Specificul Cunoasterii Filozofice

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Specificul Cunoasterii Filozofice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Filosofie

Cuprins

1. Filozofia si stiinta
2. Metodele folosite
3. Formularea si verificarea diferita a enunturilor
4. Filozofie si religie
5. Filozofie si arta
6. Gnoseologia
7. Problematica teoriei cunoasterii
8. Problema obiectului cunoasterii
9.Problema subiectului cunoasterii
10.Problema relatiilor cognitive obiect-subiect

Extras din document

Alaturi de alte stiinte filozofia reprezinta o parte a efortului uman de cunoastere si intelegere al lumii .

Filozofia si stiinta

Cautarile filozofice se indreapta spre elaborarea unor notiuni , idei , principii pe baza carora sa poata fi cunoscuta , explicata si inteleasa lumea in unitatea si diversitatea ei .

Deosebirea dintre filozofie si stiinta priveste in ultima instanta specificul lor ca modalitati distincte de cunoastere sub raportul ariei de cuprindere , a profunzimii si formalitatii . Modalitatea filozofica de cunoastere este ireductibila la cea stiintifica din mai multe puncte de vedere :

Gradul diferit de generalitate

Filozofia se diferntiaza de stiinte prin universalitatea obiectului sau adica in timp ce stiintele au obiecte mai restranse filozofia are ca obiect intreaga realitate , lumea in ansamblul ei .

Spre deosebire de stiinta care ne da cunostintele fragmentar referitoare doar la anumite domenii ale realitatii , filozofia este totalizatoare , obiectul ei de cercetare fiind totalitatea.

Imaginea pe care o ofera filozofia asupra lumii se constituie nu prin insemnarea datelor stiintei ci prin generalizarea lor .

Spre deosebire de stiinta al carei obiect este universul observabil si detectabil , finit filozofia se straduiaste sa inteleaga universul infinit in spatiu si etern in timp .

Modul diferit de raportare la statutul esential al omului

Filozofia se distinge de stiinta si printr-un alt sistem de referinta realizand o raportatre a problematiicii la statutul omului , descifrand consecintele pe care ea le are asupra conditiei umane .

Alaturi de o suma de cunostinte care urmaresc sa ne dea o imagine generala despre lume filozofia este totodata valorizare si ierarhizare de forme esentiale de existenta .

Ierarhizarea este facuta pentru a desemna locul si importanta omului in lumea aceasta fiind ca omul este numai inteligenta inregistratoare a realitatii din care face parte , ci este si afectivitate care reactioneaza emotional si valoric in fata datelor furnizate de inteligenta .

Daca stiinta este numai cunoastere scopul ei fiind certitudinea in sine in mod obiectiv , filozofia nu este numai cunoastere ci este in plus luarea de atitudine in conformitate cu o anumita tabla de valori fondata de ea insasi aupra realitatii cunoscute .

Scopul filozofiei nu este numai cunoasterea veridica a lumii in sine ci este cunoasterea lumii pentru om , cautand sa cunoasca lumea in intregul ei dar si sa stabileasca sensul vietii omului .

Deci filozofia imbina intr-un tot armonios un sistem de cunostinte pentru univers ca totalitate cu o conceptie generale despre sensul existentei umane .

Metodele diferite folosite

Constituirea filozofiei ca sistem teoretic se face potrivit unor reguli metodologice proprii cunoasterii filozofice .

Din acest unghi specificul cunoasterii filozofice consta in caracterul reflexiv exprimat prin meditatia filozofica . Meditatia filozofica este un fel de cunoastere a spiritului , ea punand sub semnul intrebarii cunostintele pe care le poseda cu privire la om si lume .

A medita inseamna a reflecta asupra conditiei umane , a o pune sub semnul intrebarii .

In meditatia filozofica primordial este semnificatia ce o au pentru om obiectele , fenomenele , procesele lumii reale .

Formularea si verificarea diferita a enunturilor

Incercand sa dea tablou lumii in esentialitatea ei si sa surprinda determinatiile ei generale , filozofia spre deosebire de stiinta opereaza cu notiuni ca :

- Materie

- Miscare

- Spatiu

- Timp

- Cauza

- Efect etc.

Filozofia opereaza si ea cu adevaruri dar aceste nu sunt impuse in mod categoriu omului ca cele ale stiintei .

Din aceasta cauza filozofia nu este un sistem conceptual unanim acceptat ci se manifesta intr-o diversitate de curente care exprima luari de pozitie in functie de complexitatea de factori .

Filozofie si religie

Alaturi de o seama de cunostinte filozofia ofera o anumita conceptie despre lume si viata , o perspectiva despre rostul existentei umane . Aici ea se intalneste cu religia care si ea ofera o conceptie despre lume , religia pretinde si ea ca raspunde aspiratiilor omului spre infinit si totalitate .

Sperantele oamenilor , aspiratiile , idealurile , de viata si-au gasit intotdeauna expresia in abstractiile inalte si frumoase ale religiei si filozifiei .

Prin ele omul a cautat intotdeauna o explicatie aspura viietii di lumii .

Fisiere in arhiva (1):

  • Specificul Cunoasterii Filozofice.doc