Cartelul o politică antitrust sancționată

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2210
Mărime: 165.89KB (arhivat)
Publicat de: Dominic Moraru
Puncte necesare: 7
ASE - F. A.B.B.V

Extras din referat

Concurenta este un mecanism de baza al economiei si prin intermediul acestei firmele ofera consumatorilor produsele pe care acestia le doresc in functie de rationamentele pe care le fac in alegerea bunurilor in primul rand in functie de utilitatea pe care o restim in urma consumarii acestora.Concurenta incurajaza inovatia si aduce pretul la un nivel de echilibru ce conduce la maximizarea utilitatii consumatorilor finali si care este coonsiderat un pret minim al pietei.

Conceptul de concurenta perfecta presupune: existenta mai multor producatori si consumatori,neintervenirea statului in stabilirea preturilor,maximizarea bunastarii consumatorilor finali din punct de vedere calitativ si cantitativ ,si multe alte conditii.Indeplinirea acestora este un ideal in economie ,dar nu este realizabil,intrucat piata este mult mai complexa decat asa cum este prezentata din punct de vedere teoretic.

Agentii economici urmaresc in primul rand maximizarea rezultatelor ,acest lucru relaizandu-se insa si prin intermediul unor practici anticoncurentiale.Astfel ,Uniunea Europeana reglementeaza piata prin interventia asupra acestor practici anticoncurentiale.

In cea mai mare parte a lor aceste reglementari sunt prevazute in Tratatul Economic(EC Treaty),existand bineinteles si alte reglementari emise de Consiliul Comisiei,ce contin reguli generale de implementare al Tratatului.

In 2004, concurenta la nivelul intreprinderilor a fost marcata de intrarea in vigoare a doua elemente esentiale ale procesului de modernizare a dreptului european al concurentei: pe de o parte, o serie de norme de aplicare a dispozitiilor Tratatului CE referitoare la acordurile restrictive (articolul 81) si la abuzurile de pozitie dominantă (articolul 82) si, pe de alta parte,un nou regulament privind concentrarile anticoncurentiale.

Articolul 81prevede:

1.Urmatoarele actiuni sunt considerate incompatibile cu piata comuna:orice intelegeri intre intreprinderi,decizii intre asociatiile intreprinderilor si practicile de concentrare care ar putea afecta comertul intre Statele Membre si care au ca obiectiv sau efect al preventiei,restictionarea,distorsionarea concurentei pe piata comuna si in particular cele care:

a) direct sau indirect fixeaza preturile de cumparare sau vanzare sau alte conditii de comert;

b) practica limitarea sau controlul productiei,pietei,al dezvoltarii tehnologice sau al investitiilor;

c) impart piata sau sursele ofertei;

d) aplica conditii discrimninatorii in tranzactiile desfasurate;

e) fac din concluzia contractuala subiect de acceptare de catre partea adversa a unor obligatii suplimentare care prin natura si conform utilizarii commerciale,nu au legatura cu subiectul contractului.

2.Orice intelegeri sau decizii intrezise rezulatand din acest articol trebuie interzise.

3.Prevederea paragrafului 1 poate deveni inaplicabila in cazul:

- oricarei intelegeri sau categorii de intelegeri intre intreprinderi,

- oricarei decizii sau categorii de decizie de catre asociatia intreprinderilor,

- orice practica concentrata sau categorie de practica concentrate ,

care contribuie la imbunatatirea productiei sau la distribuirea bunurilor si la promovarea tehnica a progresului economic,in timp ce acorda consumatorilor o impartire onesta a beneficiului, si care nu :

a) impune intreprinderilor anumite restrictii care nu sunt indispensabile pentru atingerea acestor obiective;

b) acorda acestor intreprinderi posibilitatea de a elimina concurenta in legatura cu o parte substantiala a produselor in cauza

Comisia Europeana colaboreaza in domeniul competitiei cu majoriatea tarilor din lumea intreaga,tinanda cont de tendinta generala de globalizare si cu scopul de a asigura alaturi de celelalte state concurenta la nivel international.

Comisia Europena este autorizata prin Tratat sa aplice regulile din articolul mentinonat si realizeze investigatii cu privire la practicile intreprinderilor,avand in acelasi timp dreptul de amenda acei agenti economici care aplica politici anticoncurentiale in desfasurarea activitatii lor.

De la 1 mai 2004,toate autoritatile nationale competente sunt inzestrate cu puterea de a aplica reglementarile Tratatului privind concurenta.Curtile de justitie nationale sunt de asemenea investite cu puterea de a proteja drepturile cetatenilor prin intermediul reglementarilor din Tratat.

La 25 iunie 2007, Comisia a adoptat raportul privind politica in domeniul concurentei in 2006, care ofera o imagine de ansamblu a mijloacelor utilizate pentru consolidarea dezvoltarii și aplicarii generale a instrumentelor de politica in domeniul concurentei –normele in materie de acorduri, de concentrari si de ajutoare de stat.

Un tip de actiune antitrust care a fost de-a lungul timpului destul de des intalnita este cea de Cartel. Cartelul este o forma ilegala de intelegere ce apare intre competitori pentru a fixa preturile,a restrictiona oferta sau/si a imparti piata. Intelegerea poate lua o varietate de forme in legatura cu preturile de vanzare sau cresteri ale acestora,restrictionari aspura vanzarilor sau capacitatilor de productie ,impartind piata sau clientii sau produsele ceea ce mai departe afecteaza alte conditii comerciale de vanzare a produselor sau a serviciilor.

Cartelurile protejeaza participantii de competitive permitandu-le sa aplice preturi mai ridicate ,sa inalture presiunea asupra lor de a inova produsele pe care le vand sau sa gaseasca modalitati mai eficiente de a le produce.Clientii ,atat alte companii cat in special consumatorii finali au de suferit intrucat platesc preturi mai mari la o calitate inferioara decat in cazul concurentei loiale sau nu au de ales intre mai multi ofertanti.Acest lucru afecteaza intreaga economie nu numai direct pe consumatori sau pe celelalte intreprinderi.Pe termen lung ,cartelurile pot conduce la pierderea competitivitatii si la cresterea somajului,intrucat multe intreprindeir care nu ar fi implicate in astfel de intelegeri ar putea falimenta.

Detectarea ,interzicerea si pedepsirea cartelurilor sunt printre cele mai mari prioritati ale Comisiei in cadrul politicii concurentiale.Cea mai mare provocare a combaterii cartelurilor este sa descopere intelegerea secreta si sa contraatace scopurile companiilor implicate in intelegere

Preview document

Cartelul o politică antitrust sancționată - Pagina 1
Cartelul o politică antitrust sancționată - Pagina 2
Cartelul o politică antitrust sancționată - Pagina 3
Cartelul o politică antitrust sancționată - Pagina 4
Cartelul o politică antitrust sancționată - Pagina 5
Cartelul o politică antitrust sancționată - Pagina 6
Cartelul o politică antitrust sancționată - Pagina 7
Cartelul o politică antitrust sancționată - Pagina 8
Cartelul o politică antitrust sancționată - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Cartelul o Politica Antitrust Sanctionata.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte ale politicii concurențiale în cadrul Uniunii Europene

INTRODUCERE Economia de piață modernă se bazează pe conservarea principiului libertății concurenței între operatorii care au același obiectiv sau...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?