Analiza comparativă pe cazul României și al Ungariei privind gradul de îndeplinire a criteriilor de convergență

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1465
Mărime: 614.87KB (arhivat)
Publicat de: Aurel Chelaru
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Toderascu

Extras din referat

Uniunea Europeana este o uniune economica si politica, dezvoltata in Europa, ce este compusa in momentul actual din 28 de state.

Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) si din Comunitatea Economica Europeana (CEE).

Calitatea de stat membru al UE nu se poate obtine de pe o zi pe alta, ci presupune parcurgerea mai multor pasi complexi. Odata indeplinite conditiile de aderare, tarile candidate trebuie sa aplice legislatia europeana in toate domeniile.

Orice tara care indeplineste Conditiile de Aderare la UE isi poate depune candidatura. Cunoscute sub denumirea de „Conditii de la Copenhaga”. Aceste conditii au fost stabilite in 1993 la Consiliul European si includ existenta economiei de piata a unei democratii stabile, a statului de drept, precum si acceptarea legislatiei Uniunii Europene, inclusiv a celei referitoare la moneda euro.

Conditiile de Aderare la UE:

- Stabilitatea instituțiilor ce garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și protecția minorităților.

- Existența unei economii de piață funcționale și capacitatea de a face față presiunii concurențiale și forțelor pieței din Uniunea Europeană.

- Capacitatea de asumare a obligațiilor de stat membru, inclusiv cele privind aderarea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare.

Acordul European instituind o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a fost semnat de către România la data de 1 februarie 1993. Acest acord care crea o zonă de liber schimb între România si statele membre recunoștea obiectivul României de a deveni membru al Uniunii Europene si prevedea asistență financiară și tehnică din partea Uniunii Europene.

Obiectivele Acordului European:

- Crearea cadrului instituțional necesar pentru stabilirea unui puternic dialog politic.

- Sprijinirea eforturilor pe care le depune România pentru a deveni o economie de piață funcțională și pentru întărirea democrației.

- Crearea condițiilor pentru libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor.

- Crearea cadrului și condițiilor necesare pentru dezvoltarea cooperării economice, sociale, financiare și culturale dintre cele două părți.

Potrivit inregistrarilor, in Uniunea Europeana fac parte 28 de state ( Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, germania, grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Ceha, Romania , Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria) dintre care doar 19 au intrat in zona euro (Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos).

Pentru a putea adera la zona euro, statele membre ale UE trebuie să îndeplinească așa-numitele „criterii de convergență”. Acestea sunt condiții economice și juridice convenite prin Tratatul de la Maastricht în 1992, fiind cunoscute și drept „criteriile de la Maastricht”.

Decizia finală privind aderarea unei țări a UE la zona euro este luată de Consiliul UE, pe baza unei propuneri din partea Comisiei și după consultarea Parlamentului European.Toate statele membre ale UE s-au angajat să introducă moneda euro, cu excepția Danemarcei și a Regatului Unit, care au în tratatele UE așa-numitele „clauze de neparticipare”, care le scutesc de adoptarea monedei euro. Totuși, aceste 2 țări pot solicita să adere la zona euro dacă decid astfel.

Preview document

Analiza comparativă pe cazul României și al Ungariei privind gradul de îndeplinire a criteriilor de convergență - Pagina 1
Analiza comparativă pe cazul României și al Ungariei privind gradul de îndeplinire a criteriilor de convergență - Pagina 2
Analiza comparativă pe cazul României și al Ungariei privind gradul de îndeplinire a criteriilor de convergență - Pagina 3
Analiza comparativă pe cazul României și al Ungariei privind gradul de îndeplinire a criteriilor de convergență - Pagina 4
Analiza comparativă pe cazul României și al Ungariei privind gradul de îndeplinire a criteriilor de convergență - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Analiza comparativa pe cazul Romaniei si al Ungariei privind gradul de indeplinire a criteriilor de convergenta.docx

Te-ar putea interesa și

Autonomia și independența băncilor centrale

CRESTEREA INDEPENDENTEI BANCII CENTRALE – OBIECTIV FUNDAMENTAL 1. AUTONOMIA SI INDEPENDENTA BANCILOR CENTRALE Conceptul de independenta a bancii...

Independența băncilor centrale

Aspecte teoretice ale Independentei Bancilor Centrale(IBC) 1..1. CRESTEREA INDEPENDENTEI BANCII CENTRALE – OBIECTIV FUNDAMENTAL Noile tari membre...

Autonomia Băncilor Centrale și Rolul sau în Creșterea Eficienței Politicii Monetare

Cap.1 Autonomia şi independenţa băncilor centrale 1.1 Conceptul de independenţă a băncii centrale Independeţa băncii centrale se poate defini ca...

Ai nevoie de altceva?