,ci unitate nedespartita de trup si suflet.Definitii ale omului au fost formulate in psihologie,sociologie,filosofie,literatura etc. ,bazandu-se pe componentele materiale si spirituale.

Adeseori,fiind intrebati “de unde esti?”,ne referim,in general,la locul si spatiul unde traim ,unde ne desfasuram activitatile.Analizand in profunzime aceasta intrebare se pot observa insa si unele conotatii mult mai adanci,care fac referire la apartenenta noastra la un orizont cultural,la un spatiu care se gaseste in interiorul nostru,care ne defineste ca oameni si ne individualizeaza,spatiu numit de Lucian Blaga “spatiu matrice”.

In opera sa “Spatiul mioritic” din “Trilogia culturii”,Blaga nu se arata a fi preocupat problemele sociale si politice,ci incearca sa ajunga la cel mai profund strat,adica cel cultural.In acest sens,autorul apeleaza la profunzimea interioara a subconstientului,dorind,in final sa descopere arhetipurile culturale.

Textul blagian porneste de la muzica,de la “cea mai abstracta arta”,dupa cum o numeste Schopenhauer,autorul roman dorind sa sublinieze faptul ca o experienta culturala ne pune in fata unui orizont al inconstientului.

Orizontul inconstientului este de o importanta deosebita,intrucat poate dobandi “un rol determinant pentru structura stilistica a unei culturi sau a unei spiritualitati,fie individuale,fie colective.” Acest orizont spatial al inconstientului este numit “spatiu matrice” sau spatiu al originii,unde se traieste autentic.

Popoarele se diferentiaza prin limba,traditie,istorie etc. dar mai ales prin apartenenta la propria matrice stilistica,ce nu trebuie confundata cu peisajul.In definitiv,acest “sentiment al

spatiului” joaca un rol primordial in faurirea unei culturi.

“Spatiul matrice” specific romanilor este numit de catre Lucian Blaga “spatiu mioritic”,spatiu pe care il regasim in versurile doinelor,ale baladelor si cu care,sufletul nostru se simte solidar.”Spatiul mioritic” ne defineste pe noi ca romani,ne defineste modul nostru de a fi si de a trai,defineste bataile inimii romanesti,defineste practic modul nostru de a simti romaneste.

Stiinta etnopsihologiei are ca obiect descrierea si explicarea conditiilor care intretin in mod permanent,intre membrii unui grup social,constiinta comunitatii lor de origine ,de limba si de destin.

Etnopsihologii fac adesea apel la psihologie pentru a lamuri definitia costiintei de comunitate,care constituie,in stiinta lor o problema fundamentala.

Sufletul omului incepe sa existe din momentul ce intra in corespondenta cu mediul sau de viata,dobandindu-si constiinta de sine nu de la inceput,ci dupa ce a avut constiinta de viata din jurul sau si,mai ales,dupa ce a avut constiinta de sufletele similare lui.Sau,spus altfel,omul a cunoscut pe semenii lui,pe alter,inainte de a se cunoaste pe sine,pe propriul ego.

De exemplu,copilul invata sa devina om imitand pe cei din jurul sau,caci imitatia este prima scoala a cresterii.Inainte de a infaptui ceva la initiativa proprie,omul se conformeaza la tipul manifestarilor sufletesti din jurul sau.

Intre toate sufletele care traiesc in acelasi mediu social se formeaza astfel o comunitate de simtiri si de deprinderi,asa ca intreg grupul social,cu toate ca este compus din mai multi indivizi ,apare ca un singur suflet,care se manifesta uniform.Astfel,de la portul imbracamintii si pana la reactiile sufletesti cele mai intime,de la vorbele si faptele manifestate la lumina zilei,precum si cele manfestate pe ascuns,in intimitate,peste tot se constata intre membrii grupului acelasi tipar sufletesc.Aceasta comunitate de suflete este numita etnic.

Dar care este specificul sufletesc al romanului,prin ce se caracterizeaza “spatiul mioritic” de care se simte strans legat din punct de vedere afectiv?

Lucian Blaga defineste “spatiul mioritic” ca fiind ondulat,compus din vai si dealuri,pe care,sufletul trebuie sa le treaca,sa le parcurga,”in ritm repetat,monoton si fara sfarsit” .

O definitie simplista este data de multe ori:romanul este bun,este viteaz,este rabdator,este generos,s-a nascut poet etc..Buni,generosi,rabdatori sau viteji sunt si alti oameni care apartin altor culturi.Si totusi ce il individualizeaza pe roman? Raspunsul este cat se poate de simplu:”spatiul mioritic”,care tine de inconstient,inconstient care,in viziunea lui Blaga,”nu tradeaza”.

Preview document

Spațiul mioritic - Pagina 1
Spațiul mioritic - Pagina 2
Spațiul mioritic - Pagina 3
Spațiul mioritic - Pagina 4
Spațiul mioritic - Pagina 5
Spațiul mioritic - Pagina 6
Spațiul mioritic - Pagina 7
Spațiul mioritic - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Spatiul Mioritic.doc

Te-ar putea interesa și

Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga

INTRODUCERE Lucian Blaga, cel pe care Traian Pop îl califică astfel: ”Între piscurile gândirii filosofiei europene, concepţia lui Lucian Blaga are...

Literatura Postbelică

Argument ,, O povestire e o fibra din durerea trecerii noastre. Când e vesela, lumineaza tâmpla, trista, izbeste-n osul fruntii. O povestire...

Studiu de restructurare privatizare la SC Miorița SA

Prezenta lucrare se intituleaza “STUDIU DE RESTRUCTURARE-PRIVATIZARE LA S.C. MIORITA S.A. BUCURESTI” si a fost realizata pe baza studierii...

Mitologie și Obiceiuri

Mitologie. 1. Totalitatea miturilor unei arii etnice sau sociale, constituită într-un sistem epic mai mult sau mai puţin unitar, în cadrul căruia...

Personaje Fabuloase în Creația Poetică a lui Eminescu

Eminescu §1. Imaginea Dochiei în lirica eminesciană Mitul ancestral al întemeierii Statului dac ne duce în perioada matriarhală şi este legat de...

Lucian Blaga - Orizont și Stil

Lucian Blaga reprezinta, alaturi de Tudor Arghezi, cea mai complexa personalitate poetica a literaturii interbelice. De asemenea este un caz unic...

Lucian Blaga - Spațiul Mioritic

Prin cultură, existenţa se îmbogăţeşte cu cea mai profundă variantă a sa. Cultura este semnul vizibil, expresia, figura, trupul acestei variante....

Comentariu la poezia Paradis în destrămare

,,In acest suflet de poet e atata dinamism si in acest creier de ganditor atata concentrare,incat versul sau sparge catusele dogmei traditionale...

Ai nevoie de altceva?