Bugetul Uniunii Europene

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2898
Mărime: 29.22KB (arhivat)
Publicat de: Roxana C.
Puncte necesare: 6
Facultatea de Administratie Publica
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti

Cuprins

  1. - Tema si ipoteza
  2. - Metodologia
  3. - Bugetul Uniunii Europene
  4. - Bugetul UE si România
  5. - Relațiile dintre bugetul public al UE si bugetul României
  6. - Relațiile României cu bugetul Uniunii Europene
  7. - Impactul integrarii României in UE

Extras din referat

Tema si ipoteza

Tema cercetării noastre este “Bugetul Uniunii Europene.Aspecte specifice”.În cercetarea noastră ne vom raporta la bugetul Uniunii Europene si bugetul României, iar ipoteza este: in urma integrării la Uniunea Europeana, România a cunoscut schimbări pe plan economic beneficiind de bugetul Uniunii Europene.

Metodologia

Pentru a putea realiza această cercetare am uitilizat metoda calitativă de colectare a datelor. În această privință am analizat materiale de specialitate, documentele legislative dar și alte lucrări specifice.

Obiectivul nostru, in cadrul acestei cercetări, este acela de a face o analiză privind bugetul Uniunii Europene și bugetul din Romania.

Bugetul Uniunii Europene

Uniunea Europeană are propriul buget, distinct de cel al statelor membre, prin acest aspect ea diferențiindu-se de organizațiile internaționale tradiționale.

Bugetul anual al UE stabilește toate cheltuielile și veniturile Uniunii Europene pentru un an. În fiecare buget anual al UE, veniturile și cheltuielile trebuie să fie întotdeauna în echilibru.

Bugetul UE s-a dezvoltat de-a lungul mai multor decenii, în pas cu evoluția Uniunii Europene. Acesta asigură finanțarea programelor și a acțiunilor în toate domeniile de politică ale UE, de la agricultură și politica regională până la cercetare, antreprenoriat și spațiu.

Bugetele anuale ale UE sunt stabilite în limitele prevăzute de cadrul financiar multianual. Din 1988, UE funcționează cu așa-numitele bugete pe termen lung, denumite și cadre financiare multianuale (CFM).

Angajamentele și plățile trebuie să respecte plafoanele stabilite în cadrul financiar multianual. În practică, acestea sunt de obicei prevăzute în buget cu valori inferioare plafoanelor CFM pentru a lăsa un spațiu de manevră, sau o marjă, în cazul unor nevoi neprevăzute.

Bugetul Uniunii Europene contribuie la obținerea de rezultate care contează pentru cetățenii europeni. La originea proiectului european a stat ideea că punerea în comun a resurselor ar face ca Europa să fie mai puternică și ar fi esențială pentru prosperitate și pace.Bugetul UE continuă să facă acest lucru prin finanțarea de proiecte care contribuie la schimbarea vieții cetățenilor europeni.

Beneficiile integrării în Uniunea Europeană, sunt același pentru celălalte țări candidate cât și pentru Romania. Acestea se referă la beneficiul apartenenței la o mai mare familie de națiuni, securitatea pe care această apartenență o conferă, avantajul participării la cea mai mare piață unică din lume, oportunitățile legate de creșterea economică, crearea de noi locuri de muncă, accesul la Fondurile structurale destinate regiunilor mai putin prospere ale U.E.

Bugetul UE și România

Bugetul UE este axat pe depășirea crizei, prin investiții în creșterea economică și în crearea de locuri de muncă, o serie întreagă de proiecte sprijinind antreprenorii care doresc să înceapă o afacere, iar noul fond în valoare de 6 miliarde EUR fiind destinat combaterii șomajului în rândul tinerilor în regiunile din Uniune care sunt afectate cel mai mult de această problemă.

Bugetul UE susține agricultorii români și dezvoltarea în zonele rurale, prin investiții în proiecte de îmbunătățire a condițiilor de trai în mediul rural și prin sprijinul acordat întreprinderilor de la sate pentru creșterea competitivității.

