Autonomia si Independenta Bancilor Centrale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Autonomia si Independenta Bancilor Centrale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Violeta Dragoi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Finante

Cuprins

CRESTEREA INDEPENDENTEI BANCII CENTRALE – OBIECTIV FUNDAMENTAL
1. AUTONOMIA SI INDEPENDENTA BANCILOR CENTRALE:
Conceptul de independenta a bancii centrale
A. Independenta bancii centrale premisa a eficientei politicii monetare
B.Independenta bancilor centrale
C.Integrarea legala a bancilor centrale in cadrul Eurosistemului
Banca Centrala Europeana
Atribuţii ale BCE
Atribuţiile băncilor centrale naţionale
Organele de decizie ale BCE
Consiliul guvernatorilor
Comitetul executiv
Consiliul general
Comitetele Eurosistemului/SEBC
Arhitectura Sistemului European al Băncii Centrale (SEBC)
Politica monetară a Băncii Centrale Europene
2.STUDIU DE CAZ
Compararea independentei Bancilor Centrale in Europa Centrala si de Est
1.Independenta functionala
2. Independenta institutionala
3. Independenta personala
4. Independenta financiara
Cum vor evolua dobanda, valuta si piata de capital din SUA, Europa si Japonia
Bibliografie

Extras din document

CRESTEREA INDEPENDENTEI BANCII CENTRALE – OBIECTIV FUNDAMENTAL

1. AUTONOMIA SI INDEPENDENTA BANCILOR CENTRALE

Conceptul de independenta a bancii centrale

Independenta bancii centrale se poate defini ca situatia in care guvernul nu detine nici o pârghie pentru a influenta deciziile bancii centrale in ceea ce priveste politica monetara.

a. Scurt istoric

Autonomia bancii de emisiune s-a conturat in decursul anilor 1960-1980, marcata de nivelurile ridicate ale inflatiei si de multiplele stocuri financiare, pentru ca in prezent acest deziderat sa fie urmarit de un numar tot mai mare de tari.

Dintre cele mai importante momente recente sunt :

-1998 independenta Bancii Angliei ( care era o simpla agentie a Trezoreriei in sec. XX )

-1998 independenta Bancii Japoniei ( autonomie operationala nu si legala , interzisa prin constituttie )

-1999 constituirea BCE ( Banca Centrala Europena prin insasi menirea si statul sau confirma tendinta de a conferi o autonomie din ce in ce mai ridicata ).

b. Componente

Patru componente definesc in general caracterul independent al bancii :

- independenta statutara ; mentionata in actul constitutiv, statul bancii, fara a fi însa dovada independentei reale

- independenta în fixarea obiectivelor. Consta în îndeplinirea unui obiectiv major de politica monetara ( in general mentinerea stabilitatii interne si externe a monedei; un indice scazut al preturilor ) si libertatea de a alege si utiliza instrumentele de politica monetara ( independenta instrumentala )

- independenta financiara ; este data de independenta bugetara cat si de în ce masura îi este interzisa acordarea de credite sectotului public.

Independenta bugetara este posibila in masura in care banca detine suficienta autonomie în determinarea veniturilor si cheltuielilor programate fara acceptul puterii politice. In aceeasi masura banca centrala este responsabilizata in acitivitatea sa aducand anual un raport in fata Parlamentului, actiune care vine sa sporeasca credibilitatea sa interna.

- independenta personala ; ea apare prin statutul guvernatorului si a celorlalate persoane din conducere ( proceduri de numire si de demitere, durata mandatului, incompatibilitati cu functia ).

A. Independenta bancii centrale premisa a eficientei politicii monetare

Problema autonomiei sau independentei bancii centrale a fost indelung dezbatuta : in ce masura obiectivele banci centrale trebuie indeplinite sub controlul Guvernului , tinând cont de faptul ca emisiunea si politica monetara sunt,in mod primordial, probleme politice ?

Subordonarea fata de guvern a bancii centrale este justificata prin coerenta politicii economice , din care face parte politica monetara, alaturi de politica financiara si celelalte componenete.

Politica economica este indeplinita de guvern , guvern numit de partidul politic la putere , care partid s-a angajat în îndeplinirea acestei politici economice , prin programul sau electoral. Din acest punct de vedere, s-ar parea ca nu exista nici un impediment in realizarea obiectivului de stabilitate a monedei nationale si stabiliatatea preturilor.

Experienta practica ne-a demonstrat insa, nu de putin ori, ca puterea politica a renuntat la realizarea acestor obiective pe termen lung din dorinta de a obtine o crestere economica pe termen scurt printr-o politica economica expansionista, deci prin sacrificarea inflatiei, pentru a avea ce prezenta înainte de alegeri, în campanie, pentru a le câstiga.

Economia stimulata artificial, printr-o politica monetara expansionista nejustificata, creeaza pentru mediul de afaceri un optimism nefast.

Iata de ce politicienii sunt interesati de o independenta a bancii centrale fata de Guvern, decât de dependenta a acesteia.

Pentru ca banca centrala sa reziste acestor presiuni ale guvernului de sacrificare o obiectivelor pe termen lung cu scopul obtinerii unor avantaje pe termen scurt, ea terbuie sa fie independenta.

Primul pas in realizarea independentei ( departarea de puterea politica ) este stabilirea unui mandat al Guvernatorului si C.A. superior celui electoral. Aceasta diferenta in durata mandatului este condiderata o garantie a îndeplinirii obiectivelor de politica monetara pe termen lung, cu toate ca acestia nu pot fi tinuti in functie numai pentru ca nu intra in conflict cu autoritatile, servind astfel politic.

Cresterea independentei operationale si financiare a bancii centrale trebuie insotita de prezentarea unui raport de activitate periodic Parlamentului.

Noile tari membre UE fac obiectul unei derogari pâna la obtinerea calitatii de membre ale UEM – adoptarea euro – perioada în care sunt supuse obligatiei de evaluare asupra gradului de îndeplinire a convergentei catre UE, evaluare realizata prin rapoartele de convergenta întocmite atât de Comisia Europeana cât si de BCE, rapoarte prin care se evalueaza atât „convergenta economica” cât si „convergenta legala”, adica compatibilitatea legislatiei nationale cu legislatia europeana – Tratatul si Statutul SEBC si BCE. Criteriile de convergenta atât de natura economica cât si de natura legislativa au fost stabilite prin Tratatul de la Maastricht.

Fisiere in arhiva (1):

  • Autonomia si Independenta Bancilor Centrale.doc