Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7573
Mărime: 48.45KB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: BOGDAN CAPRARU

Extras din referat

Banca de emisiune si tranzitia la economia de piata.

1. Introducere

Pentru a porni în abordarea acestei teme este necesara o scurta clasificare a termenilor pe care ea ni-i propune. Se impune astfel o definirea ceea ce inseamna banca si implicit banca de emisiune, tranzitie si economie de piata, pentru a asigura mai intâi o prezentare si apoi o intelegere clara si completa a lor. Clarificarea acestor elemente urmareste sa permita ulterior o ampla analiza a acestui proces de tranzitie a bancii de emisiune la economia de piata si contextul in care are loc.

Un prim concept este cel de banca. Activitatea principala a unei banci consta in "comertul" cu bani. Banca este aceea care,pe de o parte, "cumpara" bani,suportând un cost sub forma dobânzii bonificate ,iar pe de alta parte "vinde"banii acumulati ,câstigurile obtinute regasindu-se in dobânda perceputa. Ca atare, banca se identifica, in primul rând si in cea mai mare masura,cu activitatea de creditare. Se poate spune ca acumularea resurselor de creditare si plasarea lor este "cheia de bolta" a activitatii unei banci.

Rolul bancii este de prim plan in viata economica contemporana. Ea favorizeaza tranzactiile comerciale in interiorul si exteriorul unei tari, asigura efectuarea platilor si schimbului valutar. De asemenea, banca permite realizarea investitiilor, fie prin plasamentul si gestiunea economiilor banesti.

Banca este "actorul " principal pe piata capitalului.

Totodata ,cand ne referim la rolul bancii in epoca moderna ,trebuie sa avem in vedere ca generalizarea informaticii si telecomunicatiilor determina mutatii importante în relatiile banca-clienti si în metodele de gestiune folosite .

Figurativ , banca este " templul banilor " .

Cel mai important concept este cel de banca de emisiune , deoarece el semnifica elementul observat în cadrul tranzitiei la economia de piata .Vom analiza astfel tot ceea ce înseamna o banca de emisiune , prin ce se caracterizeaza si elementele din structura ce sufera modificari necesare trecerii de la starea de economie centralizata , la cea de economie de piata .

Banca de emisiune este de fapt banca centrala a statului român si poarta denumirea de Banca Nationala a României ( BNR ) .

Ea este unica institutie autorizata sa emita însemne monetare , bancnote si monede metalice , ca mijloace legale de plata pe teritoriul României . Moneda emisa poarta denumirea de leu .

Alte trasaturi importante ce evidentiaza statutul si modul de functionare al BNR sunt puse în evidenta de prevederile Legii privind Statutul BNR ( legea nr. 101/1998 ) , care mentioneaza ca obiectivul fundamental al BNR este asigurarea stabilitatii monedei nationale , pentru a contribui la stabilitatea preturilor . Pentru realizarea acestui obiectiv BNR elaboreaza , aplica si raspunde de politica monetara , valutara , de credit si de plati , precum si de autorizarea si supravegherea prudentiala bancara în cadrul politicii generale a statului .

Infiintata în anul 1880 Banca Nationala si-a asumat si a îndeplinit cu competenta , raspundere si curaj rolul si atributiile care îi reveneau , dovedindu-se unul dintre pilonii de baza a statului român modern .

In prezent BNR este o banca centrala moderna , independenta , asemanatoare celor din statele de economie de piata avansata . Scopul nostru este sa aratam schimbarile pe care le-a suferit în procesul de tranzitie pentru a ajunge unde este în prezent .

Potrivit legii , Banca Nationala a României raspunde numai în fata Parlamentului tarii si nu este în nici un fel subordonata Guvernului , având cu acesta exclusiv relatii de conlucrare si colaborare permanenta .

BNR este condusa de un Consiliu de Administratie , numit de Parlament , la propunerea Comisiilor Permanente de specialitate ale celor doua Camere .

Numirile se fac pe o perioada de 6 ani , cu posibilitatea reînnoirii mandatului .

Reteaua teritoriala a BNR cuprinde pe lânga unitatea centrala si 22 sucursale . Banca Centrala poate împrumuta statul pentru acoperirea deficitului temporar al contului general al Trezoreriei , în conditii limitate si strict specificate .

Unul dintre departamentele importante ale BNR care confera specificacitate si argumenteaza si folosirea denumirii de banca de emisiune pentru BNR este Imprimeria Bancii Nationale a României .

Ea functioneaza din anul 1887 ca departament în cadrul Bancii de Emisiune ( BNR ) , având ca unic obiect de activitate tiparirea biletelor de banca .

Acest departament a rezultat din necesitatea Bancii Nationale a României de a-si exercita privilegiul de emitere a monedei nationale ( drept unic fata de celelalte banci de aceea si denumirea folosita de Banca de Emisiune , care este echivalenta cu cea de BNR ) , si anume , de trecere de la monedele din metale pretioase la bancnote ( însemne monetare pe hârtie speciala ) .

Preview document

Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 1
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 2
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 3
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 4
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 5
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 6
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 7
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 8
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 9
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 10
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 11
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 12
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 13
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 14
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 15
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 16
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 17
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 18
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 19
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 20
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 21
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 22
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 23
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 24
Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Banca de Emisiune si Tranzitia la Economia de Piata.doc

Te-ar putea interesa și

Monedă și credit

3.4 Instrumentele politicii monetare Obiectivele politicii monetare se suprapun în mare parte cu cele ale politicii fiscale în masura în care...

Creditarea Bancară pe Termen Lung

INTRODUCERE Acordarea de împrumuturi bancare este aproape generală pentru firme întrucât de cele mai multe ori este mai bine ca firmele să lucreze...

Gestiunea riscurilor de credit și metode de prevenire în cadrul Băncii Românești

CAPITOLUL I SISTEMUL BANCAR. RISCURI BANCARE 1.1. SISTEMUL BANCAR - DEFINITIE, COMPONENTE, EVOLUTIE "Dupa unele pareri, aparitia bancilor ar...

Riscuri Bancare

CAP I. REFORMA SISTEMULUI BANCAR ÎN ROMÂNIA DUPA ANUL 1990 1.1 Evolutia sistemului bancar Românesc Sistemul bancar românesc nu este de data...

Reforma sistemului bancar din România

1.Rolul bancii de emisiune in perioada de tranzitie la economia de piata In ultimii ani, ca o consecinta a recunosterii contributiei pe care o...

Banca de emisiune și tranziția la economia de piață

Cap 1 : Aspecte privind istoria banilor si a circulatiei monetare pe teritoriul României Primele forme de schimb monetar pe actualul teritoriu al...

Administrația publică locală și sistemul bancar

Statul este o reţea de organizaţii şi instituţii centrale şi locale diverse, care se ocupă cu asigurarea ordinii şi securităţii sociale, politice...

Banca de Emisiune

INTRODUCERE Banca Nationala a Rom

Ai nevoie de altceva?