Banca de Emisiune si Functiile Sale

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Banca de Emisiune si Functiile Sale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Finante, Banci

Extras din document

Obligatiile Båncii Nationale în sfera asigurårii emisiunii monetare sunt:

a) så administreze direct rezerva de bancnote si monede metalice, så elaboreze programul de emisiune a acestora si så asigure emisiunea regulatå de bancnote si monede metalice, în vederea satisfacerii nevoilor de numerar ale Tårii. (art.11)

b) så asigure tipårirea bancnotelor si bancnotelor si baterea monedelor metalice, så ia måsuri pentru påstrarea în sigurantå a celor ce nu sunt puse în circulatie, precum si pentru custodia si distrugerea matritelor, cernelurilor, bancnotelor si monedelor metalice scoase din circulatie. (art.14)

c) så schimbe la cerere, fårå taxe si comisioane, bancnotele si monedele metalice emise de ea, cu exceptia celor care prezintå deformåri, sunt ilizibile, perforate sau prezintå lipsuri ce depåsesc 40% din suprafata lor si care vor fi retrase si distruse fårå acordarea de compensatii detinåtorilor. (art.15)

d) så retragå si så distrugå bancnotele si monedele uzate sau necorespunzåtoare si så le înlocuiascå cu bancnote si monede metalice noi. (art.16)

e) så evidentieze în contabilitate ca pasiv suma totalå a bancnotelor si monedelor în circulatie, sumå ce nu va include si monedele aflate în rezerva de numerar. (art.18 alin.1)

f) så acopere integral transa de numerar emiså peste nivelul rezervelor internationale pe seama urmåtoarelor active: avansuri acordate de Banca Nationalå a României statului si împrumuturi garantate de acesta conform statului båncii; titluri detinute în portofoliul de investitii al Båncii Nationale; active rezultate din credite acordate societåtilor bancare si altor institutii de credit în conditiile statutului båncii; cecuri, cambii si instrumente de credit pe care Banca Nationalå le-a scontat sau le detine în portofoliu. (art.18 alin.2)

Functia de creditare decurge direct din cea de emisiune, deoarece, asa cum am aråtat anterior, emisiunea implicå si punere sau retragere din circulatie de monedå scripturalå (de cont).

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca de Emisiune si Functiile Sale.doc