Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 3997
Mărime: 334.59KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Groza
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Firtescu Bogdan

Cuprins

  1. Capitolul 1.Delimitări conceptuale si temporale privind constituirea fondurilor structurale, administrarea şi destinaţia acestora. 3
  2. I.1. Repere temporale privind constituirea Fondurilor Structurale 4
  3. 1.2. Principii de implementare a Fondurilor Structurale 5
  4. 1.3. Obiectivele Fondurilor Structurale 6
  5. Capitolul 2. Caracteristici ale fondurilor structurale administrate de UE 10
  6. 2.1. Fondul European de Dezvoltare Regională(FEDR) 10
  7. 2.2. Fondul Social European(FSE) 12
  8. 2.3. Fondul European pentru Orientare şi Garantare în Agricultură (FEOGA) 16
  9. 2.4. Instrumentul Financiar pentru orientare piscicolă (IFOP) 17
  10. 2.5. Fondul de Coeziune(FC) 17
  11. Capitolul 3. Fonduri Structurale în România 19
  12. 3.1. Priorităţi ale politicii de coeziune în România, 2007-2013 20
  13. Bibliografie 22

Extras din referat

Capitolul 1.Delimitări conceptuale si temporale privind constituirea fondurilor structurale, administrarea şi destinaţia acestora.

Uniunea Europeană (UE) cuprinde 27 de state membre, care formează o comunitate şi piaţă unică de 493 milioane de cetăţeni. Cu toate acestea, o mare disparitate economică şi socială rămâne a fi încă între ţările şi regiunile Uniunii. Politica europeană de coeziune se află în centrul de efort pentru îmbunătăţirea poziţiei competitive a Uniunii în ansamblul său şi a regiunilor sale cele mai slab dezvoltate.

Cuvintele cheie care descriu activităţile Uniunii Europene sunt solidaritatea şi inovarea. Prin solidaritate Uniunea Europeană sprijină finalizarea pieţii unice şi corectează orice dezechilibre prin măsuri structurale, venind astfel în sprijinul regiunilor defavorizate sau al sectoarelor industriale care întâmpină dificultăţi. Nevoia imperativă de solidaritate între statele şi între regiunile UE a devenit încă mai stringentă ca urmare a aderării a celor 12 noi ţări membre cu venituri sensibil inferioare faţă de media UE. În acelaşi timp, UE are datoria să contribuie la restructurarea acelor sectoare economice care au fost grav afectate de creşterea rapidă a concurenţei internaţionale.

Prin politicile sale regionale Uniunea Europeană urmăreşte reducerea disparităţilor structurale între statele şi regiunile UE, de stimulare a dezvoltării echilibrate în întreaga UE şi promovarea egalităţii de şanse reale pentru toate statele. Bazat pe conceptele de solidaritate şi coeziunea economică şi socială, acest lucru se realizează în termeni practici, printr-o varietate de operaţiuni de finanţare, în principal prin intermediul fondurilor structurale şi fondul de coeziune. Fondurile Structurale sunt instrumente financiare, administrate de către Comisia Europeană, al căror scop este să acorde sprijin la nivel structural. Sprijinul financiar din Fondurile Structurale este destinat, în principal, regiunilor mai puţin dezvoltate, în scopul de a consolida coeziunea economică şi socială în Uniunea Europeană.

I.1. Repere temporale privind constituirea Fondurilor Structurale

Fondurile Structurale contribuie la realizarea politicii europene de coeziune economică şi socială. Resursele din aceste fonduri sunt folosite pentru a reduce diferenţele de dezvoltare dintre regiuni ale Uniunii, precum şi reducerea disparităţilor în standardele de viaţă pentru locuitorii lor. Importante repere ale politicii de coeziune economică şi socială corespund etapelor majore ale integrării europene .

1957 – Tratatul de la Roma; pentru prima dată se face referire explicită la necesitatea consolidării dezvoltării economice între statele membre, precum şi reducerea disparităţilor dintre regiuni.

1958 – Sunt create primele două fonduri: Fondul Social European(FSE) şi Fondul European de Orientare şi Garantare Agricolă(FEOGA). Aceste două fonduri vor contribui la punerea în aplicare a politicilor comune.

1975 – Ca urmare a aderării Danemarcei, Irlandei şi Regatului Unit, este creat Fondul European de dezvoltare Regională(FEDR). Acesta îşi propunea să asiste aceste regiuni afectate de declinul industrial, precum şi să contrabalanseze un sprijin financiar semnificativ alocat pentru industriile agricole ale statelor membre. FEDR a introdus şi pentru prima dată noţiunea de „redistribuire” între regiunile mai bogate şi cele mai sărace ale Comunităţii.

1986-1987 – În această perioadă Spania şi Portugalia aderă la Uniunea Europeană. Pentru a ajuta regiunile sudice din Franţa, Italia şi Grecia să depăşească concurenţa din partea acestor state membre, Programul Integrat Mediteranean Programe (IMP) introduce, pentru prima dată, coordonarea multianuală a acţiunilor de dezvoltare. Între 1986 şi 1992 sunt alocate pentru aceste regiuni aproape 6,6 milioane de euro. Mai mult decât atât, crearea pieţei unice, în 1986, impune anumite constrângeri cu privire la ţările din sudul Europei. Din acest motiv, în 1987, Actul Unic European introduce un nou titlu în Tratat: coeziune economică şi socială.