UE investește sume importante în regiunile României, prin proiecte cum ar fi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și construirea de autostrăzi. România a întâmpinat dificultăți în ceea ce privește cheltuirea fondurilor care îi sunt alocate de la bugetul UE, din cauza lipsei capacității administrative necesare pentru gestionarea și promovarea acestor fonduri. Cu toate acestea, situația se îmbunătățește încetul cu încetul, iar proporția în care România utilizează fondurile UE a crescut în ultima perioadă, ajungând la 21 % în iulie 2014.

În 2014, cheltuielile publice ale României se ridicau la aproximativ 223 miliarde RON (50 de miliarde EUR) - adică doar aproximativ o treime din bugetul UE pentru același an (și anume 644 miliarde RON sau 144 de miliarde EUR). Această sumă reprezenta însă 36 % din VNB-ul țării, în timp ce bugetul UE pentru cele 28 de state membre reprezenta aproximativ 1 % din VNB-ul Uniunii.

Bugetul UE și bugetele naționale servesc unor scopuri diferite și totuși complementare. Bugetul UE vizează domeniile în care fondurile UE pot genera valoare adăugată. De exemplu, un proiect de amploarea sistemului european de radionavigație prin satelit Galileo nu ar putea fi finanțat de un singur stat membru.

Bibliografie

Matei Gheorghe, Drăcea Raluca și alții - Finanțe publice, editura Sitech, Craiova, 2007

Tatiana Moșteanu - Buget si trezorerie publică, Editura Universitară, București, 2008

Georoceanu Anca Mihaela - Drept financiar, Note de curs

Romania in Uniunea Europeana - Supliment al Revistei de Economie teoretica si aplicata

Maria Andrada Georgescu - Contribuția Romaniei la bugetul Uniunii Europene

www.europa.eu - accesat la 15.06.2021

www.consilium.europa.eu - accesat la 15.06.2021

www.europarl.europa.eu - accesat la 15.06.2021

ier.gov.ro - accesat la 15.06.2021

www.mfinante.ro - accesat la 15.06.2021

legislatie.just.ro - accesat la 15.06.2021

Preview document

Bugetul Uniunii Europene - Pagina 1
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 2
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 3
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 4
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 5
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 6
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 7
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 8
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 9
Bugetul Uniunii Europene - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Bugetul Uniunii Europene.docx

Te-ar putea interesa și

Bugetul Uniunii Europene - instrument de gestionare a resurselor comune europene pe timp de criză

CAPITOLUL I UNIUNEA EUROPEANĂ – TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR „Conştientă de patrimoniul său spiritual şi moral, Uniunea Europeană se bazează pe...

Bugetul Uniunii Europene - eficiența și necesitatea acestuia

1. Introducere Sistemul de finantare a politicilor UE are ca si caracteristica importanta autonomia. Uniunea Europeana are propriul buget,...

Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Uniunii Europene

Bugetul (de venituri şi cheltuieli al) Uniunii Europene - conţinut şi evoluţie - Bugetul Uniunii Europene reprezintă ansamblul resurselor...

Resursele Bugetului Uniunii Europene - Veniturile și Cheltuielile Bugetului UE

1. Noţiuni elementare Cuvântul „buget” îşi găseşte originea în vechea limbă franceză, şi anume, în expresia „bouge” şi „bougette”, care exprimau...

Structura bugetului Uniunii Europene

“Materia vieţii de stat e munca, scopul muncii bunul trai, averea,-deci acestea sunt esenţiale. De aceea se vede care e răul cel mare: sărăcia.”...

Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Uniunii Europene

Introducere Uniunea Europeană este, în mod fundamental, o asociaţie politică între statele suverane, bazată pe voinţă. Construcţia europeană se...

Bugetul de Venituri și Cheltuieli a Uniunii Europene

Capitolul 1 Bugetul Uniunii Europene – generalităţi 1.1. Noţiuni elementare Termenul “buget” îşi are originea în vechea limbă francenză, şi...

Bugetul Uniunii Europene

Capitolul 1 Bugetul Uniunii Europene 1.1 Introducere Bugetul general al Uniunii Europene este actul care prevede şi autorizează pentru fiecare...

Ai nevoie de altceva?