Administrarea activității instituțiilor bancare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3406
Mărime: 17.96KB (arhivat)
Publicat de: Faust Ivan
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriel Bobeica
Proiectul a fost prezentat in cadrul seminarului de Institutii de credit (Facultatea CIG ASE)

Extras din referat

Prezenta lucrare trateaza un subiect bine cunoscut in activitatea institutiilor de credit, fiind vorba despre principalele riscuri bancare si gestiunea acestora, in special a riscului de creditare. Astfel, in prima parte a lucrarii vom incerca sa definim notiunea de risc bancar, apoi se va face referire la principalele tipuri de riscuri ce pot aparea in activitatea institutiilor bancare. In partea a treia a proiectului se va aprofunda conceptul de risc de credit si se va vorbi depre modurile prin care institutiile financiar-bancare incearca sa gestioneze acest tip de risc si, in acelasi timp, sa minimalizeze pe cat posibil efectele si consecintele acestuia.

Aceasta tema a fost larg dezbatuta in cartile de specialitate ale unor autori bine cunoscuti in acest domeniu.

I. Notiunea de risc bancar

In literatura de specialitate exista numeroase abordari ale conceptului de risc bancar. In literatura economica riscul este definit ca fiind probabilitatea ca rentabilitatea reala viitoare sa fie mai mica decat rentabilitatea asteptata .

Riscul este definit ca reprezentand fluctuatiile sau abaterile standard a fluxurilor nete de trezorerie a unei organizatii sau, daca compania este una foarte mare, o unitate a ei.

In Dictionary of Banking Terms riscul bancar este prezentat ca incertitudinea ca un activ bancar sa inregistreze o rata asteptata de profitabilitate sau sa produca o pierdere.

Riscul bancar reprezinta elementul de incertitudine ce poate afecta activitatea unei institutii de credit sau derularea unei operatiuni economico-financiare apartinand acesteia.

In cartea „Le control de gestion bancaire et financiere”, Michael Rouch si Gerard Naullen definesc riscul ca fiind un angajament ce poarta o anumita incertitudine, cu o probabilitatea de castig sau pierdere.

Notiunea de risc bancar cuprinde atat categoriile de riscuri specifice activitatilor financiar-bancare, cat si riscurile care afceteaza activitatile organizatiilor, indiferent de domeniul de activitate al acestora. Institutiile de credit, asemenea oricaror organizatii, se pot confrunta cu numeroase riscuri, ce pot si sau nu controlate sau estimate, dar care afecteaza mai mult sau mai putin situatia financiara si profiturile viitoare ale acestora.

Unii economisti considera ca la baza acestor probleme cu care se confrunta bancile se afla factori macroeconomici. Astfel, riscul bancar este asociat riscurilor economice deoarece, prin natura activitatilor pe care le desfasoara, bancile sunt afectate in mod direct de modificarile conditiilor economico-financiare ale tarii unde isi desfasoara activitatea sau de cele de la nivel mondial. Acesti autori accentueaza importanta riscului bancar deoarece reprezinta principala problema cu care se confrunta oraganizatiile bancare.

In schimb, alti autori sunt de parere ca riscurile depind de variatiile nivelului veniturilor prevazute a se obtine si ale nivelului cheltuielilor acoperite din acestea.

Printre cei mai importanti factori ce afecteaza activitatea bancilor se numara inflatia, politica monetara, schimbarile la nivelul produsului intern brut. Conditiile de aparitie a riscurilor sunt determinate si de modificarile legate de organizarea respectivei institutii bancare si de adoptarea unor decizii financiare.

Zonele de risc se situeaza atat la depozite atrse de banca, credite, instrumente si tehnici bancare, cat si la relatiile bancii pe piata de capital.

Cea mai frecventa cauza in ceea ce priveste pierderile si insolvabilitatea institutiilor bancare este dificultatea lor de a face fata unor evenimente ce se pot produce, dar care nu au putut fi previzionate.

Producerea riscurilor bancare poate avea ca rezultat diminuarea profiturilor si a veniturilor bancii, sau, in ultima instanta, iesirea din afaceri a bancii. Acesta din urma se poate realiza fie prin falimentul institutiei banacre, fie prin preluarea acesteia de catre o banca mult mai puternica.

Preview document

Administrarea activității instituțiilor bancare - Pagina 1
Administrarea activității instituțiilor bancare - Pagina 2
Administrarea activității instituțiilor bancare - Pagina 3
Administrarea activității instituțiilor bancare - Pagina 4
Administrarea activității instituțiilor bancare - Pagina 5
Administrarea activității instituțiilor bancare - Pagina 6
Administrarea activității instituțiilor bancare - Pagina 7
Administrarea activității instituțiilor bancare - Pagina 8
Administrarea activității instituțiilor bancare - Pagina 9
Administrarea activității instituțiilor bancare - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Administrarea Activitatii Institutiilor Bancare.doc

Te-ar putea interesa și

Lichiditatea Institutilor de Credit

Argument Datorita rolului crucial pe care bancile il detin in cadrul sectorului financiar, aceasta lucrare se concentreaza in mod specific asupra...

Managementul Riscului de Credit Bancar

INTRODUCERE În contextul aderării României la Uniunea Europeana, restructurarea sistemului bancar este unul din elementele esenţiale ale...

Drept Bancar - Republica Moldova

Sistemul bancar al Republicii Moldova. 1.1. Identificaţi persoanele cărora Banca Naţională a Moldovei le poate deschide conturi sau acorda...

Managementul Riscului de Credit în Perspectiva Acordului Basel

Introducere În ultimii ani, mai multe organizaţii bancare au investit mulţi bani în modelarea riscului de creditare apărut din operaţiuni...

Relația Banca Centrală - bănci comerciale în contextul economiei de piață

CAPITOLUL 1 BANCA CENTRALĂ ISTORIC, EVOLUŢIE, ORGANIZARE 1.1 Apariţia şi evoluţia băncilor centrale 1.1.1 Repere istorice în crearea primelor...

Finanțarea Imobiliară Rezidențială din Japonia

Caracterizarea pieţei imobiliare rezidenţiale Piaţa imobiliară în Japonia s-a redresat ca urmare a creşterii economice şi a dobânzilor scăzute....

Managementul guvernării corporative - Banca Transilvania

INTRODUCERE În româneşte, termenul de “guvernanţă” este sinonim cu termenul de “administrare/procese de administrare”. De asemenea, în vocabularul...

Proiect de practică - Piraeus Bank România

1. AGENTUL ECONOMIC 1.1 OBIECTUL DE ACTIVITATE Cuprinde efectuarea in nume propriu si in cel al clientilor de operatiuni financiar bancare in...

Ai nevoie de altceva?