1988 – La iniţiativa preşedintelui Comisiei, Jacques Delors, şefii de stat şi de guvern adoptă un plan de acţiune care dublează resursele financiare alocate fondurile structurale între 1987 şi 1992.

1989 - Este întreprinsă prima reformă a fondurilor structurale. Aceasta consolidează principiul programării multianuale, stabileşte obiectivele prioritare de dezvoltare şi pune în aplicare un sistem de parteneriat cu statele membre şi actorii economici şi sociali.

1992 - Şefii de stat şi de guvern decid să impulsioneze asistenţa structurală pentru perioada de până la 1999 prin dublarea ajutorului comunitar pentru regiunile defavorizate.

1993 – În acest an intră în vigoare Tratatul Uniunii Europene. Astfel coeziunea devine un obiectiv prioritar al Uniunii.

1995 - Odată cu aderarea Finlandei şi Suediei, acţiunile Fondurilor Structurale sunt extinse pentru a include dezvoltarea zonelor subpopulate din cele două noi state membre.

1999 - La data de 24 şi 25 martie, şefii de stat şi de guvern, reuniţi la Berlin, adoptă a doua reformă a fondurilor structurale. Obiectivele prioritare sunt redefinite şi reduse la trei, în timp ce dispoziţiile financiare disponibile sunt mai bine direcţionate pentru a favoriza regiunile şi grupurile sociale cele mai dezavantajate.

1.2. Principii de implementare a Fondurilor Structurale

Implementarea Fondurilor Structurale presupune respectarea următoarelor principii :

1) Concentraţia de măsuri privind obiectivele prioritare de dezvoltare.

2) Programarea, ceea ce duce la programe de dezvoltare mulți-anuale, rezultatul unui proces fiind o decizie luată în parteneriat. Procesul are un număr de etape. Măsurile adoptate devin apoi, responsabilitatea autorităţilor de gestionare.

3) Parteneriatul, care implică cea mai posibilă colaborare între Comisie şi autorităţile corespunzătoare la nivel naţional, regional sau local în fiecare stat membru, de la faza pregătitoare până la punerea în aplicare a măsurilor.

4) Adiţionalitatea, ceea ce înseamnă că asistenţa comunitară, mai degrabă completează contribuţiile statelor membre, decât le reduce. Cu excepţia unor motive speciale, statele membre trebuie să îşi menţină cheltuielile publice pentru fiecare obiectiv de la nu mai puţin decât nivelul atins în perioada precedentă.

Preview document

Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 1
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 2
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 3
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 4
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 5
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 6
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 7
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 8
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 9
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 10
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 11
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 12
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 13
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 14
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 15
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 16
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 17
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 18
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 19
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 20
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 21
Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Caracteristici ale Fondurilor Structurale Administrate la Nivelul UE.doc

Alții au mai descărcat și

Fonduri Europene Structurale

Introducere Politica de coeziune a Uniunii Europene, deşi este o politică veche de mai bine de 30 de ani, a suferit o serie de transformări în...

Fondurile Structurale și de Coeziune ale UE

Capitolul 1. Fondurile Structurale şi de Coeziune - istoric, obiective, principii 1.1 Introducere Momentul aderării României la Uniunea Europeană...

Gestiunea Fondurilor Structurale Europene

Capitolul 1 Aspectele generale ale fondurilor structurale 1.1 Prezentare generală Fondurile structurale sunt fonduri post-aderare alimentate...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ privind Impozitele Practicate în Spațiul Economic European

1.Fiscalitatea în economia de piaţă. 1.1 Conţinut şi interpretări privind fiscalitatea în economia de piaţă. Într-un stat de drept repartizarea...

Evoluția Sistemului Fiscal în România

Introducere Reforma economică legată de tranziţia de la economia de comandă la economia de piaţă presupune şi reconstituirea din temelii a...

Politică fiscală România

INTRODUCERE ranziţia în economia de piaţă este un proces de durată, alcătuit dintr-o multitudine de sfere intercalate de activităţi economice....

Influența Politicii Fiscale asupra Echilibrului Economic

INTRODUCERE În orice orânduire socială, sistemul veniturilor publice (în speţă impozitele şi taxele) este determinat de formele de proprietate...

Fondurile Structurale Europene și Planul Național de Dezvoltare Regională

I. ARGUMENT Uniunea Europeană constituie o parte a strategiilor şi proceselor politice ale statelor membre şi instituţii relevante, care includ...

Metode de Implementare a Proiectelor de Servicii Publice - Parteneriatul Public-Privat

Introducere În ultima vreme, în România se constată o creştere tot mai mare a interesului pentru cooperarea dintre sectorul public şi cel privat,...

Politici macroeconomice în vederea integrării în Uniunea Europeană

În configurarea strategiei economice de preaderare s-au luat în considerare progresele României în indeplinirea criteriilor economice de aderare...

Țintirea inflației - concept, premise și mod de aplicare

Capitolul 1 : Politica monetară – componenta mixului de politici economice 1.1 Conţinutul si rolul politicii monetare Politica economică...

Ai nevoie de altceva?