Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7190
Mărime: 135.96KB (arhivat)
Publicat de: Antonie Dumitriu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Zugravu Bogdan

Cuprins

  1. Cap I Cheltuielile publice – componentă fundamentală a finanțelor publice 3
  2. 1.1.Concepte privind cheltuielile publice 3
  3. 1.2Clasificarea cheltuielilor publice 5
  4. 1.3Metode de dimensionare a cheltuielilor publice 7
  5. Cap II Raționalizarea opțiunilor bugetare 11
  6. 2.1 Etapele metodei RCB 11
  7. 2.2 Eficacitatea cheltuielilor statului și terorema lui Hicks-Kaldor 14
  8. 2.3 Procesele și metodele deciziei bugetare 17
  9. 2.4 Evaluarea cheltuielilor și fundamentarea deciziilor prin Bugetul programelor sau obiectivelor 18
  10. 2.5 Aplicarea metodei RCB în dimensionarea cheltuielilor din domeniul militar 19
  11. Concluzii 22
  12. Bibliografie 23

Extras din referat

Cap I Cheltuielile publice – componentă fundamentală a finanțelor publice

1.1.Concepte privind cheltuielile publice

Noțiunea de cheltuială publică s-a conturat pe fundalul apariției și evoluției consumului de resurse, cu deosebire, în formă bănească, pentru satisfacerea de nevoi publice, fiind utilizată cu cele mai multe accepțiuni, atât în teorie, cât și în practică, dintre care se invocă, cel mai adesea, sensul juridic și cel economic.

În sens juridic, mai larg, cheltuiala public semnifică o plată a unei sume de bani din fonduri publice, legată de crearea și funcționarea entităților publice și în general, de înfăptuirea activităților cu character public, inclusive a celor derulate prin intreprinderile cu capital de stat.

În sens economic, însă, cheltuiala public desemnează relații și procese economice de repartiție a produsului intern brut, concretizate în alocarea și utlizarea resurselor bănești, pentru realizarea de obiective/acțiuni considerate de interes public, fie la nivel național, fie la cel al colectivității locale,inclusive al entitățiilor publice operative. Așadar, sub aspect economic, conceptul de cheltuială public exprimă o anumită categorie de procese și relații financiare, care se manifestă între autoritățiile publice, pe de o parte, și persoanele fizice sau juridice, pe de altă parte, cu prilejul alocării și utilizării resurselor bănești, pentru înfăptuirea obiectivelor/ actiunilor de interes comun.

Corespunător concepțiilor denumite clasice, cheltuiala publică reprezintă o consumațiune de valori cu character definitive și nerecuperabil. Ea afectează în sens negative măromea produsului național și duce la o diminuarea a avuției naționale, având un impact nefavorabil asupra reproducerii capitalului și prosperității națiunii. Această interpretare se înscri în viziunea clasică asupra activității considerate neproductive a statului, care este privit doar ca un consummator de resurse. În mod firesc , cheltuielile bugetare aferente acestor obiective/ actiuni se cereau a fi reduse la strictul necear funcționării unui stat minimal, pentru ca, astfel, efectul negative antrenat de ele sa devină cât mai redus.

Prin comparație, în concepția modern, cheltuiala publică este interpretată din perspective reconsiderării rolului atribuit statului, admințându-se și o altă ipostază a acestuia, decât cea de simplu consummator de resurse pentru indeplinirea sarcinilor tradiționale. Prevalează acum idea că prin rolul ce-i revine, mai ales ca stat al bunăstării, acesta realizează o redistribuire a produsului creat cu efecte diferențiate asupra consumului, si prin urmare, cheltuielile publice nu mai reprezintă doar consumuri definitive, ci si procese de realocare a resurselor, în scopul folosirii lor mai raționale, pe ansamblu, asigurandu-se și premise necesare recuperării, fie și parțiale, a acestora, în contextual dezvoltării economiei.

În interpretarea modernă, cheltuielile publice sunt recunoscute doar parțial ca expresie a unor procese de consum final, cealaltă parte a lor având, fie un character recuperabil, fie unul de realocări de resurse, ele generând pe ansamblu, în mod direct sau indirect, efecte positive asupra dezvoltării societății.

Abordarea diferențiată prin prisma efectelor antrenate de cheltuielile publice, permite aprecierea mai nuanțată a eficienței lor și și fundamantarea deciziilor prin utilizarea de criteria și modele de optimizare adecvate. În acest context, limitarea unor categorii de cheltuileli, ca cele de tipul transferurilor, cu acordarea de subvenții etc., se consider a avea o influență pozitivă, favorabil creșterii eficienței activităților finanțate și dezvoltării durabile.

Prin urmare considerate global, cheltuielile publice se manifestă, atât în sfera activităților nemateriale, cât și în cea a activităților material. Ele se concretizează prin finanțarea de actiuni/ obiective de interes public care au unn conținut preponderant social-cultural și de servicii generale, inclusive de aparare națională, dar pot avea și unul economic. Prin efecutarea lor , se creează condițiile necesare funcționării organelor și instituțiilor de stat, care principial,desfășoară activități nemateriale, sau realizării unor procese economice, de producer/ comercializare de bunuri și servicii, ce se reflect în produsul național.

În raport cu modul de finanțare a obiectivelor/ acțiunilor de interes public, pe care le înglobează, sistemul cheltuielilor publice poate fi conceput prin prisma următoarelor componente majore;

Cheltuielile bugetare sunt acelea înscrise în bugetele publice și finanțate din fonduri bănești administrate de către autoritățile publice. La rândul lor cheltuielile bugetare, care reprezintă principalul subsistem al cheltuielilor publice, se structurează în funcție de componetele sistemului bugetar public și de autoritățile publice la nivelul cărora se administrează resursele destinate finanțării acestora.

Cheltuielile extrabugetare sunt acelea care se efectuează din resurse obținute și utilizate direct de către instituții publice, în cadrul propriei activități, fără a mai fi vehiculate prin fonduri bugetare, ele nemaifiind reflectate în bugetele autoritățiilor statale.

Cheltuielile speciale vizează realizarea anumitor obiective și acțiuni de interes public și sunt finanțate din resursele publice ce se constituie în fonduri speciale, disticte, administrate direct de către anumite ministere sau alte organe de stat.

Cheltuielile întreprinderilor sau instituțiilor financiar-bancare cu capital de stat fac parte, de asemenea, din sistemul cheltuielilor publice, dar, în principiu, nu se reflectă în bugetul public și deci nu sunt cheltuieli bugetare. Cheltuielile acestor întreprinderi, fie că sunt de investiții sau de exploatare, au un caracter public dată fiind proprietatea publică pe care acestea se întemeiază.

Cheltuielile publice redirecționează resursele economice pe canalele stabilite de către Guvern, în conformitate cu obiectivele și prioritățile naționale. În consecință, amploarea și direcția cheltuielilor publice poate afecta modelul și nivelurile de consum al comunității, volumul de producție, alocarea de resurse, distribuția veniturilor, nivelul prețurilor și nivelul ocupării forței de muncă.

Preview document

Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 1
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 2
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 3
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 4
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 5
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 6
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 7
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 8
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 9
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 10
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 11
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 12
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 13
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 14
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 15
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 16
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 17
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 18
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 19
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 20
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 21
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 22
Aplicabilitatea Metodei RCB în Structurarea și Dimensionarea Cheltuielilor Publice - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Aplicabilitatea Metodei RCB in Structurarea si Dimensionarea Cheltuielilor Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Integrarea europeană

Capitolul 1 Politica economico-financiară românească în contextul integrării europene 1.1 Conceptul, funcţiile şi obiectivele politicii economice...

Structura finanțelor și procesul bugetar

CAPITOLUL I. RAPORTURILE FINANCIARE Raporturile finantelor publice Finantele publice constituie o ramura a stiintelor economice si au legaturi...

Sistemul Bugetar Echilibrul Financiar Public

Bugetul de stat reprezinta o categorie fundamentala a stiintelor finantelor. Îl putem aborda din punct de vedere juridic si economic. Sub...

Inflația, fluctuațiile economice, statul și economia

1.Caracterizarea ciclicitatii in economie Activitatea economica se caracterizeaza prin aceea ca: 1 evolutia ei nu este uniforma, liniara; 2...

Ai nevoie de altceva